Algorithm consensus Proof-of-Work dan Proof-of-Stake dalam cryptocurrency: intipati, prinsip, perbandingan, prospek. Akibat peralihan Ethereum dari PoW ke PoS

Salah satu kemas kini Ethereum yang paling dinantinantkan di 2018i2019 adalah bahagian terakhir yang dipanggil Serenity, yang akan membawa kepada perubahan dalam algoritma konsensus dari ProofiofiWork ke ProofiofiStake. Bagi pelombong, ini bermakna berakhirnya perlombongan klasik (bukt kerja dan peralihan untuk menerima minat untuk menguasai coin (bukt pegangan . Tidak ada jawapan past sama ada ini baik atau buruk. Walaupun algoritma PoS dianggap lebih menarik dari sudut pandangan teknikal, ia boleh menyebabkan masalah pemusat dan harga. Apakah PoW dan PoS: intpat, perbezaan, kelebihan dan kekurangan i anda akan dapat jawapan dalam kajian ini.

PoW or PoS: penerangan ringkas algorithm consensus

Pada musim bunga tahun 2017, pengasas Ethereum melancarkan beberapa butran mengenai protokol Casper masa depan. Pembebasan bahagian pertama berlaku pada bulan November 2017 Salah satu perubahan utama yang dicadangkan untuk protokol itu ialah peralihan dari algoritma konsensus Proofi ofiWork ke ProofiofiStake. Ini adalah yang paling relevan bagi mereka yang terlibat dalam perlombongan. Walaupun bahagian kedua protokol boleh ditangguhkan sekali lagi, kita perlu memahami apa perbezaan antara algoritma ini dan perubahan yang diharapkan oleh pelombong. Tetapi sebelum kita melakukan ini, mari kita bincangkan algoritma konsensus dan jenis mereka.

Apakah algoritma konsensus

Dalam manaimana rangkaian berdasarkan blokchain, dua jenis mesej dihantar: transaksi (pemindahan wang dan blok yang terdiri daripada urus niaga ini. Untuk membuat urus niaga, pengguna tdak memerlukan persetujuan peserta lain dari sistem, hanya cukup untuk mengetahui kunci (kata laluan yang mengenalpast pemilik wallet . Blok, yang pesanannya disahkan oleh konsensus dalam log transaksi, adalah perkara yang berbeza. Masalah dengan rangkaian adalah bahawa urus niaga serentak transaksi mungkin antara nod.

Contoh keadaan yang disebut perbelanjaan berganda. John mempunyai 1 bitcoin, yang dia mahu hantar, tetapi dia menghantarnya secara serentak kepada Alexander dan Kelly. Dan jika Alexander dan Kelly tdak menyelaraskan urus niaga ini antara satu sama lain (iaitu mereka tdak tahu bahawa pemindahan serentak dibuat , maka tmbul masalah rangkaian. Inilah sebabnya mengapa semua peserta rangkaian menyelaraskan log transaksi, yang akan menjadikan operasi Oleg berjaya, dan yang kedua akan diiktraf sebagai salah.

Intpat masalahnya adalah jelas, tetapi menyelesaikannya secara teknikal adalah masalah yang sukar.

Apakah algorithm consensus PoW dan PoS?

Consensus Byzantine

Consensus Byzantne adalah defnisi umum mengenai tugas interaksi beberapa peserta rangkaian di antara mereka sendiri, yang terletak jauh dan menerima tugas dari satu pusat. Dalam kes ini, sesetengah peserta dalam rangkaian, termasuk pusat itu sendiri, mungkin penceroboh. Dengan kata lain, algoritma protokol Byzantne mest menyediakan komunikasi antara peserta rangkaian jauh dan menghapuskan transaksi penipuan, iaitu memastkan keselamatan urus niaga.

Idea Byzantne consensus muncul pada 80ian abad yang lalu. Ia berjalan sepert berikut (anda perlu beberapa imaginasi . Byzantum pada malam pertempuran. Sebagai contoh, tentera Byzantne terdiri daripada 4 pasukan, yang terletak jauh dari satu sama lain. Pada masa tertentu, setap jeneral legion menerima arahan dari pusat bimbingan untuk menyerang atau berundur. Keadaan ini berkembang sepert berikut:

● Sekiranya semua legion menyerang i mereka menang;

● Sekiranya semua legion berundur i mereka menyelamatkan rakyat (juga hasil yang berjaya ;

● Sekiranya beberapa serangan tentera dan beberapa berundur i tentera dikalahkan.

Tugasnya adalah jelas, tetapi siapa yang boleh menjamin bahawa tdak ada pengkhianat antara para jeneral yang akan memberikan perintah yang berbeza? Dan siapa yang boleh menjamin bahawa ketua komander sendiri tdak akan menjadi pengkhianat yang menghantar perintah yang berbeza kepada jeneral yang berbeza? Kesimpulan: jeneral mest bertukar maklumat antara satu sama lain untuk menghapuskan data palsu. Lebih tepat lagi, mereka perlu bertukar maklumat tentang bilangan pahlawan dalam legion yang seta kepada Byzantum, dan membuat kesimpulan tentang jumlah pahlawan dalam legion pengkhianat. Masalahnya menganggap bahawa dengan bilangan jeneral yang N, Ni1 mungkin berubah menjadi pengkhianat.

Prinsip konsensus adalah, sebagai hasil dari pertukaran informasi, semua jeneral yang seta mencapai keputusan yang sama, mengabaikan data dari pengkhianat umum. Mari kita kembali kepada contoh. Prinsip pertukaran maklumat adalah sepert berikut:

● setap jeneral menghantar maklumat mengenai bilangan pahlawan di legionnya kepada tga jeneral lain. Dan pengkhianat menghantar setap nombor yang berbeza umum untuk tujuan informasi yang berlawanan. Ini adalah serangan tospam, DDoS, dan transaksi palsu dalam mata wang crypto;

● setap jeneral menghasilkan blok di mana ia menunjukkan semua empat nombor diterima, menunjukkan siapa sebenarnya yang mereka terima dan menghantar blok ini kepada jeneral lain;

● Akibatnya, setap jeneral mempunyai 4 blok dengan angka pada jumlah pahlawan di setap legion. Dan adalah logik bahawa untuk tga jeneral nombor akan sama dalam ketgaitga blok dan hanya satu akan mempunyai percanggahan.

Oleh itu, jeneral seta datang untuk mencapai persetujuan, tdak termasuk pendapat pengkhianat. Contohnya dipermudahkan, tetapi ia jelas menunjukkan bagaimana peserta rangkaian datang ke satu penyelesaian tunggal dengan tdak memasukkan data palsu.

Consensus Proof-of-Work

Apakah algorithm consensus PoW dan PoS?

Consensus Byzantne mempunyai masalah yang serius i jeneral tahu siapa maklumat itu dari mana. Ini bermakna tdak ada yang tdak dikenali, yang pentng untuk mata wang crypto. Pada tahun 1990ian, versi algoritma konsensus yang mengekalkan anonimit telah dicadangkan. Kami tdak dapat masuk ke dalamnya sekarang, tetapi ia berlaku kepada fakta bahawa semua pengiraan (analisis maklumat yang dipindahkan ke satu sama lain pada rangkaian dibuat oleh komputer. Untuk menyertai rangkaian, setap pengguna mest melakukan tugas tertentu (melakukan pengiraan yang mustahil untuk seseorang, tetapi mungkin untuk komputer , membuktkan bahawa ia adalah pengguna sebenar.

Algoritma ProofiofiWork itu sendiri adalah perhitungan yang dilakukan oleh komputer pada masa perlombongan secara serentak menyekat rantai palsu dan mencari transaksi yang betul.

Ciri khas Proof-of-Work:

  • Consensus menyelesaikan masalah utama rangkaian tanpa nama i serangan Sybilla. Ini adalah keadaan di mana seorang penyerang cuba mengelilingi nod mangsa, iaitu mendapatkan semua nod yang berdekatan. Selepas mengambil alih saluran input dan output maklumat, mereka boleh menghantar data palsu kepada mangsa. Dalam BTC yang dibina di atas algoritma PoW, kemungkinan ini dineutralkan sebagai nod mangsa memilih nod lain secara rawak, tdak termasuk pilihan mengelilingi mangsa;
  • bukt tdak dipindahkan ke blok lain, iaitu adalah mustahil untuk mencuri dari satu sama lain (bukt adalah hasil pengiraan yang tenaga dibelanjakan ;
  • bukt tdak dapat diperoleh terlebih dahulu. Di setap blok baru terdapat pautan ke blok sebelumnya, oleh itu adalah mungkin untuk mengira setap bukt baru hanya dengan kemunculan blok baru;
  • PoW memastkan keadilan pembahagian ganjaran untuk blok mengikut kuasa komputer. Jika kuasa (hashrate adalah 5% daripada rangkaian, maka pelombong mencipta 5% blok dengan proses pengiraan dan menerima 5% dari ganjaran;
  • sumber sebenar (elektrik dibelanjakan untuk mendapatkan bukt, oleh itu pelombong kehilangan insentf untuk entah bagaimana mempengaruhi nod dan menghantar maklumat palsu i terdapat risiko kehilangan wang yang dilaburkan.

Consensus Proof-of-Stake

Apakah algorithm consensus PoW dan PoS?

Semakin banyak pelombong muncul dalam rangkaian, dan lebih banyak mata wang crypto dilombong, lebih banyak kuasa diperlukan untuk operasi pengkomputeran. Walau bagaimanapun, tdak ada manfaat dari pengiraan ini, kecuali mungkin memastkan keselamatan dan tdak dikenali dari rangkaian. Percubaan untuk meletakkan tenaga ke arah yang betul berlaku pada peringkat awal Ripple, di mana pelombong melakukan perhitungan yang diperlukan untuk bidang saintfk yang berbeza (ubat, robotka, dll , dan untuk ini mereka menerima anugerah dari pengasas. Tetapi ini tdak berjaya.

Masalah kedua perlombongan adalah pelepasan tanpa had. Sekiranya Bitcoin mempunyai sekatan ini (dan perlombongan BTC sudah menjadi kurang menguntungkan kerana penurunan ganjaran setap blok , beberapa coin (contohnya Ethereum tdak mempunyai sekatan. Dan apaiapa pelepasan yang tdak terbatas adalah penuh dengan susut nilai.

Algoritma konsensus ProofiofiStake menafkan konsep pelepasan. Sekiranya dalam algoritma sebelumnya pelombong terpaksa membuktkan kehadiran mereka dalam sistem dengan pengiraan, di sini adalah mencukupi untuk golongan kecil mempunyai mata wang crypto, iaitu suatu kepentngan dalam sistem umum yang dikenakan faedah. Perlombongan sepert yang kita tahu ia digantkan dengan faedah.

Algoritma proof yang lain

Kebanyakan mata wang crypto sedia ada menggunakan algoritma PoW dan PoS Consensus. Coin berdasarkan PoS dianggap lebih maju secara teknikal. Walau bagaimanapun terdapat mekanisme perlindungan data lain yang, walaupun sangat sama dengan PoW dan PoS, mempunyai keunikan tersendiri:

● ProofiofiActvity i simbol asal PoW dan PoS;

● Delegated ProofiofiStake adalah analog PoS, tetapi dengan unsuriunsur perwakilan undi. Setap peserta sistem undi untuk saksi untuk melindungi rangkaian komputer mereka. Kesan pengundian ditentukan oleh berapa banyak token yang seseorang (lebih token, lebih banyak pengaruh pada rangkaian . Algoritma ini digunakan EOS, Lisk, BitShares;

● ProofiofiBurn. Model di mana pelombong menghantar coin ke alamat yang tdak dapat ditarik balik dengan betul (burn coin . Oleh itu, pelombong mendapat peluang pertambangan yang kekal, hak untuk yang disediakan dalam bentuk loteri di antara pemilik coin;

● ProofiofiCapacity. Model berdasarkan idea popular "ruang cakera sebagai sumber". Untuk menyertai proses perlombongan, anda perlu menyediakan sebahagian daripada ruang cakera komputer anda;

● ProofiofiStorage. Versi sama dengan algoritma sebelumnya dengan perbezaan kecil: ruang yang diperuntukkan dimasukkan dalam shared cloud storage.

Agoritma ini sukar dijelaskan. Lagipun, tujuan algoritma adalah untuk menyediakan keselamatan rangkaian maksimum dengan penggunaan kuasa yang minimum, di mana PoS agak berjaya. Kelainan lain algoritma kelihatan sepert percubaan untuk menghasilkan sesuatu yang baru dan asli, tetapi mungkin tdak berkesan. Algoritma ini juga berada di belakang PoW dan PoS dalam kematangan.

Kesan peralihan Ethereum dari PoW ke PoS

Apakah algorithm consensus PoW dan PoS?

Sekarang marilah kita kembali ke soalan yang kita mulakan kajian ini dengan: apa yang boleh diharapkan para pelombong dari perubahan yang akan datang? Belum ada rancangan peralihan yang tepat, dan peralihan masih ditangguhkan. Menurut jangkaan, permulaan peralihan dirancang untuk tahap 4 Metropolis (Serenity . Peralihan akan lancar: transaksi pertama dari 100 akan diperiksa mengikut algoritma PoS, maka nombor mereka akan meningkat.

Pelombong sendiri masih belum memahami sepenuhnya akibat yang akan berlaku peralihan Ethereum ke algoritma PoS. Kritkan terhadap algoritma adalah berhubung dengan harga mata wang crypto. Jika, di bawah algoritma ProofiofiWork, kos minimum coin adalah jumlah tenaga yang dikeluarkan pada pengeluarannya, maka dengan ProofiofiStake, harga coin ditentukan oleh spekulator. Sekiranya projek itu tdak menarik, harga akan turun menjadi sifar. Sebaliknya, lebih banyak coin pergi ke ICO dengan segera dengan algoritma PoS.

Persoalannya tetap mengenai jumlah komisyen untuk pemilikan coin dan perbandingannya dengan hasil instrumen lain. Terdapat pendapat bahawa ia tdak akan tnggi, dan oleh itu popularit Ethereum mungkin terjejas berikutan risiko tnggi. Dalam hal ini, Ethereum Classic mempunyai prospek yang lebih baik.

Perubahan yang mungkin:

● Penurunan dalam nilai. Sepert yang ditunjukkan oleh perubahan sedemikian, tada kenaikan harga. Sebaliknya, minat pelombong dalam coin itu hilang, selepas itu penurunan berlaku;

● Perubahan objek perlombongan. Perlombongan Ethereum selesai. Dan untuk terus menggunakan kapasit anda, anda perlu memilih coin lain atau cuba untuk menyertai projek mata wang crypto yang menawarkan bayaran untuk menyewa kapasit pengkomputeran (contohnya, Golem ;

● Perubahan dalam penjajaran daya. Proofiofistake boleh membawa kepada fakta bahawa pelabur besar akan dapat mengumpulkan kebanyakan mata wang crypto, yang secara berkesan memusnahkan kelebihan desentralisasi.

Setakat ini, konsep peralihan kepada PoS menimbulkan lebih banyak soalan daripada jawapan. Penganalisis bersetuju bahawa peralihan Ethereum kepada algoritma baru (baca lebih lanjut di sini akan mempunyai kesan positf, tetapi tdak ada yang dapat meramalkan akibat yang tepat. Mata wang Crypto adalah alat baru, dan semua yang kita boleh lakukan adalah memperoleh pengalaman dengan cara yang sukar.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Apakah algorithm consensus PoW dan PoS?

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas