Strategi Forex ini adalah mudah untuk digunakan dan ia adalah berdasarkan kepada indikator trend klasik – moving average dengan pelbagai tempoh - dan indicator MACD. Strategi ini telah direka untuk sesi dagangan Amerika dan London, tetapi ia tidak terpakai kepada sesi Asia dan tidak disarankan banyak dagangan dalam masa 1 minggu (cukup dengan 5-7 perdagangan). Strategi ini adalah untuk perdagangan intraday pada selang masa M5 dan M15, dengan yang terakhir dianggap sebagai pilihan yang terbaik. Perlu disebutkan, bahawa strategi tidak boleh digunakan pada waktu malam kerana ia akan menghasilkan lebih isyarat palsu.

Mari kita huraikan strategi

Strategi ini adalah berdasarkan kepada indicator klasik mengikut trend - MA. Ia adalah penunjuk utama untuk membuka posisi. Tiga 34 hari exponential moving averages (EMA34) perlu ditambah ke carta: EMA34 Open, EMA34 Close, dan EMA34 Low. Keputusannya, kita akan mempunyai cukup moving average. Mari kita memanggilnya "roadway" kerana ia kelihatan seperti jalan raya dua lorong dilihat dari atas. Seterusnya, kita akan menggunakan yang dipanggil jalan ini untuk mengenal pasti tahap untuk membuka kedudukan dan membuat pesanan stop.

Membuat keputusan mengenai membuka posisi adalah mudah dalam rangka strategi ini. Jika candle memecah salah satu tepi jalan dan menutup di atas, kita meletakkan pending Buy Stop beberapa mata lebih tinggi daripada nilai tertinggi penutupan candle. Apabila meletakkan Sell Stop, ia adalah perlu untuk candle menutup bawah tepi jalan, jadi kita perlu membuat pending order beberapa mata di bawah nilai terendah penutupan candle. Apabila membuat order, kita perlu memastikan bahawa indikator MACD telah melintasi garis sifar, jika tidak kita perlu menunggu sehingga ia menghasilkan isyarat. Sebaik saja meletakkan pending order, kita perlu membuat stop order untuk menghadkan potensi kerugian sekiranya harga mula bergerak melawan kita. Stop order harus diletakkan pada tahap jalur memisahkan dan mengikuti sepanjang jalur ini apabila pending order diletakkan.

Contoh membuka posisi buy ditunjukkan dalam gambar di bawah. Candle memecahkan moving average dan ditutup di atas di 14:15. Indikator MACD memberi isyarat bahawa garis sifar telah dilintasi, yang membolehkan kita untuk menentukan paras sesuatu order dan STOP LOSS. Pending order Buy Stop diletakkan di 1.6837 dengan stop order di 1.6925. Pending order telah terkena dalam satu jam dan satu posisi Buy dibuka. Order Stop Loss harus segera diletakkan pada paras yang baru jalur pemisahan. Seterusnya, kita hanya perlu melihat posisi kita dan jejak order Stop Loss. Dalam contoh yang diberikan, keuntungan kita berjumlah 24 mata.


Strategi perdagangan “Roadway”

Bagi mengoptimumkan keuntungan, kita boleh menutup posisi yang tepat sebelum stop order yang akan trigger dalam kes kita melihat bahawa pasaran akan terbalik. Perbezaan antara bacaan carta dan indikator MACD - apabila nilai tertinggi sebelum ini pada carta adalah lebih rendah daripada yang seterusnya dan paras nilai tertinggi sebelumnya di indicator adalah lebih tinggi daripada paras depannya - boleh disampaikan sebagai contoh (lihat gambar di bawah). Dalam kes ini, keuntungan kita akan menjadi 31 mata.


Strategi perdagangan “Roadway”

Strategi perdagangan “Roadway”
Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas