Malah orang yang jauh dari pasaran dan projek kewangan baru-baru ini mengetahui istilah seperti ICO, bitcoin, crypto, blockchain dan beberapa istilah lain yang berkaitan, namun istilah itu sendiri tidak mengatakan apa-apa. Mereka tidak mengatakan perkara yang paling penting, apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku. Adakah kita memerhatikan suatu masa depan penting atau demam emas sementara yang akan mengakibatkan kegagalan yang tidak dapat dielakkan.

Terdapat dua sikap yang sangat bertentangan dengan matawang; benar-benar positif dan benar-benar negatif.

Bagi mereka semuanya jelas, mudah dan jelas. Ia tidak mengatakan bahawa blockchain adalah peringkat baru pembangunan tamadun kewangan. Sudah tentu, seseorang harus melabur hanya dalam matawang digital. Dan ini mesti dilakukan sekarang, segera, hari ini! Tidak akan ada yang sama-sama selamat dan menjanjikan untuk melabur wang anda dan persaingan pasaran semakin tidak berubah.

Kenyataan terakhir tidak dapat dipertikaikan. Malah, realiti sebenar berkembang di ICO, setiap permulaan cuba memasukkan blockchain dalam perihalannya, dan bahkan perniagaan besar, terutamanya dalam perbankan, mula melihat dengan lebih teliti pada peluang-peluang baru. Lebih tepat lagi, pada bahaya baru bagi bank-bank klasik, sebagai perkembangan matawang digital berasaskan blokchain menjejaskan asas mereka. Pembayaran dan pemberian pinjaman yang diagihkan, urus niaga perbankan lain, sehingga ke tempat suci yang suci, SWIFT.

Secara teknikal, semua ini mungkin berlaku. Blockchain adalah teknologi yang sangat fleksibel dan serba boleh, di mana asas penyelesaian platform yang paling berbeza dapat dilaksanakan, termasuk SWIFT yang bersamaan berfungsi. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dilupakan, bahawa semua pasaran matawang digital sepenuhnya dianggarkan pada puluhan bilion dolar. Itu pastinya merupakan penanda penting bagi mereka yang bercakap tentang realiti atau trend masa kini. Tetapi masih tidak mencukupi untuk berspekulasi dengan serius tentang revolusi dunia tidak lama lagi, penghapusan wang tradisional atau apokalif lain.

Krypto-skeptik menyokong idea ini dan terus mengembangkannya. Mereka percaya bahawa matawang digital secara amnya adalah kelemahan sementara pihak berkuasa pengawalseliaan di antara muka pasaran kewangan dan IT. Walau bagaimanapun, fenomena itu telah menjadi terkenal, muncul di halaman depan dan dalam laporan berita, dan ini sangat baik, kerana pada akhir kriptografi akan dipertimbangkan secara serius. Dagangan kriptografi hanya akan berhenti, kerana mereka akan dilarang. Sekurang-kurangnya mereka akan berada di tempat yang sangat kuat, bahawa tidak ada ilusi tentang pertukaran percuma mereka akan ditinggalkan, dan hanya orang gila yang akan melabur dalam wang digital.

Kedua-dua penyokong dan penentang cryptocurrency mempunyai banyak sebab yang masuk akal. Masalahnya adalah bahawa mereka hanya mendengar sendiri mengabaikan segala yang lain. Mari kita buat perubahan cuba mengambil pandangan yang lebih objektif mengenai keadaan dan prospeknya.

 

Bagaimana pasaran matawang digital kelihatan sekarang

Berita penting dari Jepun; April 1, 2017 bitcoin secara rasmi diiktiraf sebagai mata wang. Ini boleh dianggap hari jadi sebenar matawang digital sebagai mata wang boleh tukar. Sekarang tebus dengan tunai muncul, seseorang boleh membayar bitcoin bukan dari tangan ke tangan, seperti sebelumnya, tetapi setanding dengan yens dan dolar. Ia tahap yang sangat berbeza. Ianya telah dicipta dan pengaruhnya baru tersebar ke seluruh dunia.

Pada bulan Julai 2017, wakil Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) mendakwa bahawa keuntungan dari aset digital yang dijual adalah dalam skop Undang-undang Sekuriti. Dan bukannya slip yang tidak sengaja lidah tetapi perbincangan topikal tepat mengenai kriptografi, untuk lebih tepat, tentang bitcoin dan ethereum. Malah, apa yang dimaksudkan di sini adalah untuk mengawal ICO (tawaran duit syiling awal) mengikut prinsip IPO (tawaran awam permulaan). Beri perhatian kepada fakta bahawa berita adalah sama sukar untuk kedua lawan dan penyokong cryptocurrency. Para lawan perlu mengenali niat untuk menghalalkan kriptografi di Amerika Syarikat, dan para penyokong harus bersiap sedia untuk membayar pajak dengan dasar yang sama dengan peserta perdagangan lain, yang berada dalam kerangka yang lebih akrab. Dan selain itu, bersiaplah untuk penalti lebih keras, sehingga hukuman penjara panjang; di AS boleh dihantar ke penjara untuk penipuan IPO.

Hanya selepas pengawal MAS SEC Singaporean mengumumkan tentang dasar yang sama (jumlah ICO kepada IPO). Adalah jelas bahawa pendaftaran pelepasan token yang setara dengan sekuriti bermakna pengiktirafan status undang-undang mereka.

Dubai belum mengumumkan keputusannya mengenai matawang digital, tetapi telah mula mengawal platform pelaburan orang ramai. Ia juga telah mengiktiraf penyelesaian peering (p2p) dalam pinjaman sebagai instrumen kewangan sah. Keputusan sedemikian tidak jauh dari pengiktirafan bitcoin.

Di Rusia terdapat perbincangan di peringkat Kementerian Kewangan, Bank Pusat dan Perkhidmatan Pemantauan Kewangan Persekutuan mengenai pengiktirafan bitcoin pada 2018. State Duma sedang mengkaji pindaan perundangan yang sesuai. Terdapat beberapa kenyataan yang kuat tetapi kosong. Apa maksudnya? Tiada apa-apa, sebenarnya. Kedudukan muktamad belum terbentuk lagi, tidak ada pindaan kepada undang-undang. Sama ada tidak ada larangan hak dengan ancaman pidana atau fiskal yang dituduh hanya beberapa tahun yang lalu. Oleh itu, terdapat perubahan yang agak ketara.

 

Soalan yang lebih sukar: apa lagi yang perlu dijangkakan?

Ramalan kewangan adalah pekerjaan yang tidak dihargai, terutama di luar prosedur undang-undang semasa. Walau bagaimanapun, trend ini agak kukuh dan stabil dan kita boleh meramalkan perkembangan selanjutnya mereka dalam contoh-contoh sektor lain, di mana perubahan juga bermula dengan tidak sengaja, dibangunkan di kawasan kelabu dan tanpa diduga, semuanya berubah menjadi realiti ekonomi, pasti dan sebenar.

Hari ini, banyak projek dibentangkan bermula dengan perbandingan yang sudah dipenuhi "Ia seperti Uber, hanya ...". Yang munasabah, sejak Uber telah menjadi permulaan yang paling mahal dalam sejarah. Setelah dibangunkan, ia tidak hanya bersaing dengan persatuan teksi tetapi sudah dengan kerajaan di peringkat serantau dan persekutuan. Dan apa yang ketara, ia berjaya menukar badan perundangan kepada kelebihannya.

Walau bagaimanapun, menurut anggaran pakar Coinmarketcap, jumlah permodalan pasaran sudah lebih daripada Uber! Ia adalah 77 $ total, dan ia berkembang dan akan berterusan. Memandangkan gelombang ICO yang semakin meningkat, ia akan menjadi pelik sekiranya jumlah jangkaan kewangan menurun. Mungkin di sini di mana jawapan kepada soalan penting ini "Apa yang akan berlaku seterusnya?" Bermula.

Intipatinya wang dalam moden adalah pasaran jangkaan. Malah mata wang negara bergantung kepada penarafan dan sikap terhadap kestabilan mereka. Sudah tentu, di peringkat stok, sekuriti, urus niaga niaga hadapan dan instrumen pembiayaan dan pasaran aset lain dikawal secara rasmi oleh organisasi yang dirancang. Walau bagaimanapun, peraturan petikan de facto ditentukan oleh "kawanan Digital", kelakuannya Thomas Friedman diterangkan dalam buku provokatifnya " Lexus and the olive tree”.

Kita hidup dalam ekonomi jangkaan. Apa-apa sahaja berlaku keadaan yang sudah ada. Lebih tepat (dan ia penting), ia menangkap keadaan membangun. Ekonomi jangkaan cukup fleksibel untuk mengubah peraturan permainan jika pedagang dan pembeli menginginkannya. Sebagai contoh, hanya beberapa dekad lalu:

  • Ia dianggap bahawa perdagangan elektronik adalah mainan. Dan sekarang Amazon, yang selama 7 tahun pertama telah kehilangan operasi, kos lebih daripada $ 500 bilion (!). Pengasasnya, Jeff Bezos, adalah salah satu daripada orang terkaya di dunia.
  • Industri ruang telah dinyatakan sejak ia muncul. Kini firma komersial bersaing dalam penjimatan kos, dan tidak ada keraguan yang meninggalkan perniagaan swasta dapat melancarkan roket ke angkasa.
  • Pasaran pelancong walaupun selepas IT awal dan peningkatan Internet adalah selamat, sebagaimana yang kemudiannya, dikongsi antara agensi perjalanan dan syarikat pengangkutan. Walau bagaimanapun, hanya beberapa tahun dan agregator menyusun wang dari bahagian atas.

Contoh terakhir tentang agregator. Ia berguna untuk dikaji secara terperinci untuk strukturnya yang sangat menyerupai ekosistem matawang sedia ada.

 

Apakah mata wang digital dan pakej pelancongan mempunyai persamaan?

Bagaimanakah pasaran pelancongan kelihatan baru-baru ini, pada masa dua milenium? Pada mulanya, apabila Internet muncul, dan plat tektonik mula beralih, nampaknya bekas pemain baru mendapat saluran tambahan (dan tidak penting) kepada pelanggan mereka. Kemudian kepada rakan kongsi. Kemudian, tiba-tiba pengguna mula berkomunikasi secara langsung, dan komen tunggal berkembang menjadi sebuah industri. Dan komunikasi tidak formal menyebabkan munculnya cawangan baru industri yang merupakan agregator. Hari ini, laman web di mana majoriti tiket kereta dan pesawat dan bilik hotel ditempah tidak berkaitan dengan kereta api, penerbangan dan hartanah. Mereka hanya mediator berjaya. Tidak mungkin membayangkan interaksi peserta industri pelancong tanpa mereka.

Bagaimanakah pasaran matawang digital dilihat sekarang, pada persimpangan dua zaman antara muncul dan pengiktirafan teknologi baru. Terdapat banyak pemain bebas dan pertukaran, pengawal selia dengan sikap yang berbeza untuk perkara yang sama. Sebaik sahaja dalam platform kepelbagaian ini memuaskan semua peserta proses muncul, mereka akan menjadi agregator. Dari saat ini, lebih mudah bagi semua untuk bekerja melalui perantara mereka daripada secara langsung. Tidak kira bagaimana ia akan dilaksanakan secara teknikal dan secara sah. Selagi perlombongan, pembelian, penukaran dan penarikan balik matawang menjadi lebih mudah bagi mereka yang tidak terlibat dalam proses ini.

Kini ianya sudah sedia dengan para media yang berbeza, yang mengambil keuntungan "bulat dan tentang" ICO, muncul. Namun begitu, mereka adalah perkhidmatan kedua, mereka tidak membuat kategori berasingan. Pengantara sebenar beroperasi seperti booking.com atau skyscanner. Bolehkah kita lakukan tanpa mereka? Ya sudah tentu. Pasaran telah berjaya wujud selama berabad-abad tanpa yang pertama atau kedua. Tetapi sejak perkhidmatan mereka menjadi sangat popular, mereka tidak lagi mediator, tetapi agregator. Pada mulanya mereka telah menduduki semua pasaran yang besar dan kemudian berpindah ke yang lebih kecil dan kecil. Ia adalah logik untuk menjangkakan bahawa ia akan sama dengan kriptografi. Terutama, terdapat lebih banyak alasan untuk menggunakan mediator pertama dan kemudian agregat kerana pembangunan yang tidak merata rangka kerja undang-undang dan pengagihan tidak seimbang antara bekalan dan permintaan.

Katakan andaian itu betul pada umumnya. Selepas beberapa ketika akan muncul agregator atau bahkan monopoli agregator. Apa yang akan berubah? Pada asasnya, ia akan menjadi lebih mudah untuk memasuki pasaran matawang digital. Semua pelabur-pelabur kecil yang hanya dengan cemas memeriksa ia akan mampu dengan mudah. Semua pelabur besar yang bimbang tentang risiko reputasi lebih daripada kehilangan bekalan wang akan tergesa-gesa ke niche yang menjanjikan dengan margin yang tinggi. Banyak bank sudah cuba membuat urus niaga matawang digital walaupun di mana mereka, dengan tegas, tidak dapat lagi. Sekarang mereka masuk melalui projek blockchain, melabur ke startup orang lain, cari cara lain secara tidak langsung. Sebaik sahaja saluran undang-undang utama dibuat, ia akan diisi dengan cepat.

Ia bukan sahaja dipenuhi tetapi juga melebar. Sama seperti aliran air yang mengalir akan meletupkan tebing sempit. Aliran keluar modal dilihat dengan terlalu banyak pihak berkepentingan dan agensi bahawa penukaran jumlah wang yang signifikan ke dalam cryptocurrency tanpa kawalan tidak akan dibenarkan.

Semua ini, jelas, adalah jalan pembangunan yang agak hipotesis. Apakah alternatifnya? Pihak berkuasa fiskal tidak mungkin dengan tegas melarang cryptocurrency di mana-mana, ia akan kelihatan seperti membunuh angsa yang meletakkan telur emas. Pengawal selia yang berwawasan lebih cenderung untuk melobi kepentingan mereka di peringkat negeri dan menjadi pintu masuk utama untuk matawang digital sendiri. Ia akan bermakna kebankrapan untuk pesaing yang berpotensi tetapi untuk semua pemain dan penerima lain, ia tidak akan membuat apa-apa perbezaan. Aggregator mempunyai pemilik yang berbeza, jadi apa? Biarkan ia menjadi satu keadaan (dan dalam banyak bidang kuasa ia dapat dengan mudah berlaku), tetapi bagaimana dengannya? Persoalannya, aneh kerana ia mungkin kelihatan jauh dari retorik.

 

Apa perlu buat?

Sekiranya berfungsi hipotesis bahawa pasaran matawang digital lambat laun akan dimonopoli sepenuhnya atau, yang mana lebih besar, dibahagikan antara beberapa platform besar dan agregator, bagaimana ia akan mempengaruhi keputusan dan tindakan sekarang, sebelum ia berlaku?

Pertama sekali, setelah membaca berita di negara-negara dan bidang kuasa yang berbeza dengan penuh perhatian, tarikh hubungan dan vektor trend dapat mudah dilakukan dengan kriptografi secara umum. Hari-hari mereka tidak bernombor, mereka hanya bermula.

Walau bagaimanapun, pengawal selia yang serius tidak mungkin mengambil bitcoin secara serius dan "duit syiling" seperti yang dibuat minggu lalu. Ini tidak bermakna terdapat beberapa mata wang kriptografi sebenar dan yang lain adalah palsu. Tetapi seperti pasaran pertukaran biasa, penarafan, perbezaan kadar pertukaran adalah titik penentu. Itulah sebabnya ia tidak digunakan selepas kaleidoskop ICO yang baru dibina. Salah satu projek akan berjaya, tetapi majoriti akan hilang; memilih antara mereka menyerupai loteri terlalu banyak. Malah pengasas projek tidak selalunya pasti berjaya sehingga mereka sengaja mengelakkan tanggungjawab langsung. Malah mereka yang bersetuju untuk mengambil tanggungjawab jarang menerbitkan maklumat yang meyakinkan mengenai penyediaan sekuriti mereka.

Penampilan yang lebih dekat harus diambil pada pengawal selia sendiri. Kriteria adalah sama. FSA dan CySEC dilihat sama, orang Jepun tidak mempunyai saingan, ada yang lain yang mungkin menyertai mereka. Selain itu, mereka mungkin tidak perlu peniaga matawang digital! Bursa saham, dagangan matawang, mana-mana platform lain yang berjaya menubuhkan penukaran matawang digital akan menjadi pelaburan menarik.

Oleh itu, kebimbangan utama mereka yang akan mengambil keuntungan tanpa perlombongan langsung dan ICO mereka sendiri adalah untuk melabur dengan teliti di platform kurang dikenali yang diuruskan oleh pengawal selia yang besar. Jika anda terbawa-bawa oleh trend biasa yang biasa dan membakar lilin di kedua-dua hujung anda mungkin kehilangan semua modal sebelum pasaran berkembang dan dapat melindunginya. Untuk menunggu terlalu lama sehingga pengagregat, infrastruktur undang-undang dan mekanisme lain muncul berarti hilang margin tinggi yang tidak mungkin lagi. Jadi segala-galanya adalah jelas, bermakna emas adalah perlu.

Inilah yang boleh dinasihatkan kepada kedua-dua pembenci dan peminat. Tuan puan, matawang digital tidak akan hilang atau tidak menggantikan semua unit mata wang lain. Terdapat juga jenis titik tengah dan sudah dijumpai sebahagiannya. Ia membuat lebih banyak keuntungan untuk menyelaraskan usaha dan bekerjasama daripada membantah tentang kelebihan hitam dan putih.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Matawang Digital. Adakah ia satu lagi "gelombang" atau teknologi masa depan?

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas