Mempelajari corak reverse Wave Wolfe

Sekiranya pedagang menggunakan Three Little Indian bagi memanfaatkan kegagalan kenaikkan atau penurunan pasaran untuk meneruskan trend semasa dan Expanding Wedge dalam peningkatan volatility pasaran bagi menunjukkan sokongan yang cukup kuat pembentukan reversal. Kami mula mengkajinya dalam artikel sebelum ini. Hari ini saya ingin meneruskan dan menerangkan mengenai corak Wave Wolfe, yang popular di kalangan komuniti pedagang. Sesetengah sumber mendakwa bahawa coraknya terlalu rumit dan tidak sesuai untuk beginner. Pada pendapat saya, jika anda telah membaca dan memahami artikel terdahulu blog pendidikan ini, tidaklah sukar untuk anda memahami kaedah pembentukan dan penggunaannya.

Wave Wolfe tidak lebih daripada expanding wedge. Kita melihat beberapa maximum dan minimum berturut-turut dan kiraan bermula pada point 1. Ia dipanggil asas penurunan pertama bagi corak penurunan harga (base bagi puncak pertama untuk corak kenaikan harga). Perkataan base digunakan kerana: ia difahami sebagai garis tiga extreme berturut-turut - point 1, 3 dan 5. Tidak seperti Three Little Indian, mereka tidak semestinya harus menjadi puncak di pasaran kenaikan harga atau bottom pada penurunan harga. Point 1 boleh dibentuk di bawah keadaan penyatuan.

GBP/USD, corak bearish Wave Wolfe

Mempelajari corak Wave Wolfe

Kemudian, harga tertinggi dan terendah biasanya untuk expending wedge berlaku. Keadaan penting untuk pembentukan corak adalah lokasi point 4. Untuk corak pasaran kenaikan Wave Wolfe, ia mestilah berada di atas point 1, untuk versi penurunan harga - di bawah point 1.

EUR/JPY, corak bullish Wave Wolfe

Mempelajari corak Wave Wolfe

Para peniaga yang menggunakan corak Expanding Wedge berdasarkan Three Little India mungkin telah melihat satu lagi perbezaan penting: Wave Wolfe, point 4 adalah di atas point 2 (pembentukkan penurunan), atau sebaliknya (pembentukkan kenaikkan). Oleh itu, kita tidak boleh bercakap tentang perlu ada extreme yang baru. Pada pendapat saya, ini menunjukkan kelemahan lawan dan meningkatkan risiko reversal.

Dengan mengambil kira fakta bahawa point 5 boleh dibentuk di atas line 1-3 (corak penurunan), pengarang mencadangkan menggunakan sweet zone untuk membina strategi perdagangan berdasarkan corak. Untuk ini, unjuran line 2-4 dipindahkan ke point 3. Pembentukan extreme terakhir di persilangan unjuran ini dan line 1-3 membolehkan peniaga mencari posisi memasuki pasaran. Untuk keyakinan yang lebih tinggi, corak candlestick dapat digunakan, seperti dalam kes Three Mountain atau Three River.. Kedudukan harus ditutup apabila harga sampai sasaran yang terletak pada line 1-4.

GBP/USD, startegi dagangan berdasaarkan Wave Wolfe

Mempelajari corak Wave Wolfe

Tidak dinafikan lagi, terdapat lebih banyak strategi berdasarkan corak Wave Wolfe dan kami akan membincangkannya dalam artikel berikutnya. Sebagai penutup artikel ini, saya ingin mengatakan tentang corak pembetulan. Apabila membuat perdagangan dengan bantuan konfigurasi grafik, anda tidak perlu meninggalkan prinsip "Trend adalah rakan anda, berdagang mengikut trend".

AUD/USD, corak pembetulan Wave Wolfe

Three Little Indian berdasarkan corak Wave Wolfe akan menunjukkan kepada anda apabila pergerakan pembetulan habis, dan menyasarkan pada level 1-4 yang akan membenarkan sebahagian atau sepenuhnya keuntungan. Perlu difahami bahawa pembentukan yang dikaji dalam contoh ini adalah terbalik dalam aliran jangka pendek. Ianya tidak lebih daripada pembetulan kepada arah aliran penurunan untuk pesanan yang lebih tinggi.

Carta graf harga GBPUSD dalam mode real time

Mempelajari corak Wave Wolfe

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas