Bagaimanakah anda dapat mengetahui sama ada mata wang itu undervalue atau overvalue? Anda boleh menilai Indeks Big Mac di negara tertentu.

"Burgernomics" bukan merupakan penunjuk mutlak ketidaksamaan mata wang. Tetapi indeks ini telah menjadi standard global; ia dimasukkan ke dalam beberapa buku teks mengenai ekonomi dan merupakan subjek kajian akademik.

Indeks ini diperkenalkan dalam jurnal Economist pada tahun 1967. Pada masa itu hamburger adalah 47 sen. 20 tahun kemudian, ia adalah $1.6. Pada masa ini, Big Mac berharga kira-kira $4.30. Oleh itu, dolar telah menjadi sepuluh kali lebih murah dalam tempoh lima puluh tahun yang lalu. Sudah tentu, ini tidak bermakna dolar akan 10 kali lebih murah dalam lima puluh tahun lagi. Walaupun, trend tertentu adalah jelas.

Undervalue dan Overvalue bagi kadar pertukaran

Naik turun mata wang mempunyai pengaruh yang sangat kuat terhadap ekonomi, tetapi kebanyakan orang tidak memberi perhatian kepadanya, kerana kebanyakan transaksi dibuat dalam mata wang negara. Orang biasa berminat dengan kadar pertukaran semasa melancong ke luar negeri, membayar barang, membeli di luar negara atau pemindahan kewangan di luar negara.

Orang ramai boleh gembira dengan mata wang tempatan yang kuat, kerana ia mengurangkan kos untuk produk yang diimport dan untuk perjalanan. Tetapi mata wang yang kuat dengan ketara mungkin kadang-kadang menjejaskan sektor kewangan dalam prospek jangka panjang. Industri menjadi tidak berwibawa, di pasaran, berjuta-juta orang menjadi penganggur. Orang biasa boleh tidak berpuas hati dengan mata wang tempatan yang lemah, kerana pelancongan dan import menjadi lebih mahal, tetapi mata wang yang dinilai lebih rendah dapat memberikan banyak manfaat kepada ekonomi negara. Kadar pertukaran mata wang adalah alat bank pusat, satu cara penting bagi dasar monetari. Jadi, sama ada secara langsung atau tidak langsung, mata wang undervalue atau overvalue mempengaruhi banyak pembolehubah. Ia akan menjejaskan kadar faedah, pulangan portfolio pelaburan, harga barangan dan perkhidmatan, kadar guna tenaga.

Mari mengkaji nilai undervalue dan overvalue beberapa mata wang pada contoh sebenar.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Dalam carta bulanan USD/JPY, jelas yen semakin bertambah kukuh berbanding dolar AS. Trend ini boleh berterusan kerana Indeks Big Mac menunjukkan undervalue yen terhadap dolar Amerika Syarikat. Jadi, kadar mungkin terus jatuh dalam beberapa bulan akan datang. Yen adalah undervalue kepada dolar AS sebanyak 36.58%, yang agak ketara. Ia tidak boleh tetapi menjejaskan ekonomi Jepun. Tetapi Jepun mungkin berminat dalam ketidakseimbangan ini. Orang Jepun ingin menjual produk mereka dan oleh itu, mereka tidak menghiraukan mata wang negara mereka.

Anda juga harus ingat bahawa mata wang negara dikawal ketat di Jepun. Kami telah banyak kali menyaksikan bagaimana yen Jepun menjadi lebih kuat atau jatuh harga tanpa sebarang sebab. Kadar Yen masih sukar untuk diramal.

Bagi dolar New Zealand/pasangan dolar AS, dolar New Zealand tidak terkawal dan boleh menjadi lebih kuat berbanding dengan dolar AS. Menurut Indeks Big Mac, ia adalah 16.37% undervalue. Kadar dolar New Zealand sangat bergantung kepada hasil tanaman di New Zealand, harga komoditi dan bahan makanan tertentu. Jadi harga boleh naik. Walaupun, pasangan itu boleh berdagang dengan arah yang sama untuk waktu yang lama, sama ada naik atau turun. Secara visual, anda melihat bahawa harga bergerak di tengah-tengah julat dagangannya.

Euro juga undervalue terhadap dolar sebanyak 16.37%, jadi, ia dapat terus meningkat dalam harga. Walau bagaimanapun, EUR/USD kedua-duanya boleh meningkat sehingga 1.23 dan jatuh ke tahap 1.035. Harga baru-baru ini $1.23 juga mencadangkan bahawa euro adalah undervalued. Walaubagaimanapun, forex sentiasa mengejutkan dan tidak dapat diramalkan.

Menurut indeks Big Mac, dolar Australia adalah 14.57% undervalue. AUD agak murah, tetapi ia boleh berubah tidak lama lagi. Adalah jelas dari carta bahawa pasangan mata wang AUD/USD dekat dengan nilai terendah tempatan. Carta harga digunakan untuk naik hingga 1.10 USD untuk satu "Aussie". Sudah tentu, anda tidak boleh mengharapkan yang sama tidak lama lagi; berkemungkinan besar aliran menaik bagi pasangan itu.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Sektor ekonomi dan kewangan Australia bergantung pada harga emas, contohnya. Sekiranya harga logam berharga jatuh, sektor kewangan Australia juga jatuh. Tetapi carta graf emas dan AUD/USD tidak sama sepenuhnya. Di samping emas, Australia mengeksport banyak bijih besi, arang batu, makanan. Harga tinggi untuk produk ini boleh menyokong "Aussie". Dan sebaliknya, kejatuhan harga bagi eksport Australia boleh menyebabkan penurunan harga dolar Australia.

Dolar Kanada terlalu rendah. Sekiranya anda mempelajari jadual kos Big Mac, anda akan melihat bahawa "loonie" adalah 12.16% undervalue. USD/CAD didagangkan pada kadar 1.60 dan 1: 1.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Adakah dolar Kanada akan bertambah kukuh? Tiada siapa yang boleh mengatakan dengan pasti, tetapi indeks Big Mac boleh betul, menunjukkannya. USD juga boleh menurunkan CAD. Sudah tentunya, jangka masa panjang. Pasangan franc Swiss - yen Jepun adalah yang paling menonjolkan pasangan mata wang yang popular, memaparkan kekuatan satu mata wang dan kelemahan yang lain. Yen agak lemah (-36.58%), dan franc Switzerland adalah yang paling kuat (+ 27.2%). Yang paling mungkin, yen akan semakin kuat dan nilai franc akan turun. Kadar pasangan juga boleh turun. Indeks Big Mac mencadangkannya.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Pasangan dolar AS - rand Afrika Selatan juga agak menarik. Rand jelas undervalue (57.34%). Walau bagaimanapun, ia telah meningkat secara aktif pada masa-masa lalu. Rand mungkin menjadi lebih kuat, walaupun mata wang ini sukar untuk diramal. Menurut carta bulanan, seseorang boleh menganggap bahawa trend semasa akan berterusan.

Sudah tentu, anda perlu memberi perhatian kepada bukan sahaja indeks Big Mac, tetapi untuk melihat "sejauh mana" carta harga tertentu telah hilang.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Apabila harga turun terlalu mendalam, ia akan naik lebih tinggi dengan ketara. Dan sebaliknya, apabila harga melonjak terlalu tinggi, ia mungkin akan jatuh. Rand, seperti "Aussie", sangat bergantung pada harga emas. Afrika Selatan masih menghasilkan banyak emas. Sektor ekonomi dan kewangan negara sangat bergantung pada harga emas. Sebagai tambahan kepada emas, SAR menghasilkan banyak platinum (pengeluar global terbesar), arang batu, bijih besi, kobalt dan sebagainya. Semua ini mesti diambil kira jika anda memperdagangkan pasangan matawang ini.

Jika anda berdagang USD/ZAR, anda juga harus tahu bahawa sering ada kerusuhan sosial, mogok dan serangan ke pejabat syarikat pengeluar emas dan pergolakan yang lain. Jika terdapat masalah di Afrika Selatan, indeks Big Mac tidak akan menjadi dasar keputusan perdagangan. Sekiranya pelabur menarik modal mereka dari negara ini, kilang ditutup, tambang emas disekat, maka mata wang negara jatuh dalam nilai dengan cepat.

Dolar juga boleh turun nilainya dengan pantas. Ia bukan seperti emas. Walau bagaimanapun, harga emas juga berubah sepanjang masa. Jika US Fed mahu menukar kadar faedah, faktor ini akan menjadi yang utama dalam apa jua cara. Dan kemudian, ia tidak akan menjadi penting berapa nilai Big Mac. Harga untuk hamburger tidak begitu penting. Sebagai contoh, pada tahun 2008, dolar turun dengan mendadak apabila kadar faedah dikurangkan kepada 0% -0.25%.

Sebagai tambahan kepada franc Swiss, terdapat juga krone Norway undervalue sebanyak 11% dan Sweden krona 9,79%. Mata wang ini secara tradisinya terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, faktor ini juga mesti diambil kira dalam perdagangan. Mata wang terlalu tinggi nilai boleh jatuh dalam harga, terutamanya yang berbanding dengan undervalue.

Mahal dan Murah Big Mac

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Mengapa burger ini begitu mahal di Switzerland? Pertama sekali, kerana tenaga kerja yang mahal. Sebagai seorang pekerja di Switzerland, memperoleh puluhan kali lebih banyak daripada seorang pekerja di Mesir. Indeks Big Mac juga boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti cuaca. Di Switzerland, ia agak sejuk selama enam bulan tahun ini, kematian lembu hampir mustahil, mereka perlu memanaskan bangunan dan sebagainya. Kos buruh juga mahal di Sweden dan Finland. Keadaan cuaca juga sukar di negara-negara ini. Tidak menghairankan bahawa burger di sana jauh lebih mahal daripada kebanyakan negara lain.

Banyak bergantung kepada perubahan inflasi. Sebagai contoh, di Argentina pada tahun 2001, apabila terdapat krisis yang sangat terus, Big Mac adalah murah kerana kos tenaga buruh sangat murah dan harga bagi kebanyakkan produk jatuh dengan ketara, jika ditukar ke dalam mata wang asing yang bebas.

Anda tidak dapat menganggarkan jumlah prestasi ekonomi sesebuah negara tertentu, berdasarkan indeks Big Mac sahaja, walaupun perlu diambil kira juga. Contohnya, Thailand dan Jepun hampir sama antara satu sama lain, mengikut indeks Big Mac. Bagaimanapun, pendapatan Thai dan Jepun tidak dapat dibandingkan. Thailand mempunyai kelebihannya dalam buruh yang murah dan Jepun mendapat manfaat daripada automasi banyak proses dan penggunaan tenaga manusia yang cekap. Sebagai contoh, untuk melaksanakan beberapa tugas, terdapat beberapa orang yang diperlukan di Thailand. Tetapi tugas yang sama boleh diselesaikan oleh satu operator di Jepun.

Mengapa burger agak mahal di Kanada? Di Kanada, sebenarnya terdapat banyak tanaman, lembu, minyak dan sebagainya. Tetapi keadaan cuaca di negara ini sangat sukar. Jika misalnya di Rusia terdapat beberapa kawasan di mana tumbuh-tumbuhan tropika boleh ditanam, ianya tidak mungkin sepenuhnya di Kanada. Pemanasan adalah mahal, terutamanya semasa musim sejuk yang sangat sejuk. Labrador Current sangat "menyejukkan" negara, yang agak mahal untuk pembayar cukai dan majikan.

Bagaimanapun, indeks Big Mac menarik minat peniaga-peniaga dari negara-negara Barat dengan mata wang yang kukuh, dan bukannya dari negara-negara yang masih dalam membangun.

Kesimpulan:

Apakah kesimpulan yang perlu diambil berkaitan indeks Big Mac dalam pasangan mata wang dagangan? Indeks ini tidak boleh menjadi petunjuk tepat atau titik rujukan untuk tindakan. Namun begitu, indeks Big Mac sering boleh mencadangkan penghakiman yang tepat mengenai sama ada mata wang tertentu undervalue atau overvalue.

Berapakah nilai bagi dolar US pada asasnya Indeks Big Mac atau berapakah nilai dolar?

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas