Dolar telah menurun di pasaran Mata Wang berikutan penerbitan Jumaat downbeat NFPR statistik di Amerika Syarikat. Pada hari Jumaat Jabatan Buruh Amerika Syarikat mengumumkan kenaikan sebanyak 38.000-farm payrolls bulan Mei terhadap ramalan daripada +164 000. Mei dan peningkatan bertukar menjadi yang paling lemah sejak September 2010.

Harga spot emas melebihi nilai USD 1240.00 per auns pada hari Jumaat. Berikutan perdagangan Ogos COMMEX, di sebut harga niaga hadapan emas meningkat 2.5% kepada USD 1242.90 setiap troy auns yang menunjukkan pertumbuhan paling penting harian sejak 17 Mac.

Perhatian peserta pasaran hari ini akan berubah apabila Ketua Kerajaan AS iaitu Jannet Yellen akan mengeluarkan kenyataan pada (18:30, GMT + 2) yang akan menyentuh kepada polis monetari AS memandangkan statistik pasaran buruh AS tempahan. Menariknya, Eric Rosengren Boston Fed Presiden kenyataan pada Isnin bahawa beliau masih dijangka kenaikan kadar faedah untuk beberapa bulan walaupun kerja pertumbuhan yang lebih perlahan.

Beliau menyebut bahawa walaupun perkembangan di Mac 38000 merupakan keputusan yang mengecewakan, kadar pengangguran sebanyak 4.7% secocok dengan idea guna tenaga penuh dan inflasi akan berkembang jika penurunan kadar pengangguran yang berterusan. Walau bagaimanapun, kebanyakan peserta pasaran berfikir bahawa kenaikan kadar faedah AS adalah hampir-hampir tidak mungkin selepas lemah NFPR data.

Kadar faedah yang lebih tinggi biasanya memberikan tekanan kepada emas kerana ia berhenti menghasilkan faedah dan menjadi kurang menarik berbanding aset-aset yang lebih menguntungkan dengan kos yang meningkat pinjaman.

Penjual emas yang tertangkap dengan ketidaksediaan semasa data buruh AS yang lemah. Kini peserta pasaran akan menilai prospek lagi dasar monetari AS.

XAU/USD: sebut harga emas melonjak.    Analisis Fundamental pada 06.06.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas