Selepas pembebasan minit pada hari Rabu dan petunjuk oleh pihak kami Fed kemungkinan kadar faedah meningkat pada bulan Jun, dolar telah memperkukuhkan di pasaran pertukaran asing. Minit berkata bahawa jika dalam Q2 data ekonomi akan menunjukkan pertumbuhan ekonomi dan peningkatan dalam pasaran buruh, dan jika inflasi akan mendekati sasaran 2%, ia adalah mungkin untuk meningkatkan kadar faedah pada bulan Jun.

AS data dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa minggu lepas, jumlah permohonan awal untuk faedah-faedah pengangguran telah menurun secara mendadak. Ini adalah penurunan tertinggi sejak awal Februari. Ia menunjukkan bahawa buruh AS pasaran meningkat, yang merupakan satu lagi faktor menyokong peningkatan kadar faedah pada bulan Jun.

Kadar faedah yang lebih tinggi biasanya memberikan tekanan kepada emas. Kos bagi pemerolehan dan menyimpan pinjaman akan terus meningkat dan emas tidak boleh bersaing dengan aset lebih menguntungkan dan selamat seperti bon Perbendaharaan.

Sejak awal tahun ini harga emas semakin meningkat 18% kerana pelabur-pelabur membeli emas sebagai aset Aman. Pada Q1 2016 harga emas menunjukkan pertumbuhan tertinggi lebih daripada 30 tahun.

Pada hari Rabu, menjangkakan minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS, dan terutamanya selepas pembebasan minit, harga spot emas jatuh. Dalam tempoh 2 hari harga susut sebanyak 25 USD per auns. Pada hari Khamis, pada Jun COMEX hadapan emas jatuh sebanyak 1.5% USD 1254.80 setiap troy auns. Indeks USD WSJ, terdiri daripada sekumpulan 16 matawang, yang telah berkembang sebanyak 0.1% kepada 87.56.

Hari ini, di hujung minggu trading, emas diniagakan dalam julat sempit pada tahap 1254.00. Pasangan mungkin menjalani pembetulan di tengah-tengah untung yang mengambil dalam kedudukan pendek dalam pasangan XAU/USD. Walau bagaimanapun, hari ini, kebangkitan juga dijangka tidak melebihi tahap 1258.00, 1263.00.

Tekanan ke atas harga emas akan terus sehingga 15 Jun, Bilakah Fed US akan mengambil keputusan kadar faedah.

XAU/USD: Pembetulan didapati di tengah-tengah untung yang mengambil secara ringkas kedudukan.  Analisis fundamental 20.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas