Pada hari Isnin, harga minyak yang menampilkan pertumbuhan teguh di tengah-tengah gangguan bekalan berterusan di beberapa kawasan di dunia, penurunan minyak rizab di Amerika Syarikat, serta AS berkemungkinan akan menaikkan kadar faedah pada bulan Jun ini. Satu lagi penurunan dalam stok minyak Amerika Syarikat dilaporkan minggu lepas (dengan 1.366 juta tong, selain daripada penurunan dalam tempoh sebelumnya oleh 4.226 juta tong).

Gangguan bekalan minyak dari Arab Saudi dan Kanada telah menyebabkan pengurangan dalam penawaran minyak di pasaran dunia dengan lebih daripada 3 juta tong sehari.

Seperti yang dijangka, dalam Mesyuarat OPEC yang berakhir minggu lepas tidak mengakibatkan sebarang had atau pembekuan pengeluaran minyak. Semasa kuota 30 juta tong sehari ditubuhkan kembali pada 2011. Cartel sendiri berpendapat bahawa permintaan terhadap minyak akan terus stabil dan tahun ini akan tumbuh sebanyak 1.2 juta tong sehari. Pada masa yang sama, menurut cartel, rizab minyak di negara-negara bebas-OPEC akan berkurangan.

OPEC dengan kepercayaan kuat dalam pertumbuhan permintaan minyak di dunia disahkan, khususnya, dengan hakikat bahawa syarikat minyak negara Arab Saudi, Saudi Aramco, menaikkan harga jenis minyak yang dihasilkan di negara negara Asia dan Amerika Syarikat.

Semalam, harga minyak mencapai tahap tertinggi dalam hampir 10 bulan dan datang dekat dengan tahap $50.80 minyak Brent secara purata.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan harga ini menyebabkan tanda-tanda awal menyambung penggerudian aktiviti di Amerika Syarikat. Banyak pengeluar minyak syal dengan kos pengeluaran sebanyak 30-50 dolar setong akan menyambung bekalan minyak, yang akan meningkatkan bekalan pasaran dan menurunkan harga minyak.

Jika trend ini terus berkembang, ia akan sekali lagi menyebabkan kejatuhan harga kerana penawaran melebihi permintaan.

Semalam pada 22:30 (GMT + 2), American Petroleum Institute (API) telah mengeluarkan laporan mingguan mengenai stok minyak. Dan esok (16:30) Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan menyiarkan data AS mingguan rasmi untuk inventori minyak.

Brent: harga minyak semakin meningkat. Analisis fundamental pada 07.06.16.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas