Harga minyak adalah sangat bergantung kepada keputusan undian British untuk keluar dari Kesatuan Eropah, yang akan diadakan pada 23 Jun. Selepas berita ini menurut kajian semasa majoriti undian Tempahan penduduk British akan mengundi untuk meneruskan keahlian di Kesatuan Eropah, maka harga minyak mula berkembang lagi.

Disebabkan oleh ketidakpastian tentang keputusan pungutan suara di UK dan lebihan bekalan minyak di pasaran, semalam, harga minyak mungkin terus menurun, akan turun ke USD 50.00 setong minyak mentah Brent.

Harga pasaran hadapan minyak mentah Brent dana pasaran hadapan ICE jatuh sebanyak 1.1%, berjumlah USD 50.11 setong.

Malam tadi Amerika Petroleum Institute (API) melaporkan bahawa rizab minyak di Amerika Syarikat menurun kepada 5.224 juta tong, selepas itu harga minyak naik. Harga minyak mentah Brent meningkat kepada 51.00. Hari ini, pada sesi pembukaan, Brent secara purata didagangkan dalam julat 50.70-51.00.

Ucapan Ketua kerajaan persekutuan AS, Puan Janet Yellen semalam adalah terkawal. Menurut Puan Yellen, walaupun kerajaan AS sedang merancang untuk menaikkan kadar faedah, sedikit ketidaktentuan tentang prospek ekonomi kekal.

Komentar yang berhati-hati oleh Janet Yellen tentang masa depan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat juga menyediakan sokongan kepada harga minyak.

Walau bagaimanapun, para pelabur memberi perhatian lebih tertumpu kepada referendum akan datang di UK. Jika tempat UK tinggal dalam Kesatuan Eropah, paun akan berkembang pesat, manakala USD boleh jatuh dalam jangka pendek dan harga minyak akan berkembang.

Hasil referendum akan diumumkan pada hari Jumaat pada jam 04:00 (GMT + 2).

Berita hari ini akan merangkumi ucapan oleh Puan Janet Yellen pada jam 16:00 (GMT + 2), walaupun ia tidak dijangkakan bahawa beliau akan menambah apa-apa yang baru kepada beliau semalam adalah pertuturan.

Pada 16:30, Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan mengeluarkan data mengenai rizab minyak untuk minggu lepas. Adalah dijangkakan bahawa rizab minyak akan berkurangan sebanyak 1.9 juta tong. Jika ramalan ini terbukti betul, harga minyak akan naik.

Harga Minyak Brent: Harga mendekati tahap 51.00  Analisis fundamental pada 22.06.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas