Pelabur percaya berita positif dan tidak memberi perhatian kepada larangan China dan Korea Selatan

 

Di hadapan Segwit2x, bitcoin selama beberapa hari tumbuh lebih dari $ 1000 dan boleh mencecah $ 7000. Sesetengah orang berfikir bahawa bitcoin dan kadar digital yang lain meningkat disebabkan oleh modal spekulatif, yang lain sebaliknya percaya pada masa depan blockchain. Sesetengah negara menyokong kemajuan, yang lain sebaliknya, mengenakan sekatan, cuba menubuhkan kawalan cukai ke atas matawang digital. Peniaga mengabaikan sekatan, mereka lebih suka percaya pada berita positif. Bagaimana faktor asas mempengaruhi dan mengapa status terhad tidak berkesan, baca dalam kajian kami.

 

Apakah faktor yang menakutkan matawang digital?

Ianya dua minggu sebelum ciri bitcoin baru, dan ianya menetapkan rekod baru dalam kadar pertumbuhan dan tertinggi dalam sejarah. Hanya dalam beberapa hari yang lalu, BTC telah mencecah lebih daripada 20%, dari $ 5700 hingga $ 7200, sepanjang tahun, telah meningkat hampir 900% dan tidak menunjukkan tanda-tanda berhenti di sana. Sementara itu, ramalan yang paling positif untuk kadar bitcoin, menjadi $ 10000 atau lebih menjelang akhir tahun, akan menjadi kenyataan. Mengikut laman web Coin Market Coin, permodalan bitcoin sudah lebih dari $ 120 bilion dan merupakan lebih dari 60% dari jumlah permodalan keseluruhan matawang digital. Hanya sebulan yang lalu, jumlah permodalan adalah $ 130 bilion atau lebih dan bagi bitcoin sahaja adalah sekitar 47%.

Di dalam gambar ini jelas kelihatan bahawa ada trend menaik hanya untuk BTC dan seakatannya: BCH, muncul pada bulan Ogos, dan BitConnect (mata wang itu muncul pada bulan Januari, 2017, dan menurut kebanyakan orang, adalah skim Ponzi, atau HYIP). Sesetengah pelabur berhati-hati tentang pertumbuhan pesat bitcoin:

 

 • Pertumbuhan BTC terlalu cepat berbanding mata wang digital lain dan boleh diturunkan selepas pengumuman ciri baru (permintaan meningkat hanya kerana mungkin untuk memperoleh syiling selepas Segwit2x). Sesetengah penganalisis membandingkan situasi pasaran matawang digital dengan 2000 ("dot com bubble");

 • turun naik $ 400- $ 500 terlalu banyak. Dengan pertumbuhan yang begitu kuat, terdapat juga pengeluaran yang sama kuat

 • beberapa negara mengenakan lebih banyak sekatan ke atas transaksi dan perlombongan.

Ketakutan kejatuhan bitcoin selepas pengumuman ciri baru tidak berasas. Selepas pelancaran BCH pada bulan Ogos, kadar bitcoin, sebaliknya makin menaik. Begitu juga dengan Bitcoin Gold juga. Hanya menjelang pengumuman, harga sedikit turun, dan kemudian naik lagi.

Ketakutan "dot com bubble" tidak berasas sama sekali. Pemilik matawang digital percaya bahawa blockchain adalah masa depan. Hujah mereka adalah bahawa syarikat berminat dengan bitcoin. Permodalannya adalah $ 200 bilion, permodalan syarikat NASDAQ pada masa menjunam pada 10 Mac 2000, adalah trilion, jadi tidak relevan untuk menggambar analogi antara matawang digital dan NASDAQ. Masalah terbesar adalah sekatan oleh sesetengah negara; mereka boleh menjadi penghalang untuk bitcoin dan digital yang lain.

 

Bagaimana bitcoin bertindak balas kepada sekatan Negeri dan sama ada kita perlu bimbang tentang mereka

Pada 4 September 2017, media melaporkan bahawa China mengharamkan ICO (tawaran awal), membenarkan individu swasta untuk terus menjalankan sebarang transaksi matawang digital. Hanya setahun yang lalu China menyumbang 85% daripada semua transaksi bitcoin, tetapi selepas beberapa siri sekatan, jumlah urus niaga menurun kepada kurang daripada 15%. Peniaga tidak bertindak secara langsung terhadap keputusan China; sebut harga sementara turun dari tahap 4800 hingga level 4200, jauh dari paras terendah Ogos.

Ianya menjadi kukuh dengan tindak balas peniaga apabila pertukaran KRTC China menghentikan perdagangan pada 14 hingga 15 September. Ia juga boleh dilihat dalam carta. Perkara yang sama terjadi pada 25 Julai, ketika salah satu bursa dunia terbesar, WTO, menghentikan operasi. Kemudian bitcoin kehilangan kira-kira 20% daripada harganya. Ini menunjukkan bahawa peniaga bertindak balas terhadap masalah dengan perdagangan dan urus niaga daripada sebarang sekatan.

Apabila pihak berkuasa China mengetatkan dasar itu, perolehan bitcoin berpindah ke Jepun dan Korea Selatan. Korea Selatan mengambil kira 30% daripada jumlah urus niaga matawang, yang menjadi penunjuk ini. Pada akhir September, terdapat satu lagi kejutan untuk para pedagang - larangan ICO di Korea Selatan. Walaupun negara ini masih bertolak ansur dengan bitcoin, pelancaran matawang digital baru dan semua pinjaman dalam matawang digital dilarang. Keputusan Korea Selatan pada 29 September diabaikan oleh para pedagang, penurunan bitcoin sebanyak 4% tidak terkesan, berbanding dengan pertumbuhan berikutnya.

Jauh lebih aktif adalah tindak balas pedagang kepada berita bahawa Jepun akan membenarkan pertukaran matawang digital dan memberi toleransi terhadap kawalan ke atas perdagangan matawang digital. Pada bulan April, Jepun akan menjadi negara pertama yang menyamakan bitcoin untuk mendapatkan wang. Bitcoin telah berkembang baru-baru ini hanya kerana jangkaan pengumuman pada November.

 

 

Rusia terus bersaing dengan Asia. Pada 24 Oktober, presiden Rusia mengarahkan Kerajaan dan Bank Pusat untuk menubuhkan keperluan untuk pelombongan matawang digital, dan menyediakan pendaftaran entiti pada masa akan datang, yang terlibat dalam perlombongan.

Kesediaan sesetengah negara untuk mengehadkan matawang digital (termasuk bitcoin diiktiraf sebagai cara pembayaran) difahami:

 • jumlah urus niaga matawang digital dan jumlah perlombongan meningkat setiap hari. Ini adalah sektor yang baik untuk dikenakan cukai. Dan jika pendapatan dari perdagangan saham atau dagangan matawang dikenakan cukai mengapa tidak membayar cukai dari perdagangan matawang digital dan perlombongan?

 • satu kelebihan matawang digital adalah kewujudannya tidak dikenali. Negara-negara, yang mengehadkan perolehanmatawang digital, menerangkan larangan mereka dengan fakta bahawa matawang digital menyebabkan aliran wang dari negara tanpa kawalan dan boleh menjadi cara pengubahan wang haram;

 • mata wang negara adalah instrumen untuk mengawal selia ekonomi. Malah perolehan mata wang asing dikawal oleh pengawal selia. Perolehan matawang digital yang tidak terkawal dapat mengancam integriti ekonomi negara.

Banyak negara tidak tahu bagaimana untuk mentafsir matawang digital dari sudut pandangan kewangan. Pendapat pihak berkuasa adalah seperti berikut:

 • mata wang digital sepenuhnya diharamkan di Pulau, Vietnam, Bolivia, Ecuador, Bangladesh, Lubnan, Thailand (negara yang boleh dikaitkan berdasarkan perkembangan ekonomi mereka)

 • Amerika Syarikat. Terdapat matawang digital adalah instrumen kewangan penuh (unit stok), yang dikenakan cukai oleh undang-undang cukai. Penciptaan dana ETF pertama telah dibincangkan selama lebih daripada setahun, tetapi pengawal selia tidak membenarkannya lagi.

 • di Finland dan Belgium bitcoin dianggap sebagai aset berharga, bebas daripada VAT;

 • Kanada terbuka sepenuhnya untuk bitcoin. Cukai dikenakan mengikut penggunaan bitcoin: untuk menjual semula atau melabur.

 • EU. Di sana, pendapat berbeza. Jerman membenarkan bitcoin, membenarkannya sebagai "aset peribadi". Di Perancis, sebaliknya, bitcoin dikritik kerana namanya tidak dikenali. Seawal tahun 2015, mahkamah EU membatalkan VAT pada transaksi bitcoin, menggambarkannya sebagai sejenis mata wang konvensional;

 • di Cyprus, status matawang digital masih belum ditakrifkan, dan di Bulgaria matawang digital dikenakan cukai;

 • Rusia. matawang digital diharamkan sebagai cara pembayaran, tetapi perlombongan berjaya berkembang, terutama di kawasan dengan harga elektrik yang rendah.

Negara-negara yang paling maju belum memutuskan status bitcoin dan mencari peluang untuk memperbaharuinya. Mereka telah menerima tidak matawang digital dan membenarkan membuat transaksi domestik. Amazon telah berjanji untuk mula menerima bitcoin pada bulan Oktober, Aliexpress belum menerima bitcoin, tetapi masalahnya ditangani melalui perantara, menerima bitcoin dan membayar barang-barang dalam mata wang sebenar.

Sekarang saya akan kembali kepada perkara-perkara, yang menjadi kebimbangan bitcoin dan matawang digital lain, mereka bertindak balas kebanyakan daripadanya. Adalah mudah untuk menyedari bahawa peniaga mengabaikan (atau bertindak balas dalam jangka pendek) apa-apa keputusan negara, dan, sebaliknya, harga matawang digital semakin meningkat apabila terdapat maklumat mengenai pengumuman baru atau perjanjian baru. Ia boleh dijelaskan, mengapa pedagang mengabaikan larangan itu:

 • Pengawal selia, sebenarnya, tidak mempunyai instrumen untuk menghadkan sepenuhnya matawang digital. Perkhidmatan awan terletak di pelayar dari pelbagai negara. Tidak mungkin untuk melarang perlombongan atau mengenakan cukai;

 • matawang digital dikeluarkan dalam sistem global. Ketiadaan penerbit tunggal (kecuali ladang persendirian, yang merupakan matawang digital untuk kegunaan peribadi) tidak membenarkan untuk diguna pakai kepada individu persendirian;

 • sehingga terdapat perpaduan antara negara-negara, larangan matawang digital di satu negara bermaksud pertumbuhan perolehannya di dalam satu lagi.

Menyesuaikan diri dengan teknologi canggih lebih bijak berbanding percubaan untuk menghadkannya.

Faktor utama utama yang mempengaruhi kadar matawang digital:

 • inovasi yang menjadikan perlombongan mudah dan lebih menguntungkan;

 • masalah pertukaran matawang digital;

 • bitcoin dan ethereum adalah terbalik dengan kaitan dengan altcoin lain. Kepentingan dalam satu altcoin boleh menyebabkan aliran keluar wang dari bitcoin dan sebaliknya. Semasa peristiwa asas (contohnya, pengumuman cirian baru) harga bitcoin meningkat disebabkan aliran keluar modal dari altcoin lain;

 • minat pedagang dalam projek itu, yang disediakan oleh matawang digital. Jika projek itu sendiri menjanjikan, pelabur akan bertindak dengan sewajarnya.

Terdapat pendapat dalam forum, bahawa turun naik dikaitkan dengan perdagangan algoritma. Adalah menarik bahawa penganalisis sendiri sering tidak dapat menjelaskan turun naik matawang digital yang tinggi, yang bermaksud elemen spekulatif yang hebat dan populariti melampau. Ini adalah sebahagian daripada tanda-tanda gelombang, tetapi mungkin masa depan adalah benar-benar dalam matawang digital? Dan mereka yang berisiko sekarang, boleh membuat keuntungan besar pada masa akan datang. Dalam masa terdekat, walaupun bitcoin tidak akan diiktiraf secara universal, tetapi dalam masa lima-sepuluh tahun segala-galanya dapat berubah sepenuhnya.

Sekarang, tidak ada faktor asas yang penting, yang boleh menurunkan bitcoin ke bawah dengan potensi jatuh sebanyak 25% atau lebih. Pedagang lebih suka percaya pada berita positif, yang boleh mempengaruhi yuran komisyen, mempercepat transaksi, memudahkan perlombongan, dan mengabaikan sebarang pengumuman negeri. Ini adalah perbezaan utama antara mata wang digital dan mata wang biasa, yang bergantung kepada ucapan Fed, ECB, dan lain-lain.

Nasihat kepada peniaga: jangan terlambat untuk turut serta semasa aliran menaik sebelum Segwit2x. harga kawalan belum dapat diatasi, walaupun, turun naik hari adalah $ 150-250. Terutama untuk dagangan mata wang digital utama, LiteForex menawarkan produk barunya, ia agak mudah walaupun untuk pemula. Kelebihannya adalah pelaburan minimum, kesederhanaan dan tiada risiko berbanding walet elektronik. Sebelum pengumuman cirian baru, lebih baik menutup kedudukan dan menunggu tindak balas pasaran.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

 • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
 • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Bagaimana faktor asas mempengaruhi kadar matawang digital

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas