Ketidakaktifan Bank Jepun dan kerajaan persekutuan AS, serta ketidaktentuan yang berkaitan dengan pungutan suara tentang keluarnya di UK dari EU dan peningkatan permintaan bagi aset-aset di Peti Deposit Keselamatan, seperti emas dan matawang Yen telah mencetuskan peningkatan dalam USD/JPY pasangan ke paras terendah dalam tahunan daripada 103.55.

Berikutan keputusan Bank Jepun untuk meneruskan dasar kewangan negara, indeks saham Jepun Nikei purata saham jatuh 3.1% sehingga 15434.14 mata pada akhir sesi Asia semalam, tutup pada terendah sejak 12 Februari. Pasangan USD/JPY jatuh kepada 104.15. Di sesi Eropah pasangan jatuh kepada 103.55, mencecah kepada paras terendah sejak September 2014.

Sidang Media, yang telah diadakan selepas Mesyuarat tersebut, Ketua Bank Jepun, Encik Kuroda berkata bahawa pihak Bank tidak teragak-agak mengambil langkah Walau tambahan jika perlu, menunggu inflasi itu akan mencapai tahap sasaran pada tahun fiskal 2017.

Pengukuhan dalam matawang Yen menimbulkan keprihatinan kerajaan di negara ini, kerana Mata Wang Negara yang kuat impedes pertumbuhan ekonomi dengan inflasi dalam negara, dan juga tidak menguntungkan untuk pengeksport di Jepun. Hari ini, Menteri kewangan Jepun, Encik Taro Aso berkata bahawa kerajaan harus mencegah kenaikan tambahan Yen, yang beliau percaya, unilateral, tajam dan spekulasi. Beliau berjanji untuk mengambil langkah yang lebih ketat berbanding sebelum ini jika perlu.

Bank Jepun dan kerajaan persekutuan AS tidak mengambil apa-apa tindakan sebelum referendum di UK. Mungkin, Bank Jepun akan tidak campur tangan dalam pasaran matawang yang takut tidak perlu menghabiskan matawang asing rizab sekiranya keluar dari UK dari Kesatuan Eropah. Menurut sesetengah ahli ekonomi, dalam kes ini, pasangan GBP/JPY boleh jatuh ke tahap 133.00 (dari tahap 148.00), dan GBP/USD akan pergi ke 101.00 (dari tahap 104.00).

Rupanya, sehingga pengeluaran hasil referendum di UK pada 23 Jun, permintaan terhadap emas dan matawang Yen sebagai aset Peti Deposit Keselamatan akan diteruskan. Pasangan USD/JPY akan kekal di bawah tekanan. Pembetulan yang menaik dalam pasangan akan menjadi terhad. Ianya berkemungkinan bahawa pasangan akan bergerak dalam julat 103.50-105.00.

USD/JPY: Yen adalah berkembang, bertindak sebagai matawang Peti Deposit Keselamatan.     Analisis fundamental pada 17.06.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas