Menurut data semalam, jualan rumah baru di Amerika Syarikat telah meningkat sebanyak 16.6% bulan April berbanding nilai bulan sebelumnya dan unjuran sebanyak +2.0%. Jualan telah mencapai 619 000 rumah setahun, iaitu kadar tertinggi dalam tempoh 8 tahun yang lepas.

Peningkatan jualan rumah merangsangkan peningkatan dalam pembuatan dan sektor perkhidmatan dan pasaran buruh. Positif data ke atas pasaran perumahan juga meningkatkan kepercayaan bahawa Kerajaan AS akan menaikkan kadar faedah pada bulan Jun.

Indeks USD Wall Street Journal, yang menunjukkan kadar pertukaran USD berbanding kepada sekumpulan matawang utama 16, telah meningkat sebanyak 0.2% pada hari Selasa. Menurut Kumpulan CME, niaga hadapan bagi kadar faedah menunjukkan kebarangkalian kenaikan kadar 38% pada bulan Jun berbanding 30% pada hari Isnin.

Data Amerika Syarikat yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan penurunan mendadak dalam permohonan awal faedah pengangguran minggu lepas. Ini adalah penurunan tertinggi sejak awal Februari, yang menunjukkan peningkatan dalam AS pasaran buruh. Ini adalah fakta yang lain menyokong kenaikan kadar faedah pada bulan Jun. Eksekutif Kerajaan AS memberi tahu dengan kenaikan kadar akan memulihakan keadaan ekonomi dalam negara.

Makan Presiden dari Philadelphia, Encik Patrick Harker berkata pada Isnin bahawa Fed mungkin menaikkan kadar tahun ini sebanyak tiga kali, dan peningkatan boleh bermula pada Mesyuarat akan datang Bank pada bulan Jun. Disebabkan oleh jangkaan tentang kenaikan kadar faedah di AS pada bulan Jun, USD akan terus mengukuhkan pasaran kewangan, manakala harga emas akan menolak.

Kadar faedah yang lebih tinggi biasanya memberi tekanan ke atas emas, kerana kos pinjaman bagi pemerolehan dan menyimpan kian meningkat dan emas tidak boleh bersaing dengan instrumen yang lebih menguntungkan dan selamat, seperti bon Perbendaharaan.

Peserta pasaran sedang menanti ucapan oleh Janet Yellen pada hari Jumaat (16:30 GMT + 2). Jika komen beliau mengesahkan kebarangkalian mengetatkan polisi oleh Fed kita, ia akan memberikan sokongan USD dalam pasaran kewangan dan pada masa yang sama memberikan tekanan tambahan kepada harga emas, yang akan berterusan sehingga 15 Jun, sehingga keputusan kadar faedah Kerajaan AS akan diketahui.

XAU/USD: USD mengekalkan kedudukannya.  Analisis fundamental pada 25.05.2016




Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.



Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas