Disebabkan oleh penurunan mendadak rizab minyak mentah di Amerika Syarikat, semalam, harga minyak mentah Brent secara telah pecah ke tahap psikologi penting $50.00 setong. Menurut Jabatan Tenaga Amerika Syarikat, rizab minyak di Amerika Syarikat jatuh 4.226 juta tong minggu lepas. Harga telah mencecah paras tertinggi Tahunan, tetapi gagal untuk menyatukan aras ini.

Harga minyak telah merosot untuk hari kedua di tengah-tengah mengambil keuntungan dan sebelum Mesyuarat OPEC, yang akan berlangsung pada 2 Jun di Vienna. Julai hadapan minyak mentah Brent pada pasaran hadapan ICE jatuh sebanyak 0.43 USD ke 49.16 USD setong pada akhir hari dagangan pada ICE pada hari Khamis.

Kenaikan harga minyak lagi dihalang oleh prospek kenaikan USD dan kebarangkalian kenaikan pengeluaran minyak oleh banyak pengeluar minyak. Pada masa yang sama, harga minyak akan disokong oleh gangguan bekalan minyak di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat, Arab Saudi, Libya, Venezuela, dan kejatuhan pengeluaran minyak di China dan Amerika Syarikat.

Di sisi lain, pengurangan dalam penawaran boleh dibayar dengan mudah oleh pampasan peningkatan dalam pengeluaran minyak oleh negara-negara OPEC. Bulan April, bekalan minyak global telah meningkat sebanyak 250 000 Tong sehari, manakala pengeluaran oleh negara-negara OPEC telah meningkat sebanyak 330 000 Tong sehari, disebabkan oleh peningkatan pengeluaran minyak di Iraq, Arab Saudi, Iran.

Memandangkan prospek kenaikan harga minyak, OPEC adalah tidak mungkin untuk membekukan atau menyekat pengeluaran minyak pada Mesyuarat akan datang pada bulan Julai. Ini bermakna bahawa persaingan dalam pasaran minyak akan berterusan. Ekonomi sesetengah percaya bahawa jika harga melebihi tahap 50.00, julat dagangan baru minyak akan nampak antara peringkat daripada $50-55 setong.

Berita hari ini akan merangkumi KDNK kita untuk Q1 (dijangkakan bahawa KDNK akan berkembang oleh 0.9%) dan indeks bagi perbelanjaan penggunaan peribadi pada 14:30 (GMT + 2). Kemudian, Puan Janet Yellen akan memberi ucapan, yang dijangka dapat menjelaskan prospek kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat.

Brent: Secara purata harga minyak telah kembali di bawah tahap 50.00.  Analisis fundamental pada 27.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas