Oleh kerana kadar faedah di Australia telah turun pada awal bulan, buat pertama kalinya sejak Jun 2015 ke tahap 1.75%, AUD/USD pasangan telah hilang setakat ini lebih daripada 400 mata, masih berada di bawah tekanan. Manakala pada hari Jumaat dolar AS yang menerima bantuan dari Janet Yellen Pengerusi Federal Reserve, laporan kecenderungan kepada satu dasar ketat kewangan (jika ekonomi dan pasaran buruh di Amerika Syarikat terus mengukuhkan), mata wang Australia jatuh mendadak pada hari Isnin sesi Asia tengah-tengah kejatuhan dalam harga bijih besi dunia. Harga niaga bagi pasaran hadapan bijih besi, produk eksport utama Australia, menurun sebanyak 4.9% di China - tahap terendah sejak Februari 2015.

Dolar Australia akan menjadikan lebih tertekan dengan jangkaan untuk data KDNK Australia pada hari Rabu (03:30 GMT + 2). Sebagaimana yang disarankan oleh banyak ekonomi, data akan positif, tetapi setiap penyimpangan menurun sedikit daripada ramalan akan meningkatkan kemungkinan mereda dasar monetari di Australia.

Pada suku pertama tahun ini, buat pertama kalinya deflasi berlaku di Australia sejak krisis kewangan 2008. RBA dalam tempahan secara dramatik telah diturunkan inflasi ramalan di negara ini, menjangkakan ia akan kurang daripada 2% pada 2016.

Data yang diterbitkan sebelum ini menunjukkan penyusutan momentum pertumbuhan pekerjaan di Australia.

Oleh itu, beberapa faktor asas akan menyumbang kepada tekanan pada petikan Mata Wang Australia. Antara faktor-faktor, yang utama adalah perbezaan di antara polisi monetari Rizab Persekutuan dan RBA itu.

AUD/USD: Mata Wang Australia semakin merosot. Analisa Fundamental, 30.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas