Manakala dolar AS kehilangan kedudukannya dalam pasaran pertukaran asing, yen terus mengukuhkan tengah-tengah permintaan meningkat bagi aset Peti Deposit Keselamatan. Aliran data ekonomi makro yang negatif dari Jepun itu sendiri, maka lebih rendah peluang untuk meningkatkan kadar faedah di AS pada bulan-bulan akan datang, serta akan datang referendum di UK menggalakkan pasangan USD/JPY lagi turun. UK merupakan negara keempat terbesar pelaburan terus dari Jepun. Pada tahun 2015, jumlah pelaburan dalam negara berjumlah 10.4 trilion yen.

Ia adalah sukar untuk meramalkan jumlah aliran Mata Wang antara Britain dan Jepun, atau antara zon euro dan Jepun dalam kes Inggeris keluar dari Kesatuan Eropah.

Skala pergerakan EUR/JPY, GBP/JPY matawang dalam kes ini tidak dapat diramalkan. Ia adalah jelas bahawa yen yang ketara akan mengukuhkan bagi membuat keputusan, termasuk USD/JPY pasangan.

Sejak pembukaan hari USD/JPY pasangan telah kehilangan hampir 60 mata, sejak awal bulan - hampir 430 mata, yang telah mengimbangi pertumbuhan pasangan bulan Mei hampir sepenuhnya. Indeks saham purata saham Nikei Jepun berakhir hari turun sebanyak 1.0%.

Mengikut kepada data yang dibentangkan hari ini, pesanan untuk mesin dan kelengkapan di Jepun pada bulan April ialah pada-11.0% (dengan meramalkan-3.8%),-8.2% y-o-y.

Pengukuhan yen dan menolak inflasi secara semula jadi kebimbangan Bank Jepun. Menurut hari ini kata-kata sebagai Timbalan Gabenor Bank Nakaso Jepun, merupakan penghujung Deflasi di Jepun melalui kelembapan «tegas» «benar-benar perlu».

Pasangan USD/JPY bergerak dekat dengan Mei dan tahun ini paling rendah berhampiran peringkat 105.50. Seseorang harus berhati-hati apabila menjual pasangan pada parasnya sekarang. Ada kemungkinan pemulihan tajam. Walau bagaimanapun, selepas selesai pembetulan mungkin menaik, kembali ke kedudukan pendek dalam USD/JPY pasangan akan menjadi sekali lagi relevan.

Hari ini kita akan mengharapkan data pada awal tuntutan menganggur untuk minggu lepas di Amerika Syarikat (ramalan - 270,000 tuntutan). Jika data yang diterbitkan pada 14:30 (GMT + 2) adalah lebih baik daripada jangkaan, dolar AS boleh mengukuhkan Mata Wang di pasaran, termasuk dalam USD/JPY pasangan, dan begitulah sebaliknya.

USD/JPY: pasangan ini kembali berhampiran terendah sepanjang tahun ini.  Analisa Fundamental, 09.06.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas