Dengan menghampiri tarikh pungutan suara di UK, ketegangan dalam pasaran kewangan semakin meningkat. Wakil-wakil daripada Bank-Bank besar dunia sudah telah mencadangkan langkah-langkah untuk menstabilkan keadaan selepas keluar di UK dari Kesatuan Eropah, dengan syarat bahawa pengagihan semula secara besar-besaran dana-dana yang akan berlaku di dunia. Dalam kes Inggeris keluar dari Kesatuan Eropah, paun dan Euro akan mendadak turun, semasa aset Peti Deposit Keselamatan, seperti Yen dan Swiss Franc akan cepat naik.

Ia adalah jelas bahawa Bank-Bank besar dan IMF membincangkan akibat yang mungkin dari susur keluar borang UK di Kesatuan Eropah. Menteri kewangan Jepun Taro Aso berkata semalam bahawa kerajaan tidak akan membawa keluar campur tangan dalam pasaran mata wang tanpa sebab-sebab yang khas, yang disangkal kenyataan beliau sebelum ini. Kebelakangan ini, Yen telah kukuhkan dengan ketara. Peningkatan intervensi lisan yang dijalankan oleh pihak berkuasa kewangan Jepun, dirangsang harapan untuk pasaran Mata Wang oleh Bank Jepun demi mengurangkan harga matawang Yen.

Pernyataan yang dibuat oleh Aso, yang disangkal penyata sebelumnya beliau telah dibuat selepas pihak berkuasa Amerika Syarikat di Europe secara terbuka meminta Tokyo untuk membenarkan pasaran untuk menentukan harga matawang Yen. Dalam laporan beliau Isnin, Tabung Kewangan Antarabangsa juga menentang campur tangan secara langsung ke dalam pasaran Mata Wang oleh Bank Jepun. IMF juga berkata bahawa kadar matawang Yen adalah selaras dengan keadaan ekonomi, walaupun pertumbuhan baru.

Selepas penyata yang dibuat semalam oleh Taro Aso, USD/JPY pasangan pasangan secara ringkas jatuh lagi kepada terendah bulanan dan Tahunan di peringkat 103.55. Walau bagaimanapun, kemudian sepanjang sesi Asia, dan pada pembukaan sesi Eropah, pasangan USD/JPY telah berpindah ke positif dan pertumbuhan bagi pasangan terus.

Keputusan undian, yang menunjukkan peningkatan bilangan orang-orang yang akan mengundi untuk tinggal di Kesatuan Eropah, membantu pemulihan dalam paun dan pasaran saham dunia, menyebabkan juga meningkat dalam pasaran saham Jepun dan pasangan USD/JPY. Jepun indeks saham Nikei purata saham meningkat sebanyak 1.3% pada majlis penutupan sesi Asia, USD/JPY sedang cuba mencapai tahap rintangan 104.85 dan 105.00 pasangan.

Walau bagaimanapun, sehingga pengumuman keputusan pungutan suara pada hari Jumaat (04:00 GMT + 2), kami menjangka bahawa kemeruapan dalam pasaran akan tinggi dan mungkin berubah dalam mana-mana arah.

USD/JPY: Pasangan sedang menaik  Analisis fundamental pada 21.06.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas