Pada hari Rabu, RBNZ yang akan menerimapakai keputusan mengenai kadar faedah di New Zealand, dan pada pukul 23:00 bank akan menerbitkan keputusan dan memberikan sidang akhbar untuk komen mengenai isu itu dan menggariskan rancangan masa depan Dasar Monetari Bank Negara New Zealand.

Data yang positif untuk New Zealand dilaporkan sejak awal bulan ini telah membenarkan Mata Wang New Zealand untuk mengukuhkan pasaran Mata Wang. Oleh itu, keyakinan perniagaan di New Zealand bulan Mei meningkat (ANZ keyakinan perniagaan di New Zealand 11.3% pada Mei berbanding +6.2% pada bulan April), dan pertumbuhan telah diperhatikan untuk tiga bulan berturut-turut. Pertumbuhan indeks menunjukkan peningkatan dalam pelaburan perniagaan yang menguntungkan untuk pengeluaran. Terma-terma dagangan Indeks meningkat (+4.4% pada suku tahun pertama berbanding suku tahun sebelumnya), menunjukkan peningkatan lebihan baki. Jangkaan inflasi di New Zealand kekal hampir tidak berubah dan dalam bulan Mei berjumlah 1.39% berbanding 1.42% pada bulan April.

Menurut data yang diterbitkan pada hari Khamis oleh tenusu perdagangan Global, harga produk tenusu, produk utama eksport di New Zealand, dunia telah meningkat. Indeks Harga berjumlah 3.4% (berbanding 2.6% pada tempoh sebelumnya).

Pada Mac, central bank of New Zealand tidak disangka-sangka menurunkan kadar faedah yang penting kepada 2.25%. Ini membangkitkan kemarahan keruntuhan yang tajam New Zealand dolar di pasaran Mata Wang. Seterusnya komen daripada RBNZ yang berkata bahawa bank negara takut kemerosotan terhadap ekonomi dunia dan penurunan dalam kadar inflasi jangkaan di New Zealand sendiri.

Sekarang Bank of New Zealand adalah dalam keadaan yang samar-samar. Dalam satu scenario lain, data lemah NFPR di Amerika Syarikat dikeluarkan Jumaat lepas hampir tidak akan membiarkan Kerajaan Persekutuan AS meningkatkan kadar faedah pada bulan Jun atau Julai. RBNZ yang berulang kali menyatakan bahawa ia bercadang untuk mematuhi dasar monetari yang lembut dalam negara. Jika kerajaan persekutuan akan menjauhkan diri dari menaikkan kadar faedah, RBNZ yang akan dipaksa untuk mengurangkan kadar faedah di New Zealand.

Ianya juga mungkin RBNZ yang akan menjauhkan diri dari langkah ini di tengah-tengah data makro-ekonomi yang positif yang datang dari New Zealand. Jadi, tergantung kepada kerajaan.

Jika RBNZ itu pergi ke hadapan dan merendahkan kadar faedah pada hari Rabu, NZD/USD pasangan akan menyaksikan penurunan yang ketara.

NZD/USD: Mata Wang New Zealand telah diperkukuhkan sejak awal bulan ini. Analisis fundamental pada 06.06.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas