Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana dasar Donald Trump dapat mempengaruhi harga pasaran. Apa yang diharapkan dalam pertukaran, komoditi dan pasaran saham? Adakah kenaikan harga emas dan perak dalam masa terdekat?

Trump dan harga minyak global

Pengaruh Trump terhadap logam, minyak, dan pasaran saham

Semasa pengundian pilihan raya A.S. harga minyak Brent turun kepada lebih rendah $45 satu tong di bursa saham London.

Harga minyak dan gas bergerak selari. Sekiranya kenaikan harga minyak, maka harga gas akan naik juga. Projek paip Gas Utara-Selatan di Swinoujscie (Poland), yang disokong oleh Trump, bukan pemalsuan semasa pra-pemilihan atau palsu. Ia akan dibina, dengan itu menolak harga minyak turun. Walau bagaimanapun, jika ekonomi global terus berkembang pada kadar yang begitu tinggi, penurunan harga tidak seharusnya dijangka. Gas Amerika dan Qatar boleh dibekalkan kepada banyak negara di Eropah Tengah dan Timur tidak lama lagi.

Ruble Rusia, krone Norway, manar Azerbaijan dan mata wang lain terdedah kepada turun naik harga bahan api, tidak begitu kuat disebabkan pergerakkan pasaran ini. Mata wang negara di Venezuela begitu terkesan dengan naik turun harga minyak. Di negara-negara ini kadar pengangguran meningkat.

Tekanan Trump ke atas EU

Trump’s impact on metals, oil, and stock markets
Amerika Syarikat tidak mempunyai rakan bagi negara lain. Ia tidak selalunya mengambil berat. Sesetengah ahli politik dari negara-negara EU menganjurkan untuk perkongsian dengan Rusia, walaupun dalam nama sahaja. Presiden A.S. sendiri ingin bekerjasama dengan Rusia, tetapi White House menentangnya. Keinginan Eropah untuk membeli gas di Rusia pada harga yang berpatutan boleh ditentang oleh Amerika Syarikat. Isu-isu dasar pelaburan EU juga sering dibincangkan bukan di Brussels, tetapi di Washington. Keputusan dibuat bukan oleh Donald Trump, tetapi oleh rakan-rakannya.

Trump dan keruntuhan ekonomi Amerika

Ia telah banyak dibincangkan semasa pilihan raya Amerika. Tidak pernah terjadi seperti ini, walaupun Hillary Clinton tidak dipilih sebagai presiden. Pada mulanya, tindak balas pasaran terhadap pilihan raya Trump agak teruk, tetapi mereka pulih tidak lama kemudian. Dolar A.S. terus menjadi mata wang paling popular di dunia. Ia akan berjalan pada masa akan datang.

Amerika Syarikat dan China

"China mencuri pekerjaan kami," kata-kata oleh presiden A.S.. Trump memihak kepada pengundi dan menyokong perniagaan domestik. Kuasa Cina jelas bergantung pada persahabatan dengan AS dan satelitnya. Adakah akan menjadi perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China? Sekiranya ada, maka China akan lebih menderita. Yuan akan menurunkan nilai, eksport Cina akan berkurangan, taraf hidup di negara ini akan menurun dengan ketara. Tetapi orang Cina tidak mudah mengalah, mereka akan "menunggu di sungai itu cukup lama sehingga mayat musuh mereka terapung". Pulau Spratly di laut China Selatan adalah masalah pertikaian antara Beijing dan Washington.

Trump dan Korea Utara

Pengaruh Trump terhadap logam, minyak, dan pasaran saham

Dasar Pyongyang menakutkan semua dunia bertamadun. Peluru berpandu Korea Utara dilancarkan ke arah Jepun seolah-olah menjadi persembahan. Tetapi pertunjukan yang berbahaya. Tidak mungkin Amerika Syarikat akan menjatuhkan bom di Korea Utara. Sekiranya sesuatu berlaku, sukar untuk meramalkan bagaimana pasaran dunia akan bertindak balas. Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa Amerika Syarikat mahupun Korea Utara akan mendapat manfaat daripada peningkatan konflik. Jepun tidak akan mendapat apa-apa kelebihan daripada konflik ini. Hubungan semakin meningkat di Korea Utara dan di Jepun, dan ini boleh memberi pengaruh negatif terhadap mata wang dan ekonomi tempatan.

Pasaran Emas

Semasa pilihan raya presiden A.S, harga emas mula jatuh dengan cepat ketika Trump telah diketahui memenangi pilihan raya. Apabila ada kejutan kewangan dan kekacauan dan spekulasi, kebiasaanya,mereka mula membeli emas secara aktif.

Pengaruh Trump terhadap logam, minyak, dan pasaran saham

Carta graf mingguan pasaran emas. Anak panah merah menunjukkan tempoh pilihan raya presiden A.S.

Emas juga boleh naik harga apabila semuanya bergerak baik dan orang menjadi lebih kaya. Kemudian permintaan emas fizikal meningkat. Harga emas dijangka naik dalam masa terdekat. Ia tidak begitu tinggi sekarang dan mempunyai peluang untuk bergerak lebih tinggi.

Pasaran emas boleh mendapat manfaat daripada ketidakpastian Trump. Jika Trump memulakan perang perdagangan dengan India, pembeli emas terbesar di dunia, maka populasi negara akan menjadi miskin dan tidak akan membeli emas lagi. Tetapi senario ini tidak mungkin berlaku.

Trump telah menjanjikan pengurangan cukai dan peningkatan pembiayaan infrastruktur. Maksudnya, inflasi akan berkembang. Dan emas boleh berfungsi sebagai perdagangan yang selamat. Pelaksanaan rancangan Trump (walaupun sesetengah) menjamin kenaikan harga untuk sekuriti dan logam.

Trump and kejatuhan ekonomi Mexico

Tiada yang akan berlaku kepada ekonomi Amerika, tetapi Mexico berada dalam keadaan yang jauh lebih teruk. Peso Mexico jatuh dari 18.13 hingga 21.39 peso berbanding USD hanya untuk seminggu semasa pilihan raya presiden A.S.. Kemasukkan pelarian seperti yang telah dijanjikan oleh Trump, berkurangan dengan ketara dan akan berkurang setiap hari. Perjuangan Trump terhadap imigresen haram akan berterusan. Ini bermakna pengangguran akan terus meningkat di Mexico. Menurut beberapa data, satu pertiga sebenarnya menganggur di Mexico. Data-data ini menyedihkan. Peso Mexico mula menurunkan nilai dengan Trump yang mula berkuasa. Walau bagaimanapun, perkara menjadi lebih baik kemudian. Terdapat lebih banyak buruh di bandar-bandar Mexico di Monterrey, Ciudad Juarez, Mexicali. Sebelum ini, pekerja dialu-alukan ke negara jiran. Sekarang, mereka dihantar pulang ke tanah air. Jenayah semakin meningkat di Mexico. Banyak pelabur Amerika menarik kapital mereka dan berpindah ke negara lain, termasuk negara asal mereka.

Pasaran perak

Perak, seperti emas, telah jatuh dalam harga untuk minggu pilihan raya presiden A.S, dari $17.16 hingga $15.85 satu troy auns.

Mexico sangat kaya dengan perak. Sejak zaman Cortez, negara ini telah membekalkan sejumlah besar logam ke pasaran dunia. Perjuangan aktif Trump terhadap penyeludupan mempunyai hasilnya. Sebelum ini, banyak perak diseludup ke kastam melalui Amerika Syarikat. Sekarang keadaan telah berubah sedikit. Perjuangan menentang penyeludupan adalah salah satu daripada banyak faktor, yang mendorong harga perak naik.

Jumlah perak yang besar diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan solar. Ia tidak boleh digantikan dengan logam lain. Selain itu, perak digunakan dalam industri perhiasan, industri kimia, dan lain-lain.

Pasaran saham

Apabila keputusan pilihan raya presiden A.S. diumumkan, pasaran saham memberi respon positif. Ia naik juga sekarang. Segala-galanya akan baik-baik saja, tetapi ada satu kelemahan: harus ada krisis baru. Permulaannya semakin hampir pada hari itu. Biasanya, krisis berlaku sekali atau dua kali dalam satu dekad. Bilakah satu lagi akan berlaku? Malah orang yang paling berkuasa di dunia tidak pasti. Apabila ini berlaku, hampir semua saham akan mula jatuh harga. Kami menyaksikan keadaan yang sama pada tahun 2007-2009.

Pasaran saham juga boleh meningkat untuk beberapa tahun. Sebagai kebiasaan, semakin tinggi indeks saham A.S., semakin serius krisis berikutnya. Dan indeks A.S. telah mencapai harga tertinggi sepanjang masa mereka. Apa yang akan berlaku kepada Trump apabila terdapat krisis? Dia akan dipersalahkan oleh semua pihak oleh pihak lawannya, walaupun tidak melakukan apa-apa. Presiden pun boleh dicabar.

Pengaruh Trump terhadap logam, minyak, dan pasaran saham

Carta graf purata mingguan Dow Jones Industrial. Anak panah merah menunjukkan tempoh pilihan raya presiden A.S.

Amerika Syarikat menetapkan peraturan

Perbincangan tentang pemimpin global yang baru adalah kosong. Sama ada Jepun mahupun India mahupun China boleh menjadi negara terkemuka di dunia. Trumps tahu perkara ini. Dia mengambil tanggungjawab. Dia boleh membuat banyak kenyataan popular, tetapi pemimpin tertinggi kerajaan tidak akan membiarkan dia mengambil langkah yang patut.

Tiada apa yang akan berlaku kepada Amerika. Kesatuan Eropah sangat bergantung kepada rakan kongsi yang kuat.

Hubungan Trump di Afrika dan di Amerika

Trump mempunyai hubungannya di mana-mana: di Asia, Afrika, Amerika, Eropah, Australia. Antartika, kerana ketiadaan industri, tidak menarik bagi presiden A.S.

Amerika Syarikat mula mengambil alih Afrika sejak dahulu. Libya, Mesir, Algeria dan beberapa negara lain di benua itu mempunyai sumber bahan api yang besar. RSA terus menjadi negara Afrika terkaya. Mata wang negara ini, rand sangat bergantung pada permintaan dan harga untuk mineral, yang dilombong di selatan Afrika. AS membeli sebahagian besar emas dan platinumnya dari Afrika Selatan.

Apakah hubungan antara Donald Trump dan Jacob Zuma, presiden RSA? Sementara itu, mereka bersikap neutral. Amerika Syarikat memerlukan komoditi dan pengembangan ke negara kaya. Peristiwa-peristiwa di negara jiran Zimbabwe, di mana presiden dikeluarkan dari pejabat, menunjukkan bahawa Amerika Syarikat mempunyai hubungan di seluruh dunia. Bolehkah perkara yang sama berlaku kepada Jacob Zuma? Selagi dasarnya menyokong minoriti putih di negara ini dan Amerika Syarikat, dia tidak perlu risau. Mata wang tempatan Afrika Selatan menyusut nilai, jadi tenaga buruh di lombong emas negara juga semakin murah. Ia adalah untuk keuntungan syarikat-syarikat Amerika, yang bekerja di Witwatersrand, terumbu emas terbesar di dunia.

Di benua Amerika, kepentingan Donald Trump melangkaui Mexico. Venezuela, Ecuador, Colombia, Argentina sangat menarik untuk Amerika Syarikat kerana sumber bahan bakar semula jadi mereka. Walau bagaimanapun, Columbia menarik perhatian bukan sahaja kerana sumber minyaknya, tetapi juga kerana pengedaran dadah ke Amerika Syarikat. Perjuangan yang aktif terhadap kejahatan ini yang dijanjikan oleh Trump dapat dipergiatkan. Itu akan menjadikan presiden Amerika lebih popular.

Chile dan Peru, dua negara Andes, kaya dengan sumber mineral. Peru menghasilkan banyak emas dan perak. Chile adalah pengeluar tembaga terbesar di dunia. Mudah difahami, kenapa Amerika Syarikat telah menubuhkan rejim fasis di negara ini pada 1970-an. Pengembangan industri A.S. akan meningkatkan permintaan tembaga. Oleh itu, kesejahteraan Chile akan bertambah baik dan "persahabatan" antara presiden Amerika Syarikat dan Chile akan bertambah kuat.

Amerika Syarikat juga mempunyai hubungan di Kanada. Negara ini mempunyai banyak persamaan dengan jirannya. Tetapi ini adalah keadaan yang berbeza, penurunan drastik dalam penghijrahan buruh dari Kanada ke Amerika Syarikat boleh mempengaruhi secara negatif kadar mata wang Kanada. Malah, negara tidak mungkin membuat musuh satu sama lain. Orang Amerika berkata, "Orang Kanada adalah orang Amerika yang sama, tetapi dapat bermain ski". Hubungan antara negara akan semakin kuat. Adalah agak sukar bagi Kanada untuk melepaskan diri dari memeluk persaudaraan Amerika.

Kesimpulan

Beberapa tindakan dan kenyataan Trump adalah kontroversi. Dia boleh membuat kenyataan bertentangan mengenai isu yang sama. Pedagang tahu tentang ini, mereka berhati-hati untuk tidak berdagang berita dari Donald. Kadang-kadang, pasaran bertindak balas dengan kuat kepada beberapa ucapan Trump. Dalam hal pemecatan, walaupun tidak mungkin pasaran akan tenggelam dalam kekacauan untuk beberapa waktu. Dengan ketidaktentuan Trump menjejaskan semua pasaran: stok, pertukaran, komoditi.


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

  • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
  • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Pengaruh Trump terhadap logam, minyak, dan pasaran saham

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas