Strategi mudah ini direka untuk menangkap momentum intraday, terutamanya semasa sesi London dan pada permulaan sesi Amerika. Kita tidak perlu menggunakan apa-apa instrumen tambahan di dalam terminal, hanya yang sedia ada sahaja. Ujian daripada strategi trading ini adalah lebih baik dalam tempoh masa M15 bagi mana-mana pasangan mata wang utama pada pilihan anda.

Strategi ini bertujuan untuk mengesan pergerakan harga pada peringkat awal dan pada masa yang sama ianya memastikan bahawa anda tidak memasuki pasaran terlalu awal yang akan membantu anda mengelakkan kerugian. Ambil perhatian bahawa tidak digalakkan untuk menggunakan strategi ini pada waktu malam, kerana beberapa isyarat palsu pada masa ini boleh meningkat.

Sekarang, mari kita mengkaji semula strategi. Pada carta instrumen trading yang perlu ada adalah empat garisan pergerakan purata. Ia boleh ditunjukkan sebagai A, B, C, D dengan parameter berikut:

A - Moving Average, jenis МА merah - Eksponen, boleh dipakai kepada tertinggi (High) dengan tempoh yang 20.

B - ungu Moving Average, jenis МА - Eksponen, boleh dipakai kepada terendah (Low), tempoh yang 20.

C - coklat bertitik Moving Average, jenis МА - Eksponen, boleh dipakai kepada tertinggi (High), dengan tempoh yang 10.

D - biru bertitik Moving Average, jenis МА - Eksponen, boleh dipakai kepada rendah (Low), tempoh yang 10.

Kita juga akan menggunakan petunjuk standard " Relative Strength Index " dengan tempoh 12 dan tahap 45 dan 55 dan pergerakan purata E pada Oscillator F.

 

Strategi Trading –“Catch a wave”

Mari kita lihat Gambarajah 1 dan mendapatkan pemandangan isyarat beli yang berpotensi dan kaedah-kaedah untuk memasuki pasaran. Pertama sekali, pastikan candlestick ditutup melebihi pergerakan purata K. Sebaik sahaja satu candlestick tutup, satu candlestick baru akan muncul. Candlestick baru itu hendaklah berada di atas garisan pergerakan purata merah. Anda juga hendaklah memastikan bahawa RSI dan pergerakan purata menunjukkan isyarat buy pada carta. Garis penunjuk itu hendaklah melebihi tahap 55 dan juga melebihi pergerakan purata E. Jika isyarat buy disahkan, anda boleh terus memasuki pasaran dengan segera. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa anda tidak menyalahtafsirkan arah trend. Adalah disyorkan untuk membuat pesanan pending BUY Stop di atas harga tertinggi candlestick pertama dengan stop-loss dan sedikit di bawah garisan B.

Dalam kes kenaikan harga: jika stop order tidak dicetuskan dan harga itu bergerak ke arah yang disukai, kita boleh mengalihkan stop-order (apa-apa perubahan dalam harga yang disertakan dengan peralihan stop-order) sedikit di bawah garisan B. Dalam kes-kes apabila trend itu disahkan, stop order perlu dialihkan di bawah garis D.

Contoh pada gambarajah 2 menunjukkan bahawa dalam kes ini order anda akan ditutup dengan stop order berhampiran paras harga 1.6883 dan keuntungan akan berjumlah sebanyak 22 mata. Pada masa yang sama, carta penunjuk jelas menunjukkan perbezaan (divergence), yang merupakan isyarat pembalikan trend di pasaran. Oleh itu, kedudukan kita boleh ditutup dengan keuntungan sebanyak 40 mata.

 

Strategi Trading –“Catch a wave”

Perkara yang sama juga digunakan untuk membuka kedudukan sell pada instrumen.

Strategi Trading –“Catch a wave”
Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas