Selaras dengan keputusan pungutan suara di mana 52% daripada populasi mengundi untuk keluar negara dari EU dan 48% berbanding jalan keluar, UK akan meninggalkan EU. Hasil referendum telah melemahkan pasaran kewangan, membawa kepada penurunan dalam paun sebanyak 11% dan penurunan mendadak di pasaran saham global. Sektor perbankan Eropah telah kehilangan lebih daripada 10%, dan saham Syarikat dalam sektor hartanah jatuh sebanyak 13.4%.

Keputusan pungutan suara itu boleh membawa kepada pergolakan politik dan ekonomi dan ketidakstabilan, kedua-dua di UK dan di Kesatuan Eropah dan kawasan-kawasan lain. Pelabur yang harapkan berbeza hasil referendum, telah mengalami kerugian yang besar.

FTSE100 dan StoxxEurope600 jatuh sebanyak 11% dan 8% masing-masing; Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda pemulihan kecil selepas penurunan ketara. Hadapan untuk S & P500 jatuh sebanyak 5% pada sesi pembukaan, yang merupakan had penurunan. Indeks Journal Wall Street USD telah berkembang sebanyak 2.47% kepada 87.25.

Bank Negara Swiss mempunyai dijalankan campur tangan ke dalam pasaran matawang untuk menstabilkan keadaan. SNB menyatakan bahawa Bank akan terus campur tangan dalam pasaran Mata Wang.

Minyak mentah Brent jatuh lebih dari 6.5%, 47.50 USD setong; Walau bagaimanapun, kemudian, pada sesi Eropah serta-merta harga naik ke tahap 49,00. Ogos pasaran hadapan bagi Brent purata secara pada kontrak hadapan minyak ais jatuh harga oleh 2.74 USD, atau 5.2%, sehingga 48.17 USD setong.

Permintaan minyak di Eropah mungkin jatuh dan dijangkakan penurunan yang mendadak dalam pengeluaran perindustrian di negara-negara Eropah, akibat daripada pengurangan pertumbuhan ekonomi dalam ekonomi EU dan British keluar daripada Kesatuan Eropah.

Di samping itu, harga minyak kini berada di bawah tekanan, disebabkan oleh banyak faktor: pertambahan bilangan operasi penggerudian pelantar di Amerika Syarikat, mungkin menyambung pengeluaran minyak “shale” di Amerika Syarikat, yang meneruskan lebihan bekalan minyak di dunia dan pengukuhan dalam USD. Ianya sangat mungkin bahawa harga minyak akan terus jatuh dalam jangka pendek.

Brent: Harga minyak jatuh ke bawah.  Analisis fundamental pada 24.06.2016

Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas