Artikel ini sekadar analisis biasa, jika dilihat pada carta harga, yang menjadi kebiasaan bagi permulaan bagi pedagang, dan kajian kecil tentang penggunaan indicator

Indicator Forex adalah bahan analisis grafik untuk menggambarkan ramalan pasaran mata wang.

Selamat sejahtera semua!

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang bahan analisis yang dipanggil indicator. Banyak maklumat dalam Internet tentang kegunaan mereka dalam perdagangan: seseorang berpendapat bahawa mereka tidak memberi sebarang makna, namun sebaliknya, seseorang telah membina strategi indicator dan cuba untuk menentang bantahan mereka. Sudah tentu ada perbezaan pendapat, jadi dari awal saya akan membuat dua kenyataan:

  • Saya sendiri menggunakan horizontal level dalam perdagangan dan tidak ada yang lain - saya gembira dengan level itu dan menggunakan sesuatu yang lain susah untuk saya. Walau bagaimanapun, saya sama sekali tidak menganggap dagangan dengan level itu menjadi satu-satunya kaedah yang paling betul yang mengatasi semua cara lain.
  • Saya benar-benar percaya bahawa dalam perdagangan, anda perlu mencari sesuatu yang logik dan berfungsi khusus untuk anda, dan tidak ada satu kaedah analisis yang betul. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak menggunakan apa - apa jika tidak mampu untuk menganalisis pergerakkan harga secepat mungkin.

Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Sudah tentu, segala-galanya dalam arikel ini adalah pandangan penulis, bagaimanapun, mempunyai asas statistik dan logik yang sangat penting, dan juga berdasarkan pengalaman perdagangan yang agak panjang.

Ia tidak akan menjadi masalah tentang kelebihan dan kekurangan indicator, memandangkan kekurangan pemahaman pedagang tentang faktor asas, yang mana penunjuk ini digunakan, dengan kata lain, "not for their intended purpose ".

Secara jujur saya percaya bahawa dalam perdagangan, anda perlu mencari sesuatu yang logik dan sesuai untuk anda, dan tidak ada satu kaedah analisis yang betul. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak menggunakan apa - apa jika tidak mampu untuk menganalisis pergerakkan harga secepat mungkin.

Saya fikir artikel ini akan menarik minat mereka yang melihat indicator sebagai bantuan ajaib untuk meramalkan pergerakan harga. Mungkin ia akan mendorong peniaga yang berpengalaman untuk mempertimbangkan semula pendekatan perdagangan mereka dan berhenti menumpukan perhatian kepada perkara-perkara yang tidak perlu. Jadi, mari kita mulakan.

Pengalaman peribadi

Perkara pertama yang saya lakukan semasa saya membuka terminal buat pertama kalinya adalah saya meletakkan beberapa indicator yang BERBEZA pada pasangan EUR/USD. Ia kelihatan agak serabut. Saya melihatnya dan tidak faham apa yang saya mahu capai dengan ini. Walau bagaimanapun, walaupun saya secara sedar ingin mencari indicator yang sangat tepat, yang betul – betul menjadi untuk "saya", tidak sama dengan yang lain, tetapi lebih baik. Saya mahu ia melakukan apa yang indicator lain tidak dapat dilakukan - iaitu, menunjukkan DIMANA harga akan pergi. Saya mendengar cerita pedagang yang berdagang dengan "kebarangkalian", say hanya senyum bila isyarat terkena SL dan percaya bahawa mereka terlalu malas untuk menghentikan teknik mereka. Saya, sebaliknya, pasti akan mencapai keadaan apabila pada setiap masa saya tahu di mana pasaran akan pergi. Kita semua merasakan kita adalah pemenang dalam kehidupan.

Oleh itu, langkah seterusnya dalam kerjaya saya adalah untuk memilih indicator dan parameter yang saya pasti bagi ramalan pergerakkan harga. Saya belajar mengenai Bollinger Band dengan parameter 20: 2 dan RSI dengan parameter 8 dan 12.

Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Trading Guru stage

Saya memasukkan indicator ke carta dan, seperti pedagang sebelum saya, saya melihat keajaiban: harga secara magik turun dari sempadan BB di bahagian atas dan pergi ke yang lebih rendah, dan jika pada masa penurunan RSI adalah kira-kira 50%, saya boleh masuk dengan betul pada ketika itu. Mereka berdagang dengan kebarangkalian, mereka terkena SL. Harga mendekati sempadan atas, RSI berada di bawah 50 - akan turun. Harga mendekati bahagian bawah, RSI berada di atas 50 – akan naik. Adakah terdapat cara yang lebih mudah untuk berdagang dengan $ 10?

Dan saya mula berdagang. Dalam sejarah, segala-galanya telah ditetapkan - untuk tahun lepas, berdagang pada TF H1, menurut pengiraan saya, keuntungan purata bulanan adalah kira-kira 400 mata, dan saya tidak sabar-sabar untuk menjadi pedagang profesional. Tetapi sebagai sebahagian daripada anda mungkin meneka, sebenarnya ada sesuatu yang salah. Tidak, sememangnya terdapat perdagangan yang menguntungkan, dan perdagangan agak selesa untuk saya, kerana saya memahami di mana untuk masuk, di mana untuk berhenti, di mana untuk mengambil keuntungan. Saya mempunyai sistem, tetapi saya merasakan sesuatu yang salah. Saya melihat bahawa pergerakan pasaran telah berubah - mereka telah menjadi lebih luas, dan dengan "strategi reversal" saya, saya sering mendapati diri saya dalam keadaan di mana saya menjual dari sempadan atas BB, dan harga semakin meningkat. Kemudian ia kelihatan seperti rollback turun, saya menjual lagi, dan harga naik lagi ... "Apa yang sedang berlaku," saya fikir. Rupa-rupanya, saya melakukan sesuatu yang salah: Saya mengambil parameter yang salah, atau mungkin indicator itu sendiri tidak betul. Saya masih jauh dari kemunculan isu yang paling penting dalam kehidupan pedagang.

Kegunaan Indicator

Marilah kita cuba untuk mengetahui apa fungsi indicator kepada kita. Kami akan mengambil satu indicator trend dan satu oscillator. Mari kita analisis purata harga bergerak (moving average) dan stochastic oscillator.

Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Moving averages

Oleh itu, moving average (ambil yang paling mudah) harga purata untuk beberapa tempoh dahulu. Sebagai contoh:

Harga Tomato dua hari lepas - 37 rubel / kg
Harga Tomato semalam - 50 rubel / kg
Harga Tomato hari ini - 42 rubel / kg

Kini hitung moving average dengan tempoh 2. Ini bermakna kita sedang mengambil harga purata untuk tempoh 2 (masa pengiraan) yang terakhir.

SMA (dua hari lepas dan semalam) = (37 + 50) / 2 = 43.5 r.
SMA (semalam dan hari ini) = (50 + 42) / 2 = 46

Oleh itu, carta harga tomato dengan moving average akan kelihatan seperti ini:

Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Apa yang kita lihat? Kami melihat bahawa harga tomato melintasi indicator SMA (2) dari atas ke bawah. Apakah maksud mengenai trend dalam situasi ini?.

Ia memberitahu kita bahawa trend telah berubah, dan sekarang ia turun, dan oleh itu kita perlu menjualnya kerana harga akan berkurang.

"Tidak, tidak," - yang lain akan berkata, "kini adalah peluang yang baik untuk membeli. Lagipun, harga jatuh sedikit di bawah SMA, dan oleh itu trend masih naik dan harga akan terus menaik".

Soalan saya kepada kedua-dua kumpulan: bagaimana anda tahu? Bagaimanakah anda mengetahui harga yang akan dilakukan pada jam berikutnya, minit seterusnya, saat seterusnya? Adakah persilangan dua baris pada carta memberitahu anda mengenai perkara ini? Jika kita bergerak dari perdagangan dan kembali ke tomato sebagai komoditi - bagaimana sebenarnya hakikat bahawa hari ini mereka berharga 42 rubel, dan semalam - 50 rubel, beritahu kita apa yang akan berlaku pada harga esok? Adakah ia akan berkurang / bertambah kerana kini mereka berharga 42 Rubel, dan harga purata mereka untuk semalam + hari ini = 46 rubel? Adakah anda berfikir bahawa ada sesuatu yang salah di sini?

Bagaimanakah anda mengetahui harga yang akan dilakukan pada jam berikutnya, minit seterusnya, saat seterusnya? Adakah persilangan dua baris pada carta memberitahu anda mengenai perkara ini?

Oscillators

Mari lihat mengenai oscillator

Oscillator yang paling mudah dan paling popular adalah stochastic. Ringkasnya, untuk pengiraan, pertama ia mengambil masa tertentu (contohnya, 5), yang mana harga maksimum dan minimum ditentukan.

  • Harga Maximum = nilai 100 (overbought)
  • Harga Minimum = nilai 0 (oversold)

Dan selepas itu, oscillator menunjukkan di mana harga semasa adalah berhubung dengan nilai maksimum dan minimum (perhatian!) UNTUK SEBELUM INI.

Mari kita lihat contoh lanjutan dengan tomato:

Harga Tomato pada hari Isnin -37 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Selasa - 40 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Rabu - 37 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Khamis - 50 rubel / kg
Harga Tomato on pada hari Jumaat - 42 rubel / kg

Using indicators in trading. How to do it and why?

Katakan oscillator mempunyai tempoh 3. Kita mengira di mana oscillator bagi "hari sebelum semalam". Untuk ini, kita hanya mengambil nilai-nilai ini:

Harga Tomato pada hari Isnin - 37 rubel
Harga Tomato pada hari selasa - 40 rubel (nilai max)
Harga Tomato pada hari rabu - 37 rubel / kg (nilai min)
Oscillator akan menunjukkan 33
Mari kira selanjutnya:

Harga Tomatoes pada hari Selasa - 40 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Rabu - 37 rubel / kg
Harga Tomatoes pada hari Khamis - 50 rubel / kg

Kini Oscillator meningkat kepada 100, kerana harga terakhir (semalam) adalah maksimum bagi tempoh 3

Dan sekali lagi:

Harga Tomato pada hari Rabu - 37 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Khamis - 50 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Jumaat - 42 rubel / kg

Perhatikan di sini:
50 – harga max
37 – harga min

Jika sekarang harga adalah 42, ia secara kasarnya sepadan dengan nilai oscillator 38.

Nampaknya semuanya tidak begitu teruk, kan? Terdapat zon overbought dan zon oversold. Di bawah - beli, di atas - jual.

Bayangkan hari Sabtu dan harga tomato jatuh kepada 40 rubel / kg

Apa yang kita ada:
Harga Tomato pada hari Khamis - 50 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Jumaat - 42 rubel / kg
Harga Tomat pada hari Sabtu: 40 rubel / kg (nilai min)

Using indicators in trading. How to do it and why?

Oleh itu, oscillator akan menunjukkan 0 - zon oversold, "sangat murah", sudah tiba masanya untuk dibeli, bukan? "Ya!" - ada yang akan berkata. "Tidak," yang lain akan berkata, "anda perlu menunggu sehingga oscillator naik, dan kemudian anda membelinya."

Ok, mari kita bayangkan bahawa pada hari Ahad, tomato 40.5 rubles.

Kemudian:
Harga Tomato pada hari Jumaat - 42 rubel / kg
Harga Tomato pada hari Sabtu - 40 rubel / kg (nilai min)
Harga Tomato pada hari Ahad – 40.5 rubel / kg

Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Oscillator menunjukkan nilai 25. Kita sudah dapat pengesahan! Haruskah kita membeli? Ya, sudah tentu masanya sekarang – kita sudah dapat pengesahan. Tetapi tanya diri anda: apakah pengesahan ini? Apa sebenarnya ia mengesahkan dan bagaimana?

Sekiranya kita lihat pada harga, kita akan lihat turutan harga berikut: jika harga pada hari Rabu adalah 37 rubel, pada hari Khamis - 50 rubel, pada hari Jumaat - 42 rubel, pada hari Sabtu - 40 rubel, dan pada hari Ahad 40.5 rubel, maka esok harga akan naik?.

Apa yang kita lakukan?

Sebagai kesimpulan, saya ingin memberitahu anda perkara berikut: sebelum saya menggunakan apa-apa dalam perdagangan, anda perlu memahami intipati dan mekanisme. Indicator itu sendiri adalah bahan yang sangat baik. Mereka berfungsi dengan sempurna - mereka mengira pekali tertentu dari data harga. Moving average akan menunjukkan kepada anda harga semasa yang tidak selari dari purata untuk beberapa tempoh tertentu. Stochastic dengan tepat menunjukkan kepada anda bagaimana harga semasa berbeza dari maksimum dan minimum dalam beberapa tempoh yang lalu. Begitu juga, apa-apa indicator akan menunjukkan pengiraan yang paling tepat tentang apa yang dimaksudkan untuknya.

Tetapi jika anda akan menggunakan indicator untuk meramalkan pergerakkan seterusnya harga - anda harus analisis carta harga.

Indicator tidak bertujuan untuk meramalkan harga. Mereka dicipta untuk membandingkan nilai semasa harga dengan nilai masa lalu. Oleh itu, mereka tidak mempunyai unsur yang akan membantu anda dalam ramalan - anda tidak boleh meramalkan apa yang akan terjadi berdasarkan apa yang telah berlaku. Jika tidak, tidak akan ada peperangan, krisis kewangan dan lain-lain malapetaka yang tidak dapat diramalkan oleh manusia.

Mana – mana indicator akan menunjukkan pengiraan yang paling tepat tentang apa yang dimaksudkan untuknya. Tetapi jika anda akan menggunakan indicator untuk meramalkan pergerakkan seterusnya harga - anda harus analisis carta harga.

Saya tidak mengatakan harga tidak akan pernah berlaku yang mana indicator yang diramalkan - tentu saja, kadangkala ia akan berlaku, kerana harga boleh naik dan turun pada bila-bila masa, dan keadaan pasaran sentiasa berubah. Tetapi cara yang tepat untuk meramalkan harga dengan bantuan penunjuk menunjukkan bahawa anda cuba untuk meramalkan harga menggunakan harga (khususnya, menggunakan nilai masa lalu, kerana indicator membuat pengiraan berdasarkan data harga yang lalu). Fikirkannya, adakah ia masuk akal?

"Apa yang perlu saya buat sekarang?" - Pembaca yang marah akan bertanya (sekurang-kurangnya, inilah yang saya bertanya ketika saya memahami ketidakpastian harga).

Anda perlu mengubah cara anda berfikir, persepsi tentang jadual harga dan pemahaman anda mengenai perdagangan secara umum. Cuba terima dengan tulus bahawa jika ada seorang peniaga yang dapat meramalkan pergerakan harga, mereka akan memperoleh SEMUA WANG DI DUNIA, kerana mereka akan selalu betul.

Dagangan tidak meramalkan masa depan. Perdagangan sedang berjalan dalam situasi pasaran yang boleh difahami dengan kesedaran tentang kemungkinan dari keadaan ini + pengurusan risiko. Tetapi malangnya, mungkin setiap pedagang perlu melalui kesilapan bagi menyedarkan tiada sistem perdagangan yang sempurna.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Guna indicator ketika berdagang. Bagaimana menggunakannya dan mengapa?

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas