Strategi ini adalah berdasarkan kepada penembusan garisan pemecahan, yang ditentukan dengan bantuan pengiraan dan mengambil kira kedudukan posisi bar.

Dalam usaha untuk mewujudkan corak " Chuvashov’s Triangle" kita memerlukan petunjuk yang terbina dalam "Fractals by Bill Williams".

Corak ini dibina atas dasar bahawa pada bila-bila masa terdapat dua yang lebih rendah dan dua Fractals atas pada carta. Mari kita melabelkan Fractals ini dengan nombor dari 1 hingga 4 seperti yang ditunjukkan pada rajah di bawah. Kemudian lukis garis condong merentasi kedua-dua rendah dan dua Fractals atas. Titik persilangan kedua-dua garisan kerja dipanggil Apex. Kemudian kita lukiskan satu garisan tegak melalui titik ini. Selepas itu kita akan lukis garis tegak melalui kedua fraktal kiri. Sekarang, mari kita kira bilangan bar di antara dua garisan menegak, termasuk bar, yang telah melintasi garisan. Bilangan bar hendaklah dibahagikan kepada 3 dan dibundarkan. Selepas ini, letakkan nombor ini di sebelah kiri dari Apex dan lukis garisan menegak yang ketiga. Jarak antara kedua fraktal dan garis menegak tengah dipanggil zon tembusan ‘breakout’ sebenar.

Sistem Trading “Chuvashov’s Triangle”

Perhatikan bahawa persimpangan garisan, yang kita telah lukis melalui fractals, tidak mungkin akan berlaku serta-merta.

Sistem Trading “Chuvashov’s Triangle”

Sistem Trading “Chuvashov’s Triangle”

Jika keadaan tidak sesuai untuk sistem trading ini, kita boleh memperkenalkan beberapa kriteria, yang akan membolehkan kita membina satu segi tiga.

  • Fractals pertama daripada garisan atas dan bawah adalah pada jarak 20-30 mata antara satu sama lain.
  • Jarak antara fraktal pertama garisan atas dan fraktal pertama garisan lebih rendah adalah lebih panjang daripada jarak antara dua Fractals kedua.
  • Fraktal pertama garisan atas hendaklah lebih tinggi daripada fraktal kedua garisan yang sama; manakala fraktal pertama garisan yang lebih rendah mestilah lebih rendah daripada fraktal kedua baris pada garisan yang sama.

Sistem Trading “Chuvashov’s Triangle”

Ia seolah-olah jelas; Walau bagaimanapun, bagaimana kita boleh menentukan bilangan bar, di mana persimpangan dua baris kerja akan berlaku?

Seperti yang kita tahu, pada masa ini ‘breakout’, tiada bar baru pada carta, akibatnya, kita tidak tahu jika ‘breakout’ itu adalah yang sebenar atau tidak; Sementara itu, ia adalah masa yang paling sesuai untuk membuka posisi baru. Kita boleh mengira zon ‘breakout’ sebenar dengan bantuan parameter masa (persimpangan garisan ditentukan dengan julat masa).

Kita tahu bahawa di setiap bar muncul pada carta pada selang masa tertentu. Sebagai contoh, pada H1 tempoh masa adalah satu jam. Mengetahui kadar perubahan harga per unit masa bagi setiap garisan, kita boleh mengira masa persilangan garisan ini. Mengetahui tempoh masa dari pangkal segitiga untuk tempoh persimpangan, kita boleh mengira bilangan bar (unit masa) sebelum persimpangan. Di sini akan menjadi zon ‘breakout’ sebenar.

Sebaik sahaja harga tembus melalui segi tiga, satu order perlindungan hendaklah diletakkan. Stop-loss diletakkan di bawah sedikit pada fraktal pertama atau atas sedikit daripada yang kedua, bergantung kepada arah urus niaga. Mengambil keuntungan (TP) adalah dikira seperti berikut: jarak antara Fractals pertama dan kedua didarabkan dengan 3. Jika arah harga memihak kepada kita, kita boleh mengalihkan stop-loss ke dalam zon pulang modal atau menggunakan trailing stop. Strategi trading boleh digunakan pada mana-mana tempoh masa bermula dari M5, namun yang terbaik yang disyorkan ialah tempoh masa H1.

Sistem Trading “Chuvashov’s Triangle”
Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas