Apabila menganalisis pergerakan harga di pasaran peniaga menghadapi masalah dengan untuk menentukan arah trend, mengesan isyarat pengesahan dan momen trend pembalikan. Bagi memudahkan pelaksanaan tugas-tugas ini kita menggunakan corak pembalikan trend, yang akan kita kaji di bawah. Pembinaan corak yang merupakan proses individu, yang tidak mempunyai algoritma yang jelas tetapi masih menepati kepada peraturan. Melihat carta orang yang berbeza boleh melihat gambar yang berbeza seperti corak tidak mempunyai bentuk yang tepat yang digariskan dan mereka boleh ditafsirkan dengan cara yang berbeza. Perlu diingat bahawa analisis pasaran adalah satu proses kreatif. Apabila kita melihat corak pada carta, kita menganggap bahawa cukup sering corak ini telah sering yang sama pada masa lalu. Perkataan utama di sini ialah sering (tidak selalu). Pembentukan corak adalah berdasarkan data sejarah, seperti mana-mana analisis teknikal; Oleh itu, kita perlu merawat corak dengan keraguan yang sedikit.

Dalam artikel ini kita akan mengkaji semula corak pembalikan trend berikut:

  • “head and shoulders” dan songsang “head and shoulders”;
  • “double top” dan “double bottom”;
  • “triple top” dan “triple bottom”.

Corak, yang memberikan isyarat aliran menurun, pertamanya pergi kepada garisan, diikuti dengan corak yang menunjukkan perkembangan aliran meningkat. Di samping itu, dengan bantuan pola-pola ini kita boleh menilai perubahan harga dalam trend. Adalah lebih baik untuk mengkaji corak pembalikan pada carta harian; seperti pada carta setiap jam, dan di bawah pola-pola ini, secara umumnya tidak dianalisis oleh pedagang.

Corak pertama kita akan pertimbangkan ialah " head and shoulders ". Seperti yang kita dapat lihat di dalam gambar, corak terdiri daripada tiga puncak yang pergi satu demi satu, paras tertinggi; tengah daripada tiga puncak adalah lebih tinggi daripada dua yang lain. Kedua-dua puncak sampingan dipanggil "shoulder" dan satu bahagian tengah dipanggil "head". Peranan penting dalam corak ini dimainkan oleh "neck", yang biasanya terbentuk selepas dua corak surut. Apabila shoulder kanan melintasi garis neck, harga jatuh sebanyak satu tahap, sama dengan jarak dari "head" kepada "neck". Apabila penurunan dalam harga mencapai tahap ini, adalah lebih baik sama ada untuk menutup posisi atau untuk meletakkan trailing stop. Gambar menunjukkan bahawa harga tidak berhenti tetapi pergi lagi ke bawah.

Corak songsang "head and shoulders" adalah hampir sama dengan corak "head and shoulders" dengan perbezaan hanya ia adalah satu analog songsang "head and shoulders" yang menunjukkan aliran meningkat dan bukannya aliran menurun.

Fig.1.


Corak pembalikan trend

Corak "head and shoulder" adalah contoh klasik corak pembalikan trend. Ia sering berlaku bahawa beberapa corak tidak mempunyai "head". Corak tersebut dipanggil “double top". Corak ini mempunyai garis neck tetapi ia dibina dengan bantuan hanya satu mata rendah, yang lebih rumit daripada kes dengan "head and shoulder". Oleh itu, ia biasanya dibina selari dengan garisan dilukis melalui dua puncak. Garis atas melintasi kedua-dua puncak.

Garis tengah, yang selari dengannya dan akan melalui tahap rendah tempatan, mentakrifkan "neck". Garis bawah adalah pada jarak yang sama dari garis "neck" iaitu garisan atas. Ia menentukan jangkaan kemerosotan harga selepas memecahkan tahap "neck", yang berlaku selepas lengkap swing kedua.

Corak "double bottom" adalah sama dengan "double top" dengan perbezaan ia terbalik daripada analog "double top ", yang menunjukkan perkembangan aliran meningkat.

Fig.2.


Corak pembalikan trend

Dalam beberapa kes, corak adalah sama dengan "head and shoulders"; Walau bagaimanapun, puncak pertengahan adalah tidak lebih tinggi daripada puncak sebelahnyan. Ketiga-tiga puncak adalah ketinggian yang sama. Corak ini dipanggil "triple" top, dan ia juga memberikan isyarat menghampiri trend pembalikan. Prinsip membina "neck" untuk pola ini adalah sama seperti corak "head and shoulders", satu-satunya perbezaan yang garis atas akan melalui ketiga-tiga puncak tetapi bukan sahaja melalui "head". Penurunan jangkaan harga boleh ditentukan oleh jarak dari garis "neck", kepada "shoulder" kanan.

Fig.3.


Corak pembalikan trend

Nota khususnya, bahawa semua corak pembalikan trend akan dikaji bersama-sama dengan histogram volumes. Perubahan dalam trend dan breakout salah satu garisan akan sentiasa diiringi dengan peningkatan dalam volumes. Ia juga disyorkan untuk menggunakan petunjuk teknikal tambahan untuk mengesahkan isyarat.

Corak pembalikan trend
Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas