Hari ini, pada 01:30, berita Jepun telah diterbitkan. Berikutan penyiaran data yang lemah pada indeks harga pengguna di Jepun, Yen menurun dalam berpasangan dengan USD. Kebangsaan indeks harga pengguna (IHP) di Jepun menurun pada bulan April sebanyak 0.3% pada asas tahunan, indeks harga pengguna (IHP) di Tokyo pada boleh jatuh sebanyak 0.5% dari segi Tahunan. (GMT + 2).  

Walaupun matawang Yen jatuh, pasaran saham Jepun menunjukkan sedikit peningkatan. Pada permulaan sesi Eropah pasangan USD/JPY telah kembali ke paras pembukaan hari perdagangan di peringkat 109.70. Pelabur-pelabur mengambil keuntungan atas kedudukan panjang dengan USD selepas data makro-ekonomi AS samar-samar semalam dan sebelum ucapan oleh Janet Yellen di Universiti Harvard, yang dijadualkan untuk 19:15 (GMT + 2) hari. Peserta pasaran menjangkakan bahawa Janet Yellen akan menjelaskan kedudukan the Fed atas tambahan peningkatan kadar faedah.

USD telah berkembang 2.8% dalam bulan Mei selepas beberapa petunjuk yang diberikan oleh eksekutif Fed, Bank Pusat Amerika Syarikat boleh menaikkan kadar faedah pada Mesyuarat pada bulan Jun. Menurut Kumpulan CME, niaga hadapan bagi kadar faedah menunjukkan kebarangkalian kadar faedah 4% pada bulan Jun. Semalam, peluang kenaikan kadar adalah dinilai sebanyak 26% berbanding 34% satu hari sebelum hari.

Puan Yellen kedudukan dari segi kadar faedah adalah amat terpelihara. Jika ucapan beliau tidak akan menunjukkan kemungkinan peningkatan kadar faedah, USD boleh melemahkan di pasaran Mata Wang. Dalam kes ini, pelabur akan menunggu data mengenai AS buruh pasaran Mei, yang akan dikeluarkan minggu depan. Dalam kes lemah NFPR, USD boleh jatuh di pasaran.

Lagi ucapan oleh Janet Yellen dijadualkan untuk 6 Jun.

Jika selepas semua ini tiga peristiwa penting peningkatan dalam USD secara berterusan, USD/JPY boleh menembusi zon rintangan berhampiran peringkat 110.20 dan 110.80 dan terus berkembang ke tahap 112.00 dan 113.65. Semalam, Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe memberikan komen-komen yang negatif tentang keadaan ekonomi global, dan memberi amaran tentang risiko krisis ekonomi, menunjukkan bahawa dasar insentif ekonomi adalah Jepun boleh diteruskan untuk mengelakkan peningkatan JPY itu.

USD/JPY: dalam menjangkakan Janet' ucapan di Yellen.  Analisis fundamental pada 27/05/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas