Dari artikel ini, anda akan mempelajari tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pembentukan harga perak, seperti apa pada masa lalu. Anda juga akan belajar apa yang diharapkan di pasaran perak pada masa akan datang.

Bagaimana untuk menjadi kaya dagangan perak melalui broker?

Epik Perak

Sejak zaman dulu, orang telah kagum dengan cahaya logam ini. Walaupun ketika Yudas mengkhianati Yesus Kristus, ganjarannya adalah 30 barang perak. Sejak abad ke-16, galleon Sepanyol telah membawa banyak perak dari koloni mereka. Harga perak mengalami lonjakan tertinggi pada zaman moden, dari $4 pada awal 2000 hingga $50 pada tahun 2011. Kemudian, dalam tempoh lima bulan ia menurun sebanyak separuh. Buat masa ini, kos logam kira-kira $16 per troy auns.

Spekulasi perak melalui broker

Salah satu pemacu utama perak jatuh harga adalah penolakan industri foto dan filem untuk menggunakan perak dalam pengeluaran filem. Industri mula menggunakan media penyimpanan elektronik.

Prospek perak

Perak masih banyak digunakan dalam industri perubatan, radio dan ruang, perhiasan, dan perbankan. Permulaan era kenderaan elektrik, menurut beberapa pakar, boleh mencetuskan permulaan arah aliran baru di pasaran perak. Selain itu, logam ini digunakan secara aktif dalam panel solar. Kebangkitan taraf hidup global akan mendorong harga perak naik, kerana industri perhiasan akan menuntut lebih banyak logam. Bar perak bank juga akan menjadi permintaan.

Perak dan emas

Ini adalah dua logam yang berbeza, tetapi harga mereka bergerak.. Ia sangat jarang, apabila harga perak naik, tetapi perak satu lagi turun, atau sebaliknya. Kedua-dua logam berharga ini berkaitan. Walau bagaimanapun, jika emas tidak pernah menurunkan harga walaupun separuh sejak 2011, perak telah jatuh sebanyak 3 kali. Dalam beberapa tempoh sejarah, harga perak berkembang lebih cepat daripada emas.

Perak dan krisis dunia

Spekulasi perak melalui broker

Krisis pada tahun 2007-2009 telah memecah uptrend bukan sahaja untuk saham, tetapi juga untuk logam berharga. Walau bagaimanapun, harga saham memulakan musim gugur mereka pada tahun 2007, perak mula turun hanya pada bulan Mac, 2008. Ia telah berkembang dalam harga cepat sebelum ini, kerana banyak spekulator yang melabur dalam logam berharga. Pada November 2008, perak memulakan trend menaik, ketika pasaran saham masih belum stabil.

Harga perak sensitive dengan kadar dolar

Di pasaran saham, perak, sebagai peraturan, dibeli untuk dolar Amerika. Harga dolar yang murah menolak kadar perak. Dan sebaliknya, jika mata wang Amerika menaikkan harga, trend perak mungkin akan turun. Sudah tentu, ia tidak selalu benar. Perak boleh berkembang dengan harga dengan peningkatan dolar, dan sebaliknya. Walaupun itu jarang berlaku.

Pembeli perak

Pembeli terbesar perak di dunia adalah Great Britain, Amerika Syarikat, India, Kanada, Switzerland, Jepun dan Itali. Great Britain masih merupakan pembeli perak terbesar di dunia. Sungguh banyak bijih perak dilombong di Amerika Syarikat, tetapi jumlahnya tidak cukup walaupun untuk Great Britain. Kesejahteraan kaum India semakin berkembang pada hari itu. Tidak menghairankan bahawa kaum India membeli sejumlah besar bukan sahaja emas, tetapi juga perak. Switzerland adalah negara bank, jadi ia juga memerlukan peningkatan jumlah logam mulia. Kanada, Jepun dan Itali telah mula menggunakan tenaga solar secara aktif, jadi mereka memerlukan banyak perak. Tiada pengganti tiruan boleh bersaing dengan perak dalam penggunaan panel solar. Terutamanya bagi Jepun yang miskin dalam sumber tenaga.

Penjual perak

"Komponen Latin Amerika" sangat besar dengan harga perak. Lebih daripada 1/5 pengeluaran perak global dijalankan di Mexico. Negara ini boleh berbangga dengan pusat perlombongan bijih perak terbesarnya. Rizab bijih di Las Torres, La Encantada, Hidalgo, Sacatecas, Chihuahua hampir tidak akan habis.

Malah peso Mexico sering naik atau turun, mengikuti carta graf perak. Di bandar Mexico, kanak-kanak Taxco masih bermain dengan tentera perak, dan kuda ditembak dengan kuda perak.

Taxco dan pusat penambangan perak Mexico lain menguasai pasaran perak. Sekiranya banyak pelombong menyerang, maka logam boleh cepat tumbuh lebih mahal. Para pegawai Mexico turut mempengaruhi harga perak. Jika pihak berkuasa Mexico memutuskan untuk menaikkan duti eksport perak, harga logam akan bertindak balas serta-merta.

Spekulasi perak melalui broker

Pesaing utama Mexico dalam bekalan perak adalah Peru sejak zaman Penaklukan. Dalam beberapa tempoh, negara ini membekalkan lebih banyak perak ke pasaran antarabangsa berbanding Mexico. Lombong Maghribi, Gulkeniz, San Rafael, San Cristobal adalah tinggi di Andes. Sekiranya gempa kuat bermula di Peru, harga perak melonjak .

Chile

Satu lagi negara Amerika Latin, di mana perak dilombong di Andes. Rizabnya di Chile sedikit kurang daripada di Peru atau di Mexico, tetapi negara itu tidak sepatutnya dilihat sebagai pengeksport tembaga. Ia juga merupakan peserta besar dalam pasaran perak. Undang-undang bil di Santiago boleh menggoncang pasaran perak juga.

Bandar perak dalam syurga

"Kaya seperti Potosi", masih ada kata-kata di Sepanyol. Sudah menjadi legenda tentang kota Bolivia ini di metropolis. Di Potosi seperti dahulu Mint, drama, kuil-kuil yang indah dan rumah pangsapuri. Gunung kaya di Potosi hampir habis. Pelombong biasanya melawat restoran, tetapi mereka sangat miskin yang tidak mampu membeli makanan yang baik. Jemaat-jemaat masih terbuka untuk pelawat, tetapi pelombong tidak mampu membeli candlestick untuk Tuhan. Walau bagaimanapun, apabila mereka turun ke lombong, mereka selalu membuat persembahan kepada berhala El Tio, tuhan gunung. Ia suka tembakau, tetapi kini ia terpaksa menetap untuk stok rokok. Kita mungkin tidak menyebut Bolivia sebagai pengeluar perak, tetapi contohnya menunjukkan bahawa sumber perak terhad di Bumi.

Spekulasi perak melalui broker

Spekulator yang menunggu untuk perak murah harus ingat contoh Potosi: apa-apa sumber semula jadi, tidak kira betapa besarnya, adalah terhad.

China

Jumlah perak, yang dihasilkan di negara ini, cukup untuk kegunaan dalaman. Selebihnya dieksport ke Jepun, Korea Selatan, Amerika Syarikat dan negara-negara lain. China adalah pengguna perak yang besar. Walau bagaimanapun, keperluan untuk perak kebanyakannya dikawal oleh pihak berkuasa. Permintaan di China sangat bergantung kepada keputusan di Beijing.

Rusia

Lombong terbesar di kawasan Magadan. Kira-kira satu pertiga perak dilombong di sana. Kira-kira 20% perak dihasilkan di selatan Urals. Di kawasan Norilsk dan Primorsk, logam juga diekstrak.

Poland

Poland adalah pengeluar perak yang lain di Eropah. Banyak logam berharga dilombong di sana. Ia dieksport ke negara-negara EU, sebagai kebiasaan

Australia

Negara ini, menduduki seluruh benua, kaya dengan bijih perak. Di Queensland, Tasmania, dan Wales Selatan, terdapat lebih banyak perak daripada ekonomi Australia yang boleh digunakan.

Dimanakah perak digunakan?

Perak adalah konduktor elektrik yang baik. Ia adalah bahan untuk kabel, wayar elektrik, tetapi hanya apabila ia diperlukan. Wayar kebanyakannya diperbuat daripada tembaga dan aloinya, kerana perak sangat mahal.

Spekulasi perak melalui broker

Hidangan dan kutleri dibuat dari perak. Duit syiling yang terbuat dari perak, kini logam digunakan untuk duit syiling peringatan. Ia digunakan untuk membuat perhiasan, anting-anting, rantai, cincin, gelang. Perak juga digunakan secara meluas dalam perubatan.

Apa yang lebih baik untuk berdagang: perak atau mata wang?

Jawapannya bergantung kepada pedagang. Kebanyakan spekulator berpendapat bahawa lebih mudah untuk membuat keuntungan dalam pasaran komoditi daripada di pasaran pertukaran asing. Perak boleh naik harga setiap tahun. Sesuatu seperti itu tidak mungkin dilakukan dalam Forex. Sudah tentu, ini tidak bermakna bahawa tidak akan ada undur dalam carta perak. Tambahan pula, perak boleh jatuh harga pada tahun ini juga.

Langkah dari $5 hingga $50 per troy auns

Harga perak bergerak dari $5 hingga $50 tidak dalam setahun. Walau bagaimanapun, kejatuhan telah diikuti oleh kenaikan harga yang lebih tinggi dan lebih tinggi sejak tahun 2000-an hingga 2001.

Haruskah seseorang menggunakan pending order?

Profesional biasanya tidak menggunakan pending order. Jika mereka fikir harganya bagus untuk membeli, mereka membeli. Adalah munasabah untuk meletakkan pending order pada tahap yang lebih rendah dan tunggu sehingga harga sampai itu? Mungkin, jika seorang peniaga tidak tergesa-gesa dan ingin memasukkan harga terbaik. Akankah harga turun? Tiada sesiapa yang tahu. Selain itu, ia juga mungkin berlaku bahawa harga perak boleh turun ke $10 per troy auns. Tidak mungkin.

"Satu nisbah dua" dan "Satu nisbah tiga" strategi

Saya belajar tentang strategi latihan kursus pusat pada tahun 2007. Bolehkah ia membawa keuntungan? Ia boleh, jika anda mengenal pasti arah trend dengan betul. Dalam kebanyakan kes, cara ini untuk perdagangan tidak cekap, terutama dalam jangka masa yang singkat. Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu berisiko untuk berdagang lebih daripada 5% daripada modal, tidak kira betapa menariknya perdagangan ini atau yang mungkin kelihatan kepada anda.

Pyramiding di pasaran perak

Pyramiding selamat membuka rantai kedudukan dalam arah yang sama. Untuk melakukannya, seseorang harus membeli (atau menjual) oleh lot yang optimum, dan kemudian menambah lebih banyak lagi ke pembelian (menjual), menetapkan stop order pada tahap putus-putus untuk perdagangan terdahulu. Strategi ini boleh menjadi agak cekap dalam pasaran perak, jika diterapkan tidak terlalu kerap.

Cinta perak

Di bursa, terdapat banyak peniaga, yang "cinta" dengan instrumen tertentu. Terdapat juga banyak "peminat" perak. Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh melekat pada satu aset terlalu banyak. Seorang spekulator harus bertujuan untuk membuat keuntungan, bukan untuk membuktikan apa-apa kepada sesiapa pun.

Dagangan pada data fundamental

Sesetengah pedagang bekerja semata-mata berdasarkan data fundamental. Apa yang lebih mengejutkan, ada peniaga, yang tidak memantau carta graf. Orang-orang ini bekerja dengan cara pembantu peribadi mereka. Seorang peniaga boleh meminta setiausaha, berapa kos perak sekarang? Dan, berdasarkan jawapan, bertaruh kenaikan atau kejatuhan harga. Pedagang-pedagang itu mengaku bahawa mereka keliru dengan carta graf.

Siapa yang tidak perlu perak?

Spekulasi perak melalui broker

Senarai pedagang, yang tidak sepatutnya berdagang di pasaran perak, agak panjang. Walau bagaimanapun, ia tidak berbeza dari orang-orang, yang tidak sepatutnya berdagang sama sekali. Penjudi adalah kategori yang paling terdedah, mereka tidak seharusnya mendekati sebarang carta dagangan. Penagih alkohol atau dadah juga tidak harus berdagang, walaupun mereka menyerah. Jika seseorang itu ketagihan terhadap perjudian, seorang pakar psikiatri akan membantu. Walaupun, tidak semua orang dan tidak selalu.

Jurang harga

Jurang harga agak jarang di pasaran logam berharga. Sebagai peraturan, sedikit gangguan berlaku apabila berita penting dikeluarkan atau minggu dagangan baru dibuka. Orang tidak boleh takut dengan jurang di pasaran perak. Mereka biasanya berbahaya sedikit. Walau bagaimanapun, apabila berdagang dengan lot besar, jurang harga sedikit boleh menyebabkan kerugian yang besar.

Japanese candlesticks, bars, line chart

Saya tidak mengenali carta garis dan tidak menggunakannya. Kebanyakan peniaga menggunakan candlesticks Japanese yang cukup bermaklumat. Lain-lain seperti bar lebih banyak. Apa-apa cara, seseorang boleh menggunakan apa-apa, dengan syarat dagangan itu menguntungkan.

Bullish Belt Hold, Bear Bear Belt dan corak candlestick lain

Di pasaran perak, dan juga di pasaran lain, corak grafik, seperti Morning Star atau Evening Star, memaklumkan peniaga dengan tepat. Bullish Belt Hold and Bearish Belt Hold juga membantu untuk meramalkan bergerak harga masa depan. Perhatikan, yang paling bermaklumat adalah candlestick harian. 4 jam adalah kurang tepat.

Inside

Memburu maklumat di dalam adalah di mana-mana. Pasaran perak tidak terkecuali. Sebagai contoh, perjanjian yang dicadangkan dalam parlimen Lima atau Mexico mengenai kenaikan atau pengurangan duti eksport untuk bijih perak boleh menjadi maklumat yang berharga. Walau bagaimanapun, sukar diperoleh.

Contracts For Difference and Option

Kebanyakan peniaga memilih contract direct kepada option. Walau bagaimanapun, terdapat ramai yang suka pilihan perdagangan.

Faktor bermusim

Spekulasi perak melalui broker

Tidak ada faktor bermusim dalam pasaran perak. Walau bagaimanapun, carta graf emas adalah sedikit sebanyak kitaran (kerana permintaan bermusim di India). Itu mempengaruhi harga perak yang sering mengikuti harga emas.

MA, Stochastic, Elliot Waves, RSI, EMA

Banyak indikator, oscillator, inovasi teknologi entah bagaimana boleh meningkatkan peluang kejayaan dalam perniagaan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa jangka masa, isyarat dari ini atau penunjuk atau oscillator boleh membuat perkara lebih buruk lagi

Semua bukan hanya perak yang mengalami kenaikan harga

Perak mungkin jatuh dalam harga selama bertahun-tahun, seperti sejarah terbukti. Perak memulakan trend penurunan harganya pada tahun 2011. Dan ramalan, ketika harga perak $49, adalah yang paling positif: $60 dan bahkan $70 per troy auns.

Bahaya jualan di pasaran perak

Sekiranya harga perak tidak tinggi, kedudukan terbuka yang terbuka di pasaran agak berbahaya. Pada bila-bila masa harga boleh mula naik dan bergerak ke atas untuk masa yang lama.

Garis trend. Tahap sokongan dan rintangan

Kebanyakan beginner menggunakan garis trend untuk mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan. Ia kadang-kadang boleh menguntungkan.

Komponen spekulatif dalam pasaran perak

Dalam pasaran logam berharga, harga dibentuk bukan sahaja pembelian fizikal, tetapi juga spekulatif. Peratusan mereka sering kali lebih besar daripada permintaan fizikal.

Kedudukan dan urusniaga harian

Profesional, sebagai peraturan, memilih perdagangan kedudukan. Adalah sukar untuk membuat keuntungan intra membuat keuntungan intraday bukan sahaja di pasaran perak, tetapi di pasaran lain juga. Saya tidak berjaya selama 12 tahun. Dalam jangka masa panjang, dagangan harian hanya mengakibatkan kerugian.

Yuran komisyen

Perak lebih mahal untuk berdagang daripada emas kerana bayaran komisyen. Walau bagaimanapun, perak sering berkembang dengan harga lebih cepat daripada emas. Sudah tentu, dalam perdagangan kedudukan, bayaran komisyen tidak boleh menjadi masalah besar

Murphy’s Law dalam pasaran perak

Undang-undang ini berfungsi bukan sahaja di pasaran ini. Harga mencapai stop loss dan kemudian masuk arah yang dikehendaki? Itu berlaku agak kerap. Selama bertahun-tahun, peniaga meningkatkan kemahiran profesional, dan "undang-undang" ini kurang berfungsi.

Perak dan Forex

Komponen spekulatif dalam pasaran perak kurang daripada pasaran pertukaran asing. Itulah sebabnya, ramai peniaga memilih logam berharga untuk pasangan mata wang. Terdapat trend satu arah yang panjang, yang mustahil dalam Forex.

Perak dan pasaran saham

Komponen spekulatif dalam pasaran perak lebih besar daripada pasaran saham. Walau bagaimanapun, ramai peniaga memilih pasaran perak ke pasaran saham. Sebabnya mudah: jurang tidak menyebabkan kerugian yang buruk di pasaran perak. Dalam pasaran saham, hanya indeks bergerak agak selamat, tanpa jurang. Semua sekuriti berisiko sampai ke tahap tertentu.

Advisor. Haruskkah seseorang bergantung kepada robot?

Spekulasi perak melalui broker

Analisis teknikal, seperti kebiasaan, adalah sama untuk semua instrumen. Sekurang-kurangnya, dalam kebanyakan buku tidak ada perbezaan bagi garis trend dalam Forex dan pasaran perak, contohnya. Advisor biasanya direka dengan pelbagai tujuan. Walau bagaimanapun, masih terdapat perbezaan yang besar antara pasaran ini. Ia tidak munasabah untuk menggunakan penasihat advisor yang tersedia secara rawak. Terdapat banyak penasihat percuma di Internet. Lebih daripada 99% penasihat di Internet terbukti sebagai "maklumat sampah". Sebagai peraturan, advisor memohon strategi martingale yang melibatkan risiko yang sangat tinggi. Martingale akan sentiasa menguntungkan, dengan syarat terdapat modal besar. Tiada siapa yang memegang apa-apa jumlah wang, jadi risiko kehilangan semua wang anda adalah sangat tinggi. Ia amat berbahaya untuk memohon martingale untuk membuka pesanan jualan. Penurunan harga perak adalah terhad. Ia tidak masuk akal untuk menjangkakan bahawa perak hanya akan menjadi lebih murah. Segala-galanya terhad, termasuk kejatuhan harga perak.

Apa yang harus dibeli untuk perak: dolar atau euro?

Ramai peniaga lebih suka membeli perak untuk dolar. Sebabnya ialah ramalan harga dibuat dalam dolar. Dalam beberapa tempoh sejarah, ia lebih berfaedah untuk membayar perak dalam euro daripada dolar, yang tidak menghairankan.

Apa yang perlu dilakukan di pasaran perak sekarang?

Spekulasi perak melalui broker

Perak berharga kira-kira $16 satu troy auns pada lewat 2017. Ramai ahli mendakwa ia akan berkembang lebih murah. Menurut formula Black-Sholes, satu-satunya formula yang benar-benar berfungsi pada bursa, harga boleh menggerakkan jarak yang sama baik ke atas dan ke bawah. Ya, formula itu mudah, tetapi tiada lagi yang dicipta. Walau bagaimanapun, harga jatuh di pasaran perak adalah terhad. Harga logam tidak boleh turun ke $1 per troy auns, yang kehilangan 15 USD. Pada masa yang sama kita akan menyaksikan kenaikan harga sebanyak $15, sehingga $31 satu troy auns. Sudah tentu itu tidak bermakna, ia akan berlaku tidak lama lagi.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Spekulasi perak melalui broker

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas