Wolfe Waves Pattern adalah bantuan yang amat diperlukan dan alat ramalan yang sempurna untuk mana-mana pedagang.

Dari artikel ini anda akan belajar tentang struktur Wolfe Waves, ciri Wolfe Waves; Isyarat dagangan Wolfe Waves.

Rakan-rakan yang dikasihi,

Pernahkah anda berfikir mengenai cara peniaga yang berjaya berbanding yang tidak berjaya?

Seorang peniaga yang berjaya membuat keuntungan dari pasaran!

Kami semua orang yang patut dan memahami bahawa pertukaran itu bukan medan mencetak wang. Jika seorang pedagang mendapat keuntungan, satu lagi kehilangan, itulah undang-undang! Majoriti peserta tidak boleh menjana melalui pertukaran, itu jelas!

Jadi, untuk membuat keuntungan, anda perlu mempunyai pandangan anda sendiri, sama sekali berbeza di pasaran. Teori Wolfe wave membolehkan anda mengambil pandangan yang berbeza di pasaran dan membuat cara anda sendiri untuk berdagang, sama sekali berbeza dari majoriti.

Ciri khas teori adalah bahawa ia tidak mengikuti trend. Ia mencadangkan mengikuti wave, bergerak dari satu titik dinamik ke yang lain.

Corak analisis teknikal yang paling banyak adalah berdasarkan penurunan, iaitu, mereka mencadangkan peraturan umum untuk kes-kes tertentu.

Wolfe Waves adalah sebaliknya, berdasarkan kaedah "bottom-up" yang induktif, iaitu, pasaran dianalisis daripada spesifik kepada umum.

Pada asasnya, Wolfe Waves menerangkan proses semula jadi membentuk wave penawaran dan permintaan, mengikut peraturan utama fizik bahawa sebarang tindakan membawa tindak balas.

Satu ciri utama wave ini adalah peluang untuk mengenal pasti sasaran untuk menetapkan keuntungan bukan sahaja pada level harga, tetapi juga pada skala masa.

Sebelum memulakan penerangan terperinci tentang wave, Bill Wolfe memberi perhatian khusus kepada prinsip utama perdagangan pertukaran.

Anda mungkin telah mengetahui tentang mereka, atau sekurang-kurangnya, telah meneka secara naluriah. Walau bagaimanapun, saya menghormati Bill dan menjelaskan peraturan perdagangan utama di sini:

 1. Anda akan sentiasa dihargai kerana bersabar di pasaran
 2. Menganalisis keadaan pasaran apabila tiada siapa dan tidak mengalih perhatian anda
 3. Menjadi gugup di pasaran mengakibatkan kesilapan
 4. Buat pelan perdagangan, dan berdagang hanya berdasarkan pelannya
 5. Masukkan perdagangan hanya di " sweet zone ", zon yang menyediakan prestasi perdagangan terbaik
 6. Jangan memasuki pasaran, berdasarkan level stop loss
 7. Simpan jurnal dagangan! Tuliskan SEMUA perdagangan anda, bahkan yang paling tidak berjaya
 8. Jangan takut untuk tidak memasuki pasaran
 9. Sentiasa kira risiko anda. Jangan sekali-kali membuka kedudukan, yang risikonya lebih daripada pengurusan risiko anda

Jadi, apakah Wolfe Waves pattern?

Pada asasnya, ia terdiri daripada lima wave.

Wave Wolf menaik, secara umum, kelihatan seperti ini:

Untuk melukis, doublé top perlu muncul, di mana yang kedua akan lebih rendah daripada yang pertama (point 4 adalah lebih rendah daripada point 2)

Di sini, point 1 adalah permulaan top pertama (point 2)

Point 3 adalah rendah daripada retracement wave selepas top pertama.

Point 4 adalah puncak tertinggi kedua.

Point 5 adalah persilangan ray 1-3 (ETA)

Sweet zone adalah zon untuk membuka posisi yang panjang, bermula dari point 5 ke bawah.

ETA – Estimated Time at Arrival, ray 1-3

EPA - Estimated Price at Arrival, ray 1-4

Persilangan ray 1-4 dengan garis ETA menunjukkan tarikh apabila harga akan mencapai sasaran. Unjuran daripada titik ini pada EPA menganggarkan level sasaran harga.

Corak belian kelihatan seperti imej cermin yang menaik.

Secara umum, ia kelihatan seperti ini:

Untuk pembentukannya, bahagian bottom kedua harus muncul, di mana bahagian bottom kedua akan lebih tinggi daripada yang pertama (point 4 adalah di atas point 2).

Di sini, point 1 adalah puncak, lebih rendah daripada itu pada point 3

Point 3 ialah point tertinggi retracement wave selepas bahagian bottom pertama

Point 4 adalah bahagian low bottom kedua

Point 5 ialah titik persilangan ray 1-3 (ETA)

Sweet Zone adalah zon untuk membuka posisi pendek, bermula dari point 5 ke atas

ETA – Estimated Time at Arrival, ray 1-3

EPA - Estimated Price at Arrival, ray 1-4

Seperti yang anda lihat, pembentukan wave mempunyai struktur yang agak mudah, bagaimanapun, Bill menunjukkan kepada ciri-ciri yang agak banyak ciri teknikal yang perlu diingat apabila menarik corak ini; dan anda mesti mengambil kira dalam analisis anda.

 Nota teknikal benar-benar boleh mengubah sasaran akhir, atau membatalkan corak semasa sama sekali.

1) Seperti peraturan, point penukaran arah disertakan, pertama, dengan penurunan jumlah dagangan dan kemudian peningkatannya, dengan corak penyelesaian. Dalam carta graf, jumlahnya kelihatan seperti piring.

Dengan kajian yang lebih terperinci tentang wave Wolfe menaik dalam carta graf di bawah, saya menandakan perubahan jumlah dagangan dengan arcs merah.


 

2) Penembusan trend adalah keadaan yang sempurna untuk Wolfe Wave muncul. Pergerakkan pasaran itu sendiri menyokong pembentukan corak.

Apa-apa tindakan menyebabkan tindak balas, dan sebagainya, apa-apa penembusan trendline akan menghasilkan percubaan untuk menarik kembali harga, ke peringkat sebelumnya.

3) Bill sangat mencadangkan menghapuskan semua elemen yang tidak perlu dari carta graf apabila anda mencari Wolfe Wave pattern, untuk memberi tumpuan perhatian anda. Satu-satunya penunjuk yang dia dapat ialah volumen indicator.

4) Wave dalam jangka masa yang lebih lama dibatalkan oleh wave dalam jangka masa yang lebih pendek.

Sebagai contoh, anda berada di dalam wave Wolfe menaik dalam carta graf harian dan memindahkan kedudukan anda di sepanjang anak panah 1-4 ke arah sasaran yang dicadangkan. Tetapi, jika terdapat wave Wolfe yang lemah dalam carta graf 12 jam, ia adalah isyarat yang kuat untuk membetulkan keuntungan anda. Di sini, perkara penting ialah perbandingan skop. Sekiranya anda bekerja dengan wave Wolfe bullish dalam jangka masa harian, anda tidak perlu bimbang tentang gelombang penurunan dalam carta 5 minit.

5) Bagaimana untuk meramalkan wave reversal? Anda perlu menganalisis segmen garisan antara point 4 dan 5. Setiap mikrowave di sini mewujudkan tahap sokongan dan rintangan yang sepadan. Mereka perlu diambil kira apabila anda memasuki perdagangan dalam sweet zone dengan target pada ray 1-4. Struktur yang bertanda ini sangat mungkin untuk membuat mikrowave yang sama dengan cara harga untuk sasaran

6) Bagaimana mencari point 4?

Anda perlu tahu di mana point 1, 2, 3.

Anda melukis ray dari point 2, selari dengan ray 1-3. Sekarang, anda faham bahawa point 4 sepatutnya berada di bawah garisan ini, jika tidak, ray 1-3 dan 1-4 tidak akan berkumpul, dan coraknya tidak akan terbentuk.

Seterusnya, anda perlu mengikuti garis trend; setiap menyentuh trend semasa kembali dari point 3 adalah point reversal berpotensi untuk wave 4.

Di sini, saya harus perhatikan bahawa, seperti peraturan, point 4 akan menjadi point tertinggi dalam pembentukan lima wave (lihat carta di bawah) ​

7) Bagaimana untuk menganggarkan kedalaman Sweet zone?

Malangnya, Bill tidak mencadangkan apa-apa cara tertentu untuk meramalkan kedalaman wave ini. Walau bagaimanapun, beliau mencadangkan anda tidak bimbang tentang perkara ini, kerana mana-mana kedudukan di bawah point 5 cukup menjanjikan. Anda kini hanya perlu mempunyai KESABARAN, dia menulis begitu banyak.

Walau bagaimanapun, terdapat satu cara untuk mengetahui sekurang-kurangnya sempadan anggarannya. Untuk melakukannya, anda perlu menarik garisan selari dari ray 2-4 hingga point 3.

Sebaiknya, zon manis perlu dibatasi oleh ruang antara ray 1-3 dan unjuran ini

Malangnya, kaedah ini tidak berfungsi dalam kes kami.

Satu lagi isyarat di sini adalah jumlah perdagangan yang tinggi. Seperti yang jelas dalam carta di atas, jumlah tertinggi adalah betul-betul di bar yang membentuk dalam sweet zone.

Di sini, sangat penting untuk mengikuti pengurusan wang dan pengurusan risiko, untuk mengelakkan margin call sekiranya sweet zone yang dalam.

8) Tanda bahawa harga akan mencapai sasaran pada baris 1-4:

 • Wave sepenuhnya dibentuk 4-5 dengan beberapa microwave
 • Pertumbuhan jumlah semasa penukaran arah dalam sweet zone
 • Melepasi ray 2-4 dengan jumlah yang besar

9) Untuk mencari point 1, anda perlu menarik unjuran garisan melintang dari point 3 ke arah point 2. Bar pertama, yang ekor (shadow) bersatu dengan garis ini, akan mengenal pasti point yang diperlukan.

Saya ingin menekankan sekali lagi bahawa Bill Wolfe memberi perhatian khusus kepada converging point 1-3 dan 2-4, yang membolehkan mengetahui tarikh anggaran, apabila harga adalah untuk mencapai sasaran.

Terdapat banyak sumber Internet yang menggambarkan corak Wolfe Waves dan aplikasinya, tetapi ciri ini sering dilupakan. Walau bagaimanapun, itu adalah kelebihan utama penunjuk; ia membolehkan untuk meramalkan sasaran dalam masa yang dijangkakan.

Selain itu, persilangan ray 1-3 dan 2-4 adalah satu kriteria yang baik, yang membantu seseorang tidak mengelirukan setiap corak atas atau dua kali ganda dengan pembentukan lima wave Wolfe.

Saya harus perhatikan bahawa untuk menggunakan alat ini dalam dagangan, anda akan memerlukan bakat tertentu.

Saya cadangkan mengamalkan sendiri dan mencari corak yang sama dalam perdagangan yang retrospektif, memastikan, mereka berjaya.

Jika anda mempunyai pengalaman peribadi dalam menggunakanny, boleh kongsikan dalam ulasan tersebut.

Semoga berjaya dan mendapat keuntungan yang baik!

 


P.S. Adakah anda suka artikel saya? Kongsikan di laman sosial: itu menjadi "penghargaan" yang terbaik :)

Tanyakan soalan pada ruangan komen di bawah ini. Saya dengan senang hati menjawab pertanyaan anda dan memberikan penjelasan yang diperlukan.

Pautan link:

 • Saya mencadangkan untuk berdagang dengan broker yang dipercayai di sini. Sistem membenarkan anda berdagang sendiri atau menyalin pedagang yang berjaya dari seluruh dunia.
 • Channel Telegram dengan analisis berkualiti tinggi, ulasan Forex, artikel latihan dan perkara lain yang berguna untuk pedagang https://t.me/liteforex
Wolfe Waves Pattern - Cara dari Permulaan sehingga Ke Masa Depan

Kandungan artikel ini mencerminkan pendapat pengarang dan tidak semestinya menggambarkan kedudukan rasmi LiteForex. Bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak harus dianggap sebagai penyediaan nasihat pelaburan untuk tujuan arahan 2004/39/EC.

Mulakan Dagangan
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas