Menurut data yang diterbitkan semalam, indeks harga pengguna (IHP) di Switzerland pada bulan Mei meningkat sebanyak 0.1% berbanding April (dengan ramalan pada + 0.2%, dan berbanding + 0.3% pada bulan April). Berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, harga pengguna jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Mei. Ia adalah kemmungkinan tempoh Deflasi yang panjang di negara ini dan ianya masih jauh dari berakhir. Walau bagaimanapun, USD/CHF terus menolak tengah-tengah umum penyusutan dolar AS pada pasaran matawang. Selepas data NFPR yang agak baik di Amerika Syarikat, yang diterbitkan pada Jumaat lepas, pelabur telah pun berpendapat kadar faedah pada bulan Jun akan dinaikkan dan kemungkinan Fed akan mengkaji dan mengetatkan polisi pada bulan Julai. Pelabur-pelabur masih menganggap ia tidak mungkin bahawa Fed akan menaikkan kadar faedah dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Ianya sangat mungkin Fed dapat menjauhkan diri daripada menaikkan kadar faedah pada 2016. Pada hari Rabu dolar AS jatuh ke tahap terendah dalam tempoh lima minggu. Indeks dolar WSJ, yang mengesan nilai dolar AS berbanding kepada sekumpulan matawang 16, Tempahan jatuh 0.5%, untuk 85.57, tahap terendah sejak 3 Mei.

Isytihar utama bulan ini - referendum di Britain keahlian di Kesatuan Eropah - mengakibatkan pertambahan permintaan untuk Peti Deposit Keselamatan aset seperti emas dan matawang yen. Walaupun fakta bahawa franc memainkan peranan sebagai matawang Peti Deposit Keselamatan dan telah megalami kelemahan sejak kebelakangan ini, ia adalah dari permintaan yang tinggi di tengah-tengah referendum akan datang di UK dan pengumuman kejatuhan nilai dolar Amerika Syarikat di pasaran.

Walau bagaimanapun, USD/CHF pasangan ini sangat dekat dengan tahap sokongan kuat berhampiran 0.9580, 0.9520 (lihat artikel «Analisis teknikal»).

Jika pertumbuhan semasa franc itu tidak kekal lama, SNB itu mungkin mempunyai kuasa untuk campur tangan di pasaran pertukaran asing untuk menstabilkan franc itu.

Jika aliran modal ke Switzerland berterusan, bank pusat negara mungkin perlu menurunkan kadar Deposit daripada paras semasa sebanyak 0.75% sebanyak sekurang-kurangnya satu lagi 50 mata asas.

Dalam mana-mana, ianya perlu berhati-hati semasa membuka pesanan berhampiran peringkat 0.9500, terutamanya apabila menjual pasangan.

USD / CHF: franc permintaan. Analisa Fundamental, 09.06.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas