Di mana untuk melabur wang anda pada 2018: perbandingan risiko dan keuntungan

Pernahkah anda berfikir tentang cara untuk menjana pendapatan tambahan dengan risiko yang minimum dan tanpa penyelidikan pasaran secara terperinci? Saya pasti, anda ada. Ramai orang mahu menjana pendapatan secara pasif, tetapi tidak semua orang mempunyai cukup masa dan keberanian untuk memulakan pendapatan lebih banyak. Saya telah membuat analisis yang meluas lebih daripada 20 cara yang berbeza untuk melabur wang anda dan menilainya berdasarkan beberapa faktor:

 • pulangan tertinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini
 • risiko yang rendah, selari dengan jumlah keuntungan
 • cara yang agak mudah dan sebagainya

Setelah mengkaji kelebihan, kekurangan dan perangkap, saya telah memilih 4 pelaburan terbaik, mengikut nisbah risiko/ganjaran yang baik. Produk kewangan ini mampu oleh mana-mana individu, tanpa mengira modal awal. Cara terbaik untuk membuat wang tambahan adalah mengikuti tips di bawah.

1. Menilai pulangan pelaburan bank

Pelaburan bank (deposit simpanan) akaun, logam dan sebagainya) adalah cara biasa untuk melabur wang. Kelebihan akaun deposit termasuk tahap risiko terendah. Walau bagaimanapun, di negara anggota EU bank mula mengenakan caj minimum atau bahkan negatif kadar faedah. Sebagai contoh, kadar faedah negatif diperkenalkan di Jerman pada tahun 2018. UBS bank terbesar Switzerland juga mengenakan kadar negatif ke atas akaun deposit.

Untuk menganalisis prestasi pelaburan perbankan, sebagai contoh industri perbankan di Sepanyol yang telah menjadi salah satu pemimpin dalam pelaburan individu pada tahun 2018; dan bank-bank Sepanyol masih mengekalkan kadar faedah positif terhadap deposit bank. Kadar purata deposit untuk tempoh 3 - 6 bulan adalah kira-kira 0.15% -1.0% setahun. Mengenai risiko pelaburan, pada tahun 2017, hanya beberapa bank yang menghadapi masalah yang serius; tetapi, kerana deposit tersebut diinsuranskan oleh Dana Penjamin Simpanan, ia tidak menjadi masalah bagi pemegang deposit. Risiko pelaburan perbankan agak kecil. Ia mengambil purata sehingga 30 minit untuk menyelesaikan kontrak dengan bank.

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

Kelemahan akaun deposit bank:

 • Pulangan rendah, tidak meliputi kadar inflasi. Bagi anda untuk membandingkan kadar inflasi di Sepanyol adalah 1.11% pada tahun 2017, menurut statbureau.org.
 • Pembekuan wang. Sesetengah bank tidak membenarkan anda melakukan pengeluaran awal;
 • Risiko kegagalan bank. Walaupun deposit itu diinsuranskan, jika bank gagal dan muflis, sebahagian daripada deposit yang melebihi 100,000 EUR tidak akan dilindungi.
 • Risiko politik. Selalunya risiko pulangan pelaburan bank boleh mengalami perubahan politik atau ketidakstabilan di negara atau akaun deposit anda boleh dibekukan untuk jangka masa yang lama. Sebagai contohnya, semasa krisis di Catalonia.

Deposit bank kebanyakannya oleh mereka yang tidak bertujuan menghasilkan pendapatan yang besar, tetapi ingin menyimpan wang mereka.

2. Pasaran Saham dan prospeknya

Melabur dalam saham adalah membeli sekuriti dalam bentuk dokumentari atau bukan dokumentari di pasaran saham melalui broker untuk tujuan menjualnya semula. Pelabur juga boleh membuat pembayaran dividen.

Agak sukar untuk pelabur individu memasuki perdagangan. Permulaan deposit boleh mencecah beberapa ribu euro (ia tidak masuk akal untuk berdagang dalam pasaran saham dengan deposit yang rendah). Di samping itu, pelabur saham mestilah pakar dalam ciri khusus industri dan memantau perkembangan sesetengah syarikat. Selain stock itu sendiri, anda boleh berdagang saham as CFDs (contracts for difference). Their advantage is that investors can also gain on the falling prices (short trades). sebagai CFD (contract for difference). Kelebihan mereka ialah pelabur juga boleh mendapatkan keuntungan ketika kejatuhan harga (posisi short).

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

Bagaimana cara memulakan dagangan dalam saham:

 • Pilih broker yang menyediakan ekuiti dagangan dalam pasaran saham.
 • Menilai prospek syarikat tertentu: mempelajari strategi pembangunannya, menganalisis faktor luaran mempengaruhi prestasinya, mengkaji laporan kewangan dan pengganda ekuiti dan sebagainya.
 • Mempelbagaikan risiko anda, menyusun portfolio pelaburan anda yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat dalam industri yang berbeza.

Purata hasil pada sesetengah ekuiti boleh sehingga 30% setahun dan lebih. Pergerakkan harga saham untuk Facebook dalam carta di bawah menunjukkan berapa banyak yang anda perolehi pada kedua - dua kenaikan harga dan penurunan jika anda memasuki posisi short.

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

3. Adakah pelaburan hartanah berbaloi?

Apakah pelaburan hartanah? Untuk melabur dalam hartanah bermakna anda membeli premis tanah, kediaman dan bukan kediaman di pasaran utama untuk membuat keuntungan dari jualan semula jika kenaikan harga; atau membiarkannya dan menerima sewa. Untuk analisis yang adil, saya mencadangkan melihat pasaran hartanah di Sepanyol.

Menurut sebuah agensi hartanah besar Tecnocasa, harga hartanah telah banyak turun pada beberapa tahun ini. Harga di pasaran sekunder jatuh paling banyak; oleh itu ia adalah salah satu peluang terbaik untuk membeli hartanah untuk pelaburan. Sewa purata di Sepanyol adalah sekitar 400 - 2000 euro, bergantung kepada luas ruang tamu, bandar, daerah dan keadaan apartmen. Sebagai contoh, pangsapuri yang berharga sekitar 150,000-200,000 euro (70-80 sq.m) boleh disewa sebanyak 400-800 euro sebulan. Oleh itu, purata pulangan pelaburan adalah 20-30 tahun, atau 3% -5% setahun. Bagaimanapun, anda mungkin bertaruh terhadap kenaikan harga hartanah; tetapi sukar untuk mengatakan, berapa banyak harga akan meningkat, jika ia betul sama sekali.

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

Kelemahan untuk melabur dalam hartanah:

 • Jika anda membeli hartanah untuk pelaburan dan menjadi tuan tanah, ia akan membawa anda masa yang agak lama untuk mendapatkan balik kos anda.
 • Risiko politik. Harga hartanah boleh jatuh ketara sekiranya berlaku perubahan politik atau ketidakstabilan.
 • Hartanah itu boleh dimusnahkan secara fizikal.
 • Pelaksanaan dokumen agak rumit dan mahal.

Ianya sesuai untuk melabur dalam hartanah jika anda lebih suka mempelbagaikan risiko dan membuat pelaburan jangka panjang.

4. Social trading: kelebihan dan keuntungan

Social trading adalah cara untuk menjana wang untuk anda. Platform social trading secara automatik membolehkan pelabur tidakk mengambil keputusan dalam perdagangan dan menyalin perdagangan seorang peniaga yang berjaya ke akaunnya. Oleh kerana perdagangan di pasaran kewangan disalin secara automatik ke akaun anda, anda hanya perlu memilih pedagang dari pelanggan broker dan melampirkan ke akaun anda. Keuntungan tidak terhad; tetapi semakin banyak risiko terlibat dalam strategi pedagang.

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

Kelebihan social trading:

 • Anda tidak perlu pakar dalam pasaran kewangan dan strategi perdagangan.
 • Anda boleh mengawal risiko dengan sendiri secara manual.
 • Anda melakukan pelaburan dalam talian dengan serta-merta dari mana-mana negara. Anda boleh berhenti menyalin bila-bila masa.

Satu lagi kelebihan sistem dagangan salinan adalah sesiapa sahaja boleh menjadi bukan sahaja pelabur tetapi juga pedagang. Jika anda boleh menjana wang pada instrumen kewangan dan yakin dengan diri anda, anda boleh menarik pelabur lain menjana wang tambahan dengan menerima komisyen setiap dagangan.

Kelemahannya, pelaburan dalam talian menanggung risiko yang agak tinggi. Di samping itu pasaran kewangan, tidak selalu boleh diramalkan; terdapat juga risiko yang disebabkan oleh faktor manusia (kesilapan pedagang). Oleh itu, saya memberikan beberapa tip bagaimana untuk melabur wang dalam social trading:

 • Pelbagaikan risiko anda. Melabur dalam beberapa peniaga, berdagang strategi yang berbeza.
 • Mengikuti pengurusan risiko. Anda boleh menyalin perdagangan yang berjaya, hanya dengan deposit dan leaverage anda lebih atau sama. Pelabur juga boleh membuat pesanan sendiri, mengikut sistem peniaga, menukar jumlah dagangan anda atau menutup posisi sebelumnya.
 • Mengetahui sejarah perdagangan dan statistik.

Saya berharap anda menyukai artikel ini dan akan membuat kesimpulan yang betul. Kongsi artikel dengan pelabur berpotensi yang lain!

4 Pelaburan Terbaik pada tahun 2018

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas