Referendum di UK telah diadakan dan meninggalkan negara Kesatuan Eropah. Menurut keputusan rasmi, 51.9% undi adalah untuk keluar dari Kesatuan Eropah, 48.1% memilih tinggal di Kesatuan. Keputusan akhir referendum mengenai keanggotaan di UK di Kesatuan Eropah: undian sebanyak 17 410 742 undi untuk meninggalkan Kesatuan, dan undian sebanyak 16 141 241 adalah untuk tinggal di Kesatuan Eropah.

Dalam tempoh tahun 43 integrasi politik dan ekonomi di UK dengan seluruh Eropah telah ditamatkan. Sekarang, akan ada suatu tempoh dua tahun, di mana syarat-syarat jalan keluar akan dipersetujui, yang bermaksud bahawa secara teknikalnya, UK akan masih akan kekal ahli Kesatuan Eropah untuk beberapa waktu, dan proses pengasingan akan menghadapi kesukaran banyak yang hebat, kedua-dua, politik, ekonomi dan teknikal.

Menurut ekonomi dan penganalisis, keluar ketiga ekonomi Kesatuan Eropah dari Kesatuan akan mengganggu keseimbangan kuasa ditubuhkan di Kesatuan Eropah, dan akan mewujudkan duluan penamatan keahlian oleh negara-negara lain, ahli-ahli Kesatuan Eropah.

Selepas pengumuman keputusan pungutan suara itu, pasaran saham dunia telah menurun. Harga emas melonjak sehingga $ 100 per auns, Yen mengukuh dan secara mendadak dan USD naik, terutamanya secara berpasangan dengan Euro dan Pound. Harga minyak jatuh lebih daripada $3 setong.

Stok Jepun Nikei purata jatuh oleh 7.9% kepada 14952.02 mata pada akhir sesi dagangan Asia, iaitu penurunan terkuat dalam mata sejak April 2000 dan peratus sejak Mac 2011. Di penghujung Asia perdagangan sesi Shenzhen China Indeks Komposit telah menurun sebanyak 0.8%, ChiNext jatuh 0.5%, Shanghai komposit kecil sebanyak 1.3%. Pada hari Jumaat, Chineses Central Bank disokong Yuan tersebut dengan menjalankan campur tangan Mata Wang selepas pasangan USDr/Yuan mencapai tahap 6.6140 pada hari Jumaat, iaitu tahap nilai tertinggi pertengahan bulan Januari 2011. Bank England boleh mengurangkan kadar faedah – rekod semasa Syarikat 0.50% sifar atau lebih rendah, dan ini boleh berlaku dalam masa terdekat

ECB boleh meneruskan dasar monetari meredakan dan mengurangkan kadar deposit sebanyak 10 mata asas. Pihak Bank juga boleh memperluaskan program pembelian aset sehingga 2018 atau lebih lama.

Hari ini, pasangan GBP/USD merosot kepada 1.3230, turund ari 1.5000. FTSE 100 jatuh sebanyak 11% semenjak pembukaan hari perdagangan hari ini dan 1.4% selepas pembukaan dagangan di Bursa Saham London.

Walaupun indeks FTSE100 cuba menyatukan pada paras terendah yang dicapai, tekanan terhadap pasaran saham British dan indeks saham akan berterusan untuk masa yang lama, dan penurunan akan terus rupanya.


FTSE100: Orang-orang British sedang mengundi untuk keluar dari Kesatuan Eropah. Analisis fundamental pada 24.06.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas