Trend Menurun adalah masa terbaik untuk menyusun gandum dari sekam dan mencari aset yang berkualiti. 

Saya akan menerangkan sejauh mana relevan dan efektif filter yang digunakan dan menjelaskan peraturan utama.

Dear traders, 

Artikel ini sedikit berbeza dengan sebelum ini, kerana saya ingin mencadangkan analisis bukan sahajan altcoin, tetapi kira-kira 90 peratus daripada cryptocurrency yang kini terdapat di pasaran.

Analisis ini sangat mudah dilakukan dan saya fikir ia menjadi detik penting, terutamanya untuk beginner, kerana mereka akan dapat mengelakkan kesilapan yang mungkin mengakibatkan kerugian besar pada masa akan datang.

Mari kita analisis altcoin untuk mengetahui bagaimana untuk mengurangkan risiko pembelian/jualan cryptocurrency yang salah.  

Mari kita fikirkan bagaimana untuk memilih pelbagai altcoin untuk portfolio pelaburan anda.

Saya akan mulakan dengan soalan yang susah. Apakah yang persamaan Monero dan Litecoin?

Saya boleh katakan, tidak ada gunanya untuk membandingkan pasukan, saiz blok atau kesesakan rangkaian.

Lihat carta harga Litecoin:

Sekarang - pada carta harga Monero:

Jika anda membandingkan dua carta di atas, persamaannya jelas. Tetapi yang paling penting, kita perlu memberi perhatian kepada level harga terendah, untuk lebih tepat ialah lokasi relatif kepada satu sama lain.

Anda lihat, terdapat empat level terendah dalam carta harga kedua-dua cryptocurrency ini. Yang pertama adalah harga terendah musim panas tempatan (garis oren), terendah seterusnya adalah bahagian bawah April (garisan hijau), seterusnya adalah kejatuhan harga pada bulan Februari (garis biru) dan November 2017, apabila semua cryptocurrencies sedang tidur sebelum kenaikkan pada musim bunga (garis ungu).

Anda boleh menukar warna-warna 'garisan', yang penting untuk anda lihat dan memahami gambar tersebut.

Oleh itu, seperti yang saya katakan, kedua-dua aset (Monero dan Litecoin) mempunyai carta harga yang hampir sama, tetapi persamaan utama adalah lokasi harga terendah antara satu sama lain. Ia adalah urutan terendah dalam carta yang membolehkan mengenal pasti prospek pelaburan altcoin dan termasuk kumpulan coin tertentu.

Kami mempunyai jenis filter yang berkualiti untuk cryptocurrency yang berdasarkan dua peraturan perdagangan yang mudah, yang saya berharap tiada siapa yang mempunyai keraguan terhadapnya.

Peraturan 1: Penembusan level sokongan selalu menjadi level rintangan akan datang; dan penembusan level rintangan akan sentiasa menjadi level sokongan pada masa akan datang.

Peraturan 2: aset yang lebih baik berbanding dengan pasaran, lebih ramai pembeli tertarik dengan instrumen ini; dan sebaliknya semakin buruk aset, semakin sedikit pembeli tertarik dengan instrumen ini.

Kedua peraturan ini kelihatan jelas. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang baru saja memulakan perdagangan cryptocurrency atau sebarang instrumen kewangan lain, saya akan memberi penjelasan.

Dalam carta graf 1D Litecoin, terdapat pergerakan menurun (trend menurun) untuk LTCUSD.

Seperti yang anda lihat, harga Litecoin turun menembus level sokongan musim panas dan jatuh di bawah garis oren. Dari bawah, pergerakan harga adalah terhad oleh level yang saya tandakan sebagai terendah pada bulan November, 2017 (garis ungu); ia akan menjadi level sokongan bagi carta harga. Sebaik sahaja harga mendekati level ini, ia mungkin akan melantun semula dan naik.

Apabila harga menaik, peraturan 1 berfungsi dan level oren yang tembus akan berubah menjadi rintangan dan tidak akan membiarkan ticker mudah bergerak (lihat anak panah hijau).

Perkara yang sama akan berlaku jika ticker menembus garis ungu, level sokongan pada November. Jika ya, level yang tembus akan mewujudkan halangan yang kuat bagi ticker apabila ia cuba untuk mendapatkan semula kedudukan dan kembali ke titik permulaan.

Oleh itu, mengambil kira peraturan ini, saya faham bahawa yang paling menarik adalah aset, yang carta harga mempunyai level sokongan yang paling banyak di bawah dan paling sedikit rintangan di atas.

Untuk mengkaji peraturan kedua secara terperinci, anda hanya perlu memahami perkara asas yang mudah. Carta bahagian dalam hasil skrin dari perdagangan antara pembeli dan penjual.

Banyak beginner, juga bukan beginner sering keliru tindakan dengan hasilnya dan mengatakan bahawa carta mengarahkan pembeli dan penjual ... yang benar-benar salah.

Ini adalah carta graf BTCUSDharian dengan sejarah tahunannya:

Carta graf BTCUSD harian yang sama, zoom in:

Jika anda menandakan level di atas dalam carta harga BTCUSD dan menganalisis lokasi ticker, berbanding dengan level utama sekarang, anda akan melihat bahawa harga tidak dipecahkan melalui level sokongan terkini, muncul pada bulan Jun; lebih-lebih lagi, level sokongan lain juga belum dipecahkan.

Sudah jelas bahawa BTCUSD baru saja menembusi level hijau tetapi tidak menurun.

Sekarang, lihat pada carta graf harian LTCUSD, zoom in:

Sekiranya anda membandingkan keadaan BTC USD dengan LTC USD, anda akan melihat bahawa cryptocurrency Litecoin adalah lebih buruk daripada pasaran.

Dari segi psikologi perdagangan, ini bermakna bahawa pembeli tidak mempunyai minat dalam Litecoin, jadi penjual cuba menjual aset itu menurut tekanan pasaran umum, tidak menemui sebarang permintaan untuk Litecoin mereka. Ia menjadikan mereka mengurangkan harga jual (ask) sehingga ada pembeli. Oleh itu, terdapat penurunan harga dalam carta.

Kelemahan pembeli ini mungkin disebabkan oleh banyak sebab; Saya menerangkan yang paling biasa di bawah:

- Tiada peniaga besar untuk aset tersebut (kepelbagaian risiko/portfolio, keluar dari pasaran, menjangkakan harga yang sesuai);

- Manipulasi oleh peniaga besar untuk menekan pasaran serendah mungkin, mengikuti trend umum;

- Fundamental dan faktor dalam aset yang membuat pembeli membatalkan pembelian/mula menjual.

Sudah tentu, ia bukan senarai yang lengkap, tetapi dalam apa pun keadaan, keadaan ini tidak mencadangkan apa-apa yang positif dan aset itu menunjukkan sedikit minat untuk pelaburan dan seseorang harus mengelak daripada membelinya.

Ini sahaja untuk hari ini. Seterusnya, saya akan menerangkan cara untuk mengenal pasti aset yang baik dalam terma pelaburan. Saya akan menandakan level utama untuk altcoin berbanding Bitcoin dan mengetahui yang mana yang benar-benar bernilai untuk dibeli.

Semoga berjaya dan mendapat keuntungan yang baik!


PS. Jika anda bersetuju dengan ramalan ini, tulis "+" dalam komen, jika anda tidak bersetuju, letakkan "-". Sekiranya anda menyukai artikel ini, tulis terima kasih dan jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda. Ia mudah untuk anda dan saya menghargainya :)

Dapatkan berita cryptocurrency terkini, ikuti artikel saya di blog.

Rujukan berguna:

  • Saya cadangkan untuk berdagang dengan broker yang boleh dipercayai di sini. Sistem ini membolehkan anda untuk berdagang dengan sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Forecast for BCHUSD: when will Bitcoin Cash stop falling in price?

 

Filter yang berkualiti untuk cryptocurrency (bahagian 1)

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas