Teruskan belajar strategi SK-FX. Kami akan mengkaji isyarat phantom. Kami akan belajar untuk melukis adaptive channel. Kami akan menetapkan sasaran untuk pelan dagangan. Kami akan merumuskan maklumat dan membuat algoritma dagangan.

Hari ini, kita akan mengkaji isyarat phantom dan adaptive channel. Kami juga akan meringkaskan keseluruhan siri artikel pendidikan dan membuat kesimpulan yang tepat.

Rakan-rakan yang dikasihi,

Sekiranya anda membaca tentang strategi dagangan ini untuk kali pertama dan belum membaca artikel pendidikan terdahulu saya, saya sangat mengesyorkan anda membaca artikel-artikel yang mula-mula dalam urutan berikut:

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 1)

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 2)

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 3)

Bagi yang lain, saya meneruskan bahagian pendidikan saya, yang dikhaskan untuk strategi SK-FX. Saya akan menggambarkan mengenai "isyarat phantom", menurut pengarang strategi itu sendiri, adalah isyarat yang sangat penting, kerana ia sangat dipercayai dan sering muncul apabila tiada isyarat lain.

Penulis mencadangkan dua jenis isyarat ini; mereka adalah isyarat phantom mengikut dan melawan trend.

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Dalam carta graf di atas, kita melihat contoh baik isyarat phantom mengikut arah trend. Dalam carta graf di tengah, kita melihat price jump yang hampir tidak diikuti oleh sebarang tindak balas MACD (dalam tetingkap di bawah); ia terus bergerak ke bawah, berbanding trend utama.

Untuk memaparkannya, simple moving average 5 bar diletakkan pada MACD. Saya menandakan aliran menaik dengan anak panah biru dan pergerakkan bertentangan MACD - dengan warna merah. Seperti yang kita lihat dalam tetingkap yang sama, terdapat divergence di tengah, bagaimanapun, saya harus perhatikan bahawa kombinasi isyarat ini tidak diperlukan.

Isyarat reversal ini mesti dibuktikan dalam jangka masa yang lebih pendek. Di sebelah kanan carta graf, kita melihat bahawa jangka hayat yang lebih pendek H1 menunjukkan divergence yang lemah sebelum pembetulan bermula. Ia juga baik, apabila isyarat disahkan pada jangka masa yang lebih lama.

Di carta graf di kiri, kami juga melihat bearish divergence yang kuat dalam jangka masa 12 jam. Gabungan dari isyarat-isyarat yang mengesahkan dalam tempoh yang lebih singkat dan yang lebih panjang menjamin pembetulan yang tidak dapat dielakkan..

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Ia dilihat dalam carta graf, isyarat phantom ini diikuti oleh pembetulan yang kuat. Di sini, kita perlu memberi perhatian kepada level, isyarat adalah dalam tetingkap dengan MACD dan moving average. Semakin dekat adalah isyarat pada sempadan tetingkap atas, semakin kuat, dan yang lebih tajam akan menjadi perubahan harga apabila isyarat terbentuk.

Seperti yang saya katakan sebelum ini, terdapat juga isyarat phantom mengikut arah trend. Ia jarang berlaku, kebanyakannya dalam jangka masa yang singkat.

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Dalam carta graf di atas, mungkin tidak ada contoh terbaik isyarat tersebut, tetapi ia mengekalkan prinsipnya. Prinsipnya ialah apabila harga ticker menurun, oscillator moving average tidak bergerak. Isyarat phantom mengikut arah trend adalah isyarat lanjutan trend. Ia menunjukkan bahawa potensi reversal tidak cukup kuat dan trend itu mungkin berterusan.

Dalam carta graf di atas, kita melihat bahawa isyarat ini diikuti oleh pertumbuhan yang berterusan, dihentikan oleh lonjakan harga yang lain, yang, pada gilirannya, membentuk bearish divergence dan sebaliknya, memberi isyarat reversal. Satu lagi ramalan dalam strategi SK-FX ialah adaptive channel bagi trend yang panjang. Ia digunakan untuk mengenal pasti arah aliran yang jelas dalam jangka masa yang dianalisis.

Seperti yang saya katakan dalam artikel terdahulu saya, strategi ini membolehkan dagangan menentang trend hanya dengan syarat bahawa isyarat pembalikan terbukti dalam tempoh jangka pendek. Oleh itu, alat ini sangat penting untuk kecekapan strategi. Channel diatur dengan mudah. Anda perlu menambah pada carta harga satu lagi moving average sembilan bar yang akan diambil dari moving average lima bar pendek.

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Di dalam carta graf di atas, ia adalah pasaran dengan warna kuning. Akhirnya, kita mempunyai urutan berikut moving average dalam carta: lima, sembilan dan 21 bar. Apabila garis kuning dan hijau berada di bawah moving average pendek, arah aliran itu menaik.

Dalam kes yang bertentangan, trend itu menurun. Apabila moving average pendek melintasi garisan kuning, ini bermakna penukaran arah aliran; ia kelihatan seperti menyilang dalam carta.

Menyilang dari bawah adalah bullish reversal.

Menyilang dari atas adalah bearish reversal.

Dalam carta lebih baru pengarang strategi SK-FX, seringkali indicator, kelihatan seperti Keltner Channel. Saya tidak menemui sumber yang boleh dipercayai, mengesahkan bahawa pengarang menggunakan indicator ini tepat, tetapi, dengan mengambil kira bahawa ia benar-benar linear, berbanding dengan harga, saya mungkin betul.

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Sekiranya kita meletakkan channel di moving average 21-an, ia sesuai dengan strategi logik umum, mengenal pasti bukan sahaja point keseimbangan pasaran, tetapi sasaran utama dalam perjalanan ke arah itu juga. Sebagai contoh, dalam carta graf di atas, kita melihat carta graf harian BTCUSD, yang penanda harga berada di atas paras keseimbangan pasaran, seperti yang kita ingat dinamik ditunjukkan oleh nilai terakhir MA 21.

Oleh itu, pembetulan harga yang dijangkakan dalam jangka masa harian harus menjangkakan sasaran dalam susunan berikut:

Sasaran 1 - 8 522 USD (sempadan atas channel Keltner);

Sasaran 2 - 8 039 USD (MA 21 dan center channel);

Sasaran 3-7 555 USD (sempadan bawah channel Keltner).

Di sini, mencapai sempadan lower channel adalah berdasarkan inertia pasaran. Sekiranya pembalikan pasaran menurun, tahap ini akan menjadi zon sokongan pertama.

Akhir sekali, kami mempunyai set alat minimum untuk bekerja dengan strategi SK-FX.

Dalam carta graf harga, mereka adalah:

 • moving average dengan period 5 dan 21, menggunakan penutupan harga;
 • moving average (period sembilan), diambil berdasarkan moving average dengan period 5;
 • Channel Keltner dengan period sembilan bar, yang dikeluarkan mengikut penutupan harga.

Dalam beberapa pengubahsuaian, terdapat juga short MACD moving average, tetapi saya tidak akan menambahnya, supaya tidak mengganggu carta graf.

Dalam indicator section, alat tersebut adalah:

 • MACD dalam bentuk garis + moving average dengan period 9,21,5;
 • Moving aveage dengan period 5 dan 21, menggunakan penutupan harga.

Dalam beberapa pengubahsuaian, dalam carta graf pengarang, terdapat indicator, seperti Aroon. Saya tidak menerangkan indicator dalam bahagian pendidikan saya, kerana pengarang tidak memberikan maklumat lanjut tentangnya, dan fungsinya boleh dilakukan oleh adaptive channel dan MACD.

Akibatnya, kombinasi indicator ini memberikan isyarat berikut:

 • Deviation harga dari level keseimbangan pasaran;
 • Persilangan indicator yang lebih lama oleh yang lebih pendek;
 • Jump price;
 • Divergence dan convergence garis MACD dan MACD sendiri dengan carta harga;
 • Isyarat reversal dan pembetulan, apabila indicator adalah dekat dengan border tetingkap;
 • Isyarat Fasa;
 • Isyarat phantom./li>

Secara kasarnya, keseluruhan proses perdagangan memantau divergence dan convergence pada jangka masa yang lebih panjang dan indicator dalam tempoh masa yang lebih singkat, memandangkan analisis indicator dalam tempoh masa yang berlainan dan lokasi harga berbanding dengan tahap baki.

Di samping itu, analisis selalu bermula dari jangka masa yang lebih panjang, kami mengenal pasti prospek pasaran kerana level deviation dari isyarat baki dan pembalikan. Dalam jangka masa yang lebih singkat, kita mengenal pasti bila pembalikan itu sendiri, untuk membuka posisi yang sempurna.

Di sini, saya harus menekankan bahawa strategi itu dicadangkan untuk seorang pedagang yang berpengalaman; jadi, sebelum anda mula menerapkannya dalam amalan, teliti mempelajari semua indicator di atas, untuk memahami bagaimana mereka berfungsi dan bergerak.

Selain itu, jangan lupa tentang pengurusan risiko!

Sentiasa gunakan tahap StopLoss dan TakeProfit!

Di sini, saya akan menghabiskan seksyen pendidikan yang ditujukan untuk strategi SK-FX.

Saya ingin menekankan sekali lagi bahawa, walaupun saya cuba merumuskan semua maklumat pengarang yang ada, variasi strategi saya boleh berbeza daripada pengubahsuaian terkini.

Di samping itu, strategi ini mempunyai beberapa kekurangan. Pertama, adalah mustahil untuk mengenal pasti sasaran dalam trend, jika sudah berada di luar level baki pasaran. Malangnya, indicator-indicator yang digunakan dalam strategi ini tidak membantu menyelesaikan masalah itu.

Satu lagi kelemahan, saya fikir, adalah penolakan menganalisis jumlah dagangan di pasaran, yang dapat memudahkan pemahaman pergerakan pasaran dan meningkatkan kecekapan strategi. Oleh itu, saya tidak akan berhenti di sini, saya akan terus mengkaji dengan indicator, menyesuaikannya untuk mencapai prestasi maksimum strategi.

Saya akan berkongsi hasil pertama eksperimen saya dalam artikel seterusnya, serta pandangan semua aspek pasangan BTCUSD, dengan menggunakan strategi SK-FX.

Menunggu like dan komen serta reposts anda ;)

Semoga Berjaya dan mendapat keuntungan yang baik!

SK-FX - Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

 • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
 • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
SK-FX Strategi dengan Ketepatan yang Tinggi (bahagian 4)

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas