Pengarah syarikat pembinaan, Encik John Smith adalah seorang lelaki yang kuno, pemegang saham APPLE dan Alphabet Inc. Beliau menerima pendapatan tahunan kecil yang tetap dan dividen tinggi.

Pelajar ekonomi Piter Rogers telah baru-baru belajar tentang tukaran mata wang asing dan mula berdagang crypto-Mata Wang; Sebaik sahaja dia mendapat 200% keuntungan daripada pelaburan beliau.

Pada masa yang sama ayahnya, Alan Rogers, melabur dalam dana lindung nilai dan menerima keuntungan purata faedah purata risiko. Beliau adalah ragu-ragu tentang ayahnya menjalankan, sebagaimana yang difikirkannya bahawa anaknya mengambil berat tentang keuntungan dan tidak mengambil kira kemungkinan kerugian. Setiap mereka ini adalah seorang pelabur, tetapi mereka mempunyai sasaran yang berbeza dan pendekatan kepada risiko.

Apakah perbezaan antara risiko dan sasaran mereka?

 

Pelbagai pendekatan untuk aktiviti pelaburan dan jangkaan keputusan

  • konservatif — yang rendah risiko dan pulangan yang rendah;
  • agresif — tinggi risiko dan pulangan yang tinggi;
  • sederhana — risiko sederhana dan pulangan sederhana (atau kadang-kadang tinggi);

Turun naik (pelbagai harga) aset yang berbeza

Tahap risiko bergantung kepada risiko purata semua aset anda, yang merupakan portfolio pelaburan anda. Apakah jenis-jenis portfolio?

 

Portfolio konservatif: Risiko rendah, rendah pulangan

Portfolio tersebut adalah diperbuat daripada aset murah dan berkembang perlahan, yang Walau bagaimanapun, tanpa risiko. Ini boleh menjadi sekuriti, aset-aset syarikat-syarikat kerajaan, beberapa besar dan boleh dipercayai syarikat-syarikat swasta, yang tidak suka innovatization. Syarikat-syarikat ini adalah pengeluar dan pembekal barangan dan perkhidmatan, yang mempunyai permintaan yang stabil. Kejayaan aktiviti Syarikat-syarikat ini sebahagian besarnya bergantung pada pertumbuhan ekonomi di negara ini tetapi tidak pada persaingan pasaran. Sebagai contoh, kita dapat melihat Procter & Gamble Syarikat (P & G), salah satu pengeluar terbesar multinasional barang-barang pengguna.

Andaikan bahawa pada 23 Disember 2011 anda membeli saham 1.000 P & G pada harga $66.67, yang berjumlah $66670. Dalam tempoh 5 tahun anda kerugian terbesar berjumlah $6840 (11.26%), dan ia berlaku pada Jun 22, 2012, Bilakah harga aset jatuh kepada $59.83. Keuntungan maksima adalah $26790 apabila anda menjual saham anda pada harga $93.46 pada 24 Disember 2014. Ia berlaku 3 tahun selepas anda telah membeli aset-aset tersebut, yang bermaksud bahawa selama tiga tahun jumlah keuntungan anda akan menjadi kira-kira 28.66% (unadjusted inflasi dan risiko yang agak rendah).

Satu lagi contoh pelaburan dengan risiko rendah dan pulangan yang rendah adalah Bank deposit. Di Malaysia purata faedah daripada pelaburan tersebut adalah kira-kira 4-5% setahun. N faedah baik Europe disediakan di tebing Cyprus, iaitu daripada 4.5 kepada 6%. Dan salah satu kepentingan tertinggi adalah di Rusia — dari 8 hingga 12% setahun. Latvia Bank Bigbank dan Citadele menawarkan dari 2 kepada 3.5%, Kumpulan Vanguard Jones AS berbaloi hanya 2.96% untuk pelabur-pelabur asing. Anda boleh melabur dalam dana bersama dengan kepentingan 15-17% setahun.

Konservatif strategi dagangan dalam pasaran Forex menjamin anda pendapatan tahunan yang tinggi (sehingga 30%) tetapi juga risiko yang lebih tinggi berbanding dengan pelaburan dalam sekuriti Kerajaan atau bank deposit.

 

Pertumbuhan portfolio: risiko tinggi, pendapatan yang tinggi

Portfolio tersebut terdiri daripada aset, yang masih murah, tetapi semakin meningkat harga. Secara tradisinya, ini adalah aset syarikat muda dan cerah. Portfolio tersebut boleh membawa keuntungan yang besar dalam sederhana atau jangka panjang berisiko tinggi dan rendah atau sifar dividen pada yang hadir. Salah satu contoh-contoh permulaan tersebut adalah sistem pembayaran yang terpencar Bitcoin, pengeluar Mata Wang Bitcoin; naik dan jatuh Mata Wang ini bergantung hanya pada penawaran dan permintaan.

Mata Wang Bitcoin telah melambung tinggi sehingga ajaib.

Pada 2011, Amerika Syarikat pelabur, yang telah kecewa dalam prospek wang-crypto, membeli dua pizza dan dibayar 10 000 BTC (kira-kira $25) mereka, yang pada masa itu membolehkan untuk $0.0025.

Pada bulan Julai kadar telah meningkat kepada USD 0.080, maka ia bermaksud bahawa $25 menjadi bersamaan $800. Pada bulan November kadar $0.5, harga pizza telah berkembang kepada $5,000. Lelaki itu menjadi sebuah melihatmu; Tapi itu bukan penghujung cerita: mengikut kadar pertukaran matawang hari ini pizza kos kira-kira 9 juta USD, sebanyak 360 ribu lebih daripada harga asal. Sejak itu, 22 Mei menjadi hari Pizza Bitcoin apabila Pedagang dan pelabur bitcoin di makan pizza dan merawat rakan-rakan dan keluarga dengan pizza.

Terdapat banyak lain crypto-matawang selain Bitcoin, yang boleh berkembang. Walau bagaimanapun, pelabur hendaklah mengambil kira bahawa kemeruapan harga aset ini bergantung hanya pada penawaran dan permintaan. Tiada siapa dapat menjamin bahawa aset tersebut akan naik. Fakta ini tidak menghalang daripada pendapatan wang dalam jangka pendek, yang dimasukkan ke dalam kesempatan oleh spekulator dan peniaga-peniaga yang banyak.

 

Portfolio seimbang: risiko sederhana, hasil purata atau tinggi

Portfolio jenis ini adalah yang paling popular di kalangan pelabur-pelabur yang besar, termasuk kerajaan. Portfolio yang seimbang terdiri daripada aset dengan turun naik tinggi, aset-aset firma Muda (pemula) dan Syarikat-syarikat yang konservatif. Strategi ini membantu untuk mempelbagaikan risiko, iaitu risiko pasaran dibahagikan antara pelbagai aset berlainan matang, risiko dan hasil. Beberapa aset akan membawa lama jangka pendapatan, lain-lain — pendapatan tetap dan dividen, manakala aset kedua boleh membawa keuntungan yang tinggi atau sifar. Nisbah antara jenis tiga aset ditentukan oleh pelabur dan bergantung pada keadaan pasaran, sikap pelabur kepada risiko dan sasaran secara umum.

Pertama sekali, pelabur boleh membuat keputusan mengenai aset-aset yang konservatif, yang berkembang secara perlahan-lahan tetapi beransur-ansur dan yang berada di bawah jaminan syarikat-syarikat besar dan ternama. Perolehan aset tersebut dalam cip biru akan menjadi jumlah 5-7% setahun. Ini adalah aset syarikat-syarikat seperti Google, Microsoft, P & G, epal dan abjad Inc. yang merupakan portfolio kami Encik John Smith. Rendah faedah — berisiko rendah. Ia juga merujuk kepada Deposit bank dan dana bersama.

Tingkah-laku Google saham dalam tempoh 5 tahun

Pelabur akan membuat keputusan ke atas aset sederhana. Mereka biasanya tidak jatuh dalam harga dalam jangka panjang, tetapi mereka mungkin mengalami kenaikan atau penurunan bermusim, yang menjadikan ia sukar untuk menjual mereka bila-bila masa.

Aset-aset termasuk bon awam hartanah, emas, beberapa negara-negara membangun dan chip biru daripada negara-negara maju.

Pulangan (faedah daripada bon sepuluh tahun kerajaan Rusia telah menurun kepada paras tertinggi tahun banyak, memberi pelabur peluang untuk membelinya pada harga yang rendah

Agresif aset ialah crypto-matawang, saham Syarikat muda dan pemula, bon negara-negara membangun (BRICS), seperti Brazil, India atau China. Pelaburan dalam aset tersebut memerlukan dari pelabur banyak pemikiran dan pertimbangan; (ia akan berguna jika mereka mengetahui beberapa rahsia perdagangan atau kerajaan untuk memastikan bahawa aset-aset akan pasti membawa keuntungan!) Ketidakstabilan harga aset-aset tersebut adalah sangat tinggi, yang bererti bahawa anda boleh mendapat sehingga 200% setahun, atau kehilangan 70-80%.

Pelabur, yang membentuk portfolio yang seimbang, anggaran risiko akaun situasi pasaran semasa dengan sasaran beliau sendiri; oleh itu, nisbah antara aset yang berbeza boleh berbeza-beza. Ingat, bahawa secara tradisinya nisbah 50% aset konservatif, 35% daripada aset-aset yang sederhana dan 15% daripada aset-aset yang agresif. Walau bagaimanapun, pelabur boleh menyesuaikan nisbah ini selaras dengan jangkaan mereka.

 

Petua berguna

  • Anda meraih apa yang kamu tanam: Ketahui lebih lanjut mengenai dunia kewangan, terus meningkatkan pengetahuan dan menjadi seorang pakar yang kompeten. Kami tidak dapat memberikan anda contoh sesiapa yang menjadi jutawan hanya melabur dalam bank deposit. Aset-aset yang berbeza boleh menjadi berguna dalam pelbagai keadaan dan masa. Oleh itu, mengambil masa untuk menerokai semua pilihan-pilihan.
  • Meletakkan kepercayaan kepada profesional. Jika anda tidak boleh terlibat dalam aktiviti pelaburan bagi beberapa sebab, anda boleh mengamanahkan tugas ini kepada seorang pengurus profesional. Namun begitu, walaupun dalam kes ini, ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui asas-asas pengurusan wang untuk mencari seorang pengurus yang kompeten.
  • Melindungi pelaburan anda terhadap risiko pasaran. Walaupun portfolio yang agresif harus dikawal dengan teliti dan disemak dari semasa ke semasa. Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya +50% daripada aset alternatif untuk menggantikan mereka, yang, atas sebab tertentu, anda dapati tidak boleh dipercayai. Pelabur tidak akan mengharapkan keuntungan yang tinggi dari apa-apa; membuat pelaburan yang teliti merancang, berfikir tentang risiko dan cuba untuk mengelakkan kerugian, selepas anda boleh berfikir bagaimana untuk membuat wang besar!

Apabila anda membeli aset anda tidak hanya perlu membayar wang.

Menurut Warren Buffett: ia adalah lebih baik untuk membeli aset-aset yang besar pada harga yang berpatutan, daripada aset-aset yang munasabah pada harga yang hebat.

Ia lebih baik daripada untuk bertukar walaupun aset putus asa tempahan untuk pizza.
 


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Pelbagai pendekatan untuk aktiviti pelaburan

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas