Perhatian peserta pasaran akan tertumpu pada minit-minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS, yang akan dikeluarkan semalam pada 20:00 (GMT + 2).

Peserta pasaran dengan teliti akan mengkaji minit-minit untuk memahami pelan dasar monetari yang kami Fed. Wakil-wakil FOMC hari esok KRITIS akan menyatakan pendapat mereka mengenai situasi ekonomi dan kewangan di Amerika Syarikat dan di dunia dan rancangan mereka berkaitan dengan dasar monetari. Pengeluaran minit biasanya mempunyai kesan yang kuat pada USD.

Hari ini, pada jam 11:00 Eropah indeks harga pengguna bagi April juga dikenali. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan merosot sebanyak 0.2% berbanding sebelumnya meningkat sebanyak 0.7% sebulan yang lalu pada setiap tahun. Data yang lemah akan menunjukkan pertumbuhan sifar, atau bahkan satu Deflasi, yang akan memberi kesan negatif pada Euro.

Data yang dipaparkan oleh EUROSTAT menunjukkan kejatuhan pengeluaran perindustrian di zon Euro (pada Mac-0.8% berbanding ramalan 0.0% dan penurunan sebanyak 0.8% pada bulan Februari). Indeks tersebut telah meningkat sedikit pada setiap tahun (0.2% berbanding unjuran sebanyak 1.1% dan peningkatan sebanyak 0.8% pada bulan Februari). KDNK awal yang dikeluarkan pada Jumaat lepas adalah rendah dan ke bawah ramalan (+0.5% berbanding unjuran sebanyak +0.6%; dan pada asas tahunan: +1.5% berbanding unjuran sebanyak +1.6%).

Usaha-usaha ECB mempercepatkan kadar inflasi dan sokongan pertumbuhan ekonomi di zon Euro telah tidak lagi menghasilkan keputusan yang berkesan, walaupun jaminan orang-orang penting ECB yang diketuai oleh Presiden, Mario Draghi bahawa dasar monetari semasa adalah mencukupi dan akan menghasilkan kejayaan yang lama ditunggu-tunggu dalam masa terdekat.

Sementara itu, data Amerika Syarikat positif untuk April, dikeluarkan semalam (indeks harga pengguna, rumah-rumah yang memulakan pembinaan, penggunaan isipadu dan kapasiti pengeluaran perindustrian), telah dirangsang kenaikan USD hari ini dengan pembukaan sesi Asia. USD telah mengukuhkan seluruh pasaran dan pasangan EUR/USD.

Ianya berkemungkinan bahawa peningkatan dalam USD akan terus hari sehingga penerbitan minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS. Lebih dinamik dalam USD bergantung kepada kandungan minit dan data makro-ekonomi Amerika Syarikat.

EUR/USD: Euro akan turun di tengah-tengah lemah perangkaan makro-ekonomi negara.  Analisis fundamental 18.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas