Seperti yang telah diketahui pada hari Rabu, semasa penutupan mesyuarat dua hari lepas, kerajaan persekutuan AS telah mengumumkan dasar monetari yang tidak berubah. Ia diputuskan sebulat suara agar kadar faedah berada dalam julat 0.25% - 0.5%.

Berikut adalah komen dari ketua kerajaan persekutuan AS , Puan Janet Yellen yang melahirkan kebimbangan mengenai pungutan suara akan datang tentang keahlian UK di Kesatuan Eropah. Ianya stabil tetapi pertumbuhan ekonomi akan menjadi lambat serta rendah kadar inflasi di Amerika Syarikat maka kerajaan persekutuan sangat berhati-hati tentang isu kadar faedah. Pn. Yellen juga berkata bahawa Bank Negara telah menetapkan tindakan-tindakan masa depan dan perubahan dalam kadar pada 2018 atau kemudian. Komen yang dibuat oleh keterangan kami Fed yang Bank merancang untuk mematuhi dasar monetari yang lembut.

Ia seolah-olah bahawa Ogos adalah bulan kenaikan kadar faedah. Sekarang, kerajaan persekutuan AS percaya bahawa pertumbuhan ekonomi tahun ini akan melambatkan. Menurut ramalan baru, pertumbuhan KDNK pada 2016 akan berjumlah составит 2.0%, berbanding 2.2%. Jangka sederhana ramalan pertumbuhan ekonomi pada tahun 2017 juga menurunkan kepada 2.0% daripada tahap 2.1% bulan Mac.

Oleh itu, pergolakan dalam pasaran kewangan, pertumbuhan GDP yang lebih perlahan serta penurunan bilangan pekerjaan baru dalam negara, serta penurunan kadar inflasi jangkaan, ketidakpastian tentang UK keahlian dalam Kesatuan Eropah dan masa depan negara dan juga kelembapan ekonomi Cina telah meningkatkan kebimbangan kalangan eksekutif the Fed. Semua faktor-faktor ini yang negatif akan memberi impak yang kuat terhadap ekonomi AS ke atas tempoh masa yang lebih lama daripada jangkaan sebelum ini.

Pada penghujung hari dagangan semalam, indeks saham AS jatuh, tutup hari dalam zon negatif. Oleh itu, kemerosotan stok telah meneruskan sesi kelima berturut-turut.

Indeks Dow Jones Industrial secara purata menurun sebanyak 0.2% kepada tahap 17640.17, S & P500 - sebanyak 0.2% kepada 2071,50, Indeks Komposit Nasdaq jatuh oleh 8.62 butir, atau 0.2% ke peringkat 4835.00.

Ianya berkemungkinan bahawa kesan negatif yang disebabkan oleh kebimbangan tentang masa depan dunia dan ekonomi Amerika Syarikat akan untuk beberapa waktu memberi kesan global dan indeks saham AS, yang termasuk di Nasdaq Komposit, yang telah jatuh terhadap pertumbuhan pada bulan sebelumnya. Dinamik yang negatif akan terus begitu jauh.

Komposit Nasdaq: terus dinamik negatif.  Analisis fundamental pada 16/06/2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas