Berikutan penurunan dalam kadar faedah hingga 1.75% di Australia pada awal bulan, pasangan AUD/USD jatuh sebanyak 240 mata sehingga kini.

Ekonomi sesetengah percaya bahawa memandangkan jangkaan lain penurunan dalam kadar faedah, pasangan akan terus menolak; pada penghujung bulan ini, pasangan boleh mencapai tahap 0.7000. Walau bagaimanapun, semalam, pasangan membesar, kembali ke harga penutupan minggu lepas.

Peningkatan AUD yang disebabkan oleh kenaikan harga minyak dan indeks saham dunia.

Sejak pembukaan sesi dagangan hari ini AUD/USD telah sekali lagi pasangan membesar disebabkan oleh penerbitan indeks harga pengguna bagi Mei Westpac/Melbourne Institute. Ia dikenali yang meningkat indeks harga pengguna Mac sebanyak 8.5% kepada 103.2 mata, berbanding dengan April, iaitu paras tertinggi dua tahun dan 6 bulan.

Walau bagaimanapun, kemudian pasangan AUD/USD terus menolak. Mata Wang Australia adalah masih di bawah tekanan yang disebabkan oleh pengurangan kadar faedah.

Turun taraf inflasi ramalan oleh Bank Negara Malaysia mempunyai kesan yang negatif dalam AUD. Menurut data yang dikeluarkan lebih awal, inflasi Tahunan asas adalah 1.7% berbanding unjuran sebanyak 2.0% dan kenaikan 2.1% pada suku sebelumnya, iaitu rekod terendah.

Esok pada jam 03:00 (GMT + 2) indeks harga pengguna bagi Mei akan dikeluarkan, yang akan mencerminkan jangkaan inflasi pengguna bagi tempoh 12 bulan akan datang. Bulan April jangkaan pengguna meningkat sebanyak 3.6%. Indeks yang lemah akan memberi kesan negatif pada dalam AUD.

Walau bagaimanapun, jangkaan lain pengurangan dalam kadar faedah di Australia pada bulan Jun bersama-sama dengan pelan yang kami Fed's untuk meneruskan dasar monetari yang mengetatkan di Amerika Syarikat, akan memberikan tekanan kepada pasangan AUD/USD, mengurangkan peluang untuk pembetulan menaik.

AUD/USD: akan pasangan terus merosot? Analisis fundamental 11.05.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas