Harga Indeks tenusu, yang mencerminkan purata wajaran perubahan dalam kepingan dunia dari segi peratusan, telah berkembang sebanyak 2.6% pada lelongan (berbanding penurunan-1.4% dua minggu lepas). NZD yang semakin hari disebabkan oleh satu berita baik yang disediakan oleh Syarikat Fonterra. Ekonomi New Zealand yang sangat terdedah kepada perubahan dalam harga tenusu. Ekonomi New Zealand ditumpu kepada eksport dan kira-kira 18% daripada jumlah eksport adalah produk tenusu. Oleh yang demikian, sumbangan eksport tenusu kepada ekonomi negara adalah sangat penting.

NZD/USD ditutup semalam pasangan adalah perdagangan hari dengan peningkatan sebanyak 20 mata. Walau bagaimanapun, dengan pembukaan hari ini perdagangan pasangan mula merosot lagi dan harga kembali ke harga penutup sebanyak Jumaat lepas di peringkat 0.6765.

USD menguasai di pasaran Mata Wang semalam. Tiga orang wakil dari kami Fed, seperti: Presiden Fed San Francisco, Encik John Williams, Presiden Fed Atlanta, Encik Dennis Lockhart dan Presiden Fed Dallas, Encik Robert D. Kaplan) menyatakan pendapat mereka pada hari Selasa bahawa kadar faedah dalam negara boleh ditambah dalam Mesyuarat kita Fed pada bulan Jun. Pendapat ini adalah bertentangan dengan harapan para pelabur, mereka percaya bahawa kenaikan kadar faedah sukar didapati dan menurut niaga hadapan bagi kadar faedah, kebarangkalian acara tersebut dianggarkan sebanyak 13%.

Pada hari Isnin, Presiden Fed Richmond, Encik Jeffrey Lacker berkata bahawa terdapat kebarangkalian yang tinggi dalam kadar kenaikan pada Mesyuarat June FOMC. Encik Lacker berkata bahawa keadaan ekonomi Amerika Syarikat adalah agak baik dan senario negatif ekonomi Amerika Syarikat telah kenyataan.

Pada Mac, Central Bank of New Zealand tidak disangka-sangka diturunkan kadar faedah utama, iaitu menyebabkan penurunan dalam NZD di pasaran Mata Wang. Seperti yang dikatakan dalam komen, Bank akan meneruskan dasar monetari yang lembab. Mungkin, pihak Bank akan mengurangkan kadar faedah lagi pada Mesyuarat pada 8 Jun.

Oleh itu, mengambil kira perbezaan dalam dasar-dasar monetari yang kami Fed dan RBNZ, kita boleh menyimpulkan bahawa pasangan NZD/USD akan terus merosot sehingga kami Fed mesyuarat pada 15 Jun.

Hari ini pada 20:00 (GMT + 2) minit-minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS akan dikeluarkan. Minit akan memberi cahaya pada masa depan dasar kewangan di Amerika Syarikat dan akan mempunyai kesan yang kuat pada USD dan pasangan NZD/USD.

NZD/USD: indeks harga bagi produk tenusu telah berkembang Analisis. fundamental 18.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas