Pada penghujung sesi perdagangan di COMEX Jumaat lepas, pasaran hadapan emas Jun menurun sebanyak 0.2% kepada USD 1252.90 setiap troy auns. Pemulihan kecil kerana membuka perdagangan hari ini, sesi Eropah harga emas hari ini menunjukkan sedikit penurunan. Inilah hari keempat penurunan.

Dalam Q1 harga emas 2016 menunjukkan pertumbuhan suku tahunan yang tertinggi lebih daripada 30 tahun. Harga emas telah meningkat sebanyak 20 peratus sejak awal tahun ini, disebabkan oleh hakikat bahawa pelabur-pelabur membeli emas sebagai asset dan disimpan di peti deposit keselamatan kerana ketidaktentuan ekonomi. Harga telah mencecah paras tertinggi tahun ini pada tahap 1300.0. Walau bagaimanapun, semenjak awal Mei, para pelabur mula mengambil keuntungan dalam kedudukan panjang (buy) emas.

Penurunan harga emas dan peningkatan dalam USD telah meningkat selepas pembebasan minit mesyuarat Fed Rabu lalu, pihak berkuasa Fed berkemungkinan akan mengenakan kenaikan kadar faedah pada bulan Jun.

Biasanya, kenaikan dalam kadar faedah menyebabkan peningkatan kos pinjaman untuk membeli dan menyimpan emas, ini menyebabkan pengurangan competiveness emas berbanding aset-aset yang lebih selamat, seperti bon Perbendaharaan. Kadar hasil bagi bon-bon kerajaan 10 tahun meningkat kepada 0.053% Jumaat lepas daripada 1,693% seminggu sebelum itu, yang adalah pertumbuhan tertinggi setiap minggu sejak awal bulan November.

Menurut Kumpulan CME niaga hadapan bagi dana Fed menunjukkan 30% kemungkinan untuk berlakunya kenaikkan kadar faedah pada bulan Jun berbanding 4% minggu lepas. Indeks USD WSJ telah berkembang ke peringkat 87.57 Jumaat lepas.

Ia seolah-olah bahawa komen dari eksekutif the Fed selepas pengeluaran minit lepas cuba untuk meyakinkan pelabur dalam kebarangkalian tinggi kenaikan kadar faedah pada bulan Jun, seperti mereka menjangkakan akan berlakunya kenaikkan kadar faedah, manakala risiko-risiko luaran ekonomi Amerika Syarikat telah dihapuskan.

Hari ini, (12:15 dan 14:00 GMT + 2 masing-masing), wakil-wakil US Fed's Bullard dan William akan membuat ucapan. Ianya berkemungkinan bahawa mereka akan menyentuh subjek menaikkan kadar faedah pada bulan Jun, yang akan menambah momentum peningkatan dalam USD di pasaran Mata Wang.

XAU/USD: tekanan ke atas emas semakin meningkat.  Analisis fundamental pada 23.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas