Monero crypto currency: gambaran, kebaikan dan keburukan matawang. Analisis prospek dan penilaian pelaburan, cadangan untuk pedagang

Matawang Crypto Monero dirujuk sebagai coin terbaik untuk darknet kerana ring signature algorithm. Ia sangat berbeza dengan matawang crypto yang lain (bitcoin, litecoin, ripple) dan mempunyai kelebihan dalam sistem keselamatan dan tidak dikenali. Tetapi ini juga masalah mata wang crypto, yang berada di bawah tekanan bukan sahaja dari pesaing (Dash, Zcash), tetapi juga dari pihak berkuasa negeri. Apakah Monero, apakah kekuatan dan kelemahannya, dan prospek pelaburan - baca semua ini dalam artikel ini.

Monero - tidak mahu namanya disiarkan dalam urus niaga

Mata wang Crypto dari senarai TOP-20 boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: rangkaian desentralisasi untuk penciptaan aplikasi berdasarkan blockchain (Ethereum, NEO, Lisk, EOS) dan yang mewakili sistem pembayaran (Bitcoin, Ripple, Litecoin, dll. ). Peranan kumpulan pertama adalah untuk optimumkan struktur dalaman rangkaian dan protokol, menjadikan aplikasi pada asasnya lebih mudah dan boleh dipercayai. Peranan kumpulan kedua adalah untuk melakukan transaksi dalam sistem yang selamat, cepat dan praktikal (dengan minimum komisyen). Setiap mata wang crypto adalah unik dengan cara tersendiri dan Monero, yang dimiliki oleh kumpulan kedua, tidak terkecuali.

Walaupun pada permulaannya, mata wang crypto diberikan status coin yang tidak mempunyai nama dan tidak dikenali. Orang ramai bimbang tentang kebarangkalian yang tinggi menggunakan Monero untuk membiayai urus niaga yang boleh dipersoalkan. Tetapi ini tidak menghalang mata wang crypto daripada memasuki TOP-15. Jika anda ingin tahu mengenai ciri – ciri Monero dan perbezaannya daripada sistem pembayaran lain, pesaingnya, dan sama ada ia bernilai melabur, maka terus membaca.

Gambaran keseluruhan dan keistimewaan Monero

Monero (XMR) adalah sejenis wang elektronik yang digunakan untuk membuat pembayaran. Seperti Bitcoin, ini adalah jenis sistem pembayaran. Tidak seperti bitcoin, Monero menggunakan protokol CryptoNote yang agak jarang berlaku (Prinsip Proof-of-work), yang dibangunkan untuk mata wang crypto yang tidak dikenali. Setiap wallet pengguna mempunyai perlindungan dan hanya pemiliknya mengetahui.

 • Rujukan: Protokol CryptoNote telah dibangunkan pada tahun 2012. Teknologi ini berdasarkan kepada penggunaan ring signature dan one-time address yang menyembunyikan alamat pengirim dan penerima. Transaksi yang ditandatangani dengan ring signature merujuk kepada beberapa operasi lain dalam blockchain. Dipercayai bahawa, berdasarkan blockchain bitcoin, dapat mengenal pasti data beberapa alamat bitcoin. Penggunaan alamat satu masa di Monero tidak memberi kesan yang sama.

Mata wang crypto pertama yang dilancarkan berdasarkan protokol CryptoNote adalah Bytecoin, yang memperkenalkan matawang Monero akibat fork pada tahun 2014. Tidak seperti bitcoin, di mana data transaksi dan alamat boleh dipindahkan ke negara, Monero menggunakan prinsip blockchain. Data peribadi pengguna, baki - semua maklumat ini masih tidak tersedia walaupun kepada pemilik rangkaian. Hampir suku perolehan Monero jatuh pada pertukaran Bithumb, tetapi anda hanya boleh menukar mata wang crypto di sini untuk Korea Selatan (KRW). Anda boleh membeli mata wang crypto untuk dolar AS pada HitBTC, untuk bitcoin - pada Bitfinex dan Poloniex.

Kelebihan Monero:

 • Pemilik tidak dikenali. Tiada maklumat mengenai pemilik bagi matawang crypto ini. Dalam hal ini, Monero adalah coin yang lebih menarik berbanding bitcoin;
 • keselamatan. Coin tidak dapat ditiru, walaupun sebahagiannya ini membawa kepada kesulitan dengan perlombongan, yang memerlukan peralatan terkini untuk sebab ini;
 • Anggota rangkaian yang besar. Walaupun pada masa mula – mula Monero dikeluarkan, sebilangan kecil pengguna mengalami masalah: walaupun tidak dikenali, proses gabungan transaksi adalah rumit dan transaksi besar dapat dilihat oleh mereka yang mengesan. Sekarang bilangan pengguna sudah ramai dan walaupun transaksi yang agak besar, namun tidak dapat dikesan dalam jumlah transaksi;
 • keselamatan yang hampir sempurna terhadap penggodaman. Penggodam yang tidak mempunyai maklumat tentang baki akaun menghadapi masalah yang lebih besar daripada menggodam mata wang crypto yang lain. Satu percubaan penggodaman yang serius telah dibuat pada tahun 2014, dan setakat ini ia satu-satunya kes penggodaman.

Seperti mana-mana mata wang crypto yang lain, Monero sentiasa dikemas kini. Salah satu yang utama pada bulan Januari-Februari 2017. Kemas kini menangani peningkatan kod pengesahan (RingCT) dan meningkatkan perlindungan terhadap analisis transaksi. Satu lagi kemas kini dibuat pada September 2017. Penggunaan RingCT diperkenalkan.

Seperti mana-mana mata wang crypto yang lain, Monero sentiasa dikemas kini. Salah satu yang utama pada bulan Januari-Februari 2017. Kemas kini menangani peningkatan kod pengesahan (RingCT) dan meningkatkan perlindungan terhadap analisis transaksi. Satu lagi kemas kini dibuat pada September 2017. Penggunaan RingCT diperkenalkan.

 • Beberapa kali transaksi Monero lebih besar daripada transaksi bitcoin (mengambil banyak ruang);
 • Ketiadaan pemilik mata wang crypto boleh dikompromi. Jika, sekiranya berlaku godaman, penggodam mendapat kawalan ke atas kebanyakan rangkaian, terdapat risiko yang tidak sepadan dengan transaksi;
 • populariti mata wang crypto dalam darknet mungkin menghalang potensinya pada masa depan disebabkan oleh sekatan terhadap agensi kerajaan. Menggunakan coin untuk transaksi sulit merosakkan reputasi matawang;
 • tiada sekatan mengenai isu coin. Pengeluaran yang sedia ada agak kecil - sekiranya projek besar-besaran dan kerjasama dengan sistem pembayaran, jumlah yang dikeluarkan mungkin tidak mencukupi.

Walaupun Monero popular, namun tetap mempunyai pesaing:

 • Dash. Sistem pembayaran desentralisasi yang menggunakan mekanisme transaksi tanpa nama. Pada mulanya, strategi matawang ini tidak diketahui namanya. Kemudian mula berkembang ke arah urus niaga segera dan sistem pengurusan yang berkesan. Dengan tahap permodalan, coin ini berada di tempat ke-8 dengan 8.938 bilion dolar AS. Dan walaupun pergerakkan Dash dan Monero agak berbeza, algoritma yang tidak dikenali itu menjadikannya sebagai pesaing yang sengit;
 • ZCash. Satu projek yang memastikan kerahsiaan transaksi. Permodalan coin berjumlah 1.612 miliar dolar AS (di tempat ke - 23). Mata wang crypto mempunyai pengkhususan yang agak kecil, tetapi mempunyai masa depan yang tinggi.

Mata wang crypto yang lain memberi perhatian kepada pemilik transaksi (Spectrecoin, ShadowCash) adalah minor coin dan tidak menjadi pesaing. Walaupun pengasas mereka berhujah bahawa projek mereka akan mengambil sebahagian daripada kejayaan Monero dari masa ke masa, mereka berada di tempat ke-250 dan ke bawah dengan permodalan.

Prospek Monero untuk pelabur

Sehingga 19 Disember 2017, permodalan Monero adalah 6.125 bilion dolar AS. Dengan penunjuk ini, mata wang ini berada di tempat ke-10, hanya beberapa langkah dari EOS dan Bitcoin Gold, yang bersaing dengan tempat ke-10.

Monero Crypto Currency: Gambaran Keseluruhan dan Gambaran Pelaburan

Carta harga Monero mempunyai kestabilan yang sangat baik. Sepanjang tahun lepas, mata wang ini hanya menyaksikan satu kenaikan harga pada awal September, apabila naik hampir 2.5 kali (dari 48-50 hingga 128.70 USD). Dan walaupun selepas penurunan harga, harga tidak kembali ke paras Ogos, berada pada harga 85-95 dolar selama sebulan. Sebab peningkatan ini adalah XMR ditambah kepada senarai pertukaran Korea Selatan terbesar Bithumb dan sokongan yang mungkin di masa hadapan oleh BitBay.

Ciri pergerakan harga Monero:

 • turun naik yang rendah;
 • pertumbuhan yang stabil tanpa kenaikan atau penurunan yang kuat;
 • Tidak memberi kesan yang drastic dengan factor fundamental dan fork;
 • Tiada kaitan dengan bitcoin. Ini jelas dilihat pada carta, di mana harga Monero dalam dolar AS (garis hijau) mempunyai aliran menaik yang lancar, manakala harga bitcoin (garis kuning) adalah twisty dan tidak seimbang kerana turun naik.

Monero Crypto Currency: Gambaran Keseluruhan dan Gambaran Pelaburan

Sekarang harga coin menghampiri $400 dan jika tidak ada pembetulan harga bagi pasaran mata wang crypto, Monero akan terus berkembang.

Dengan pemilik mata wang crypto yang tidak dikenali, ia menjadi popular di banyak kasino dalam talian dan apa yang disebut laman web darknet: Oasis (konsortium yang menguruskan piawaian e-dagang), AlphaBay. Selepas operasi bersama FBI dan Europol untuk menutup platform dagangan haram AlphaBay pada pertengahan 2017, struktur ini tegas mengkritik penyelewengan Monero. Walau bagaimanapun, populariti coin tidak terjejas.

Lebih ramai bercakap tentang penggunaan instrumen berdasarkan Chainalysis blockchain oleh US Internal Revenue Service (IRS), yang berkemungkinan untuk mengenal pasti pengguna beatcoin yang mengelakkan cukai dengan cara ini. Kelemahan BTC ini berjaya diuruskan oleh pengasas Monero. Sebagai contoh, kemas kini pada awal tahun 2017 juga berkenaan dengan mewujudkan had sambungan masuk dari satu alamat IP untuk merumitkan serangan Sybilla (mewujudkan nod palsu dalam rangkaian untuk melobi melalui majoriti pendapat) atau analisis oleh Chainalysis. Mengikut maklumat ini, populariti coin dalam darknet, termasuk Monero, akan terus berkembang.

Bagaimana untuk melabur di Monero

Terdapat beberapa pilihan pelaburan:

1. Buka wallet dengan pertukaran dan melabur melalui USD atau BTC. Terdapat banyak kekurangan di sini. Pertama, penggunaan Mt Gox sudah biasa kepada ramai orang. Terdapat banyak kecurigaan yang berkaitan dengan Bitfinex, yang melaksanakan pelepasan Tether yang tidak terkawal (pada pertengahan Disember, jumlah terbesar sebanyak $180 juta dikeluarkan dalam masa 1 hari), pada 19 Disember, Korea Selatan Youbit dilaporkan muflis akibat penggodaman. Kedua, terdapat beberapa pertukaran yang berkait dengan Monero.

2. Melabur melalui cold wallet.

3. Terlibat dalam perlombongan. Proses perlombongan Monero sangat berbeza daripada perlombongan mata wang crypto yang lain:

 • Peralatan popular seperti ASIC tidak boleh digunakan;
 • Coin hanya boleh dilombong pada perisian 64-bit, 32-bit tidak disokong;
 • proses pengesahan block mengambil masa 2 minit dan tidak bergantung kepada berapa ramai pelombong mengambil bahagian dalamnya.

Pool yang dipercayai boleh didapati di laman web Monero, tetapi anda perlu mencari wallet atau perkhidmatan perlombongan berasaskan awan.

Cadangan untuk pelabur:

 • memantau berita tentang rakan kongsi Monero yang baru. Berita tentang kemas kini tidak diketahui oleh para pelabur, pengguna masih menggunakan mata wang crypto secara besar-besaran sebagai cara pembayaran, iaitu ramai pelabut yang baru bergabung dengan rangkaian;
 • mempelbagaikan risiko. Kadar Monero berkembang bersama-sama dengan pertumbuhan keseluruhan pasaran;
 • melabur untuk tempoh purata, mengeluarkan wang dari semasa ke semasa. Jangan mempercayai pertukaran mata wang crypto.

Kesimpulannya. Matawang Monero pada asalnya dianggap sebagai sistem pembayaran selamat yang boleh dipercayai tanpa masalah bitcoin. Dan kita boleh mengatakan bahawa pengasas berjaya menguruskan tugas ini. Jika matawang Bytecoin bergelut bagi tempat ke-30 dalam jumlah permodalan mata wang crypto, fork Monero berada di TOP-10. Penggunaan matawang bagi pasaran gelap menunjukkan bahawa keselamatan transaksi dalam sistem pembayaran berada pada tahap yang tinggi..

Bagi pelabur, coin ini boleh menjadi kepentingan untuk mempelbagaikan risiko. Ia akan sesuai dengan portfolio bitcoin dan ethereum; anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai mereka di sini. Menjana melalui teknologi yang inovatif!


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

 • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
 • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Monero Crypto Currency: Gambaran Keseluruhan dan Gambaran Pelaburan

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Perlu bertanya soalan dengan penulis? Sila gunakan Seksyen Komen di bawah. .
Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas