Keputusan rakyat Britain untuk meninggalkan EU telah membawa kepada peningkatan permintaan bagi aset-aset di Peti Deposit Keselamatan, yen dan logam, termasuk emas. Jumaat lepas, pasaran niaga hadapan emas meningkat sehingga ketinggian dua tahun. Pada akhir dagangan di COMEX, niaga hadapan emas Ogos meningkat sebanyak 4.7%, sehingga ke peringkat 1322.00 USD per auns, menunjukkan peningkatan satu hari yang paling ketara sejak September 2013. UK keputusan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah juga telah membawa kepada spekulasi pembelian emas di Bar. Pada pembukaan sesi dagangan semalam, harga spot emas adalah pada tahap 1323.00.

Meskipun, sejak awal tahun ini, harga emas naik 25% di tengah-tengah kebimbangan peserta pasaran tentang prospek ekonomi global dan ketidakstabilan dalam pasaran kewangan, menurut Suruhanjaya perdagangan pertukaran segera, dana lindung nilai dan pelabur-pelabur lain spekulatif dirangsang kedudukan panjang bersih emas untuk tertinggi banyak tahun.

Kerajaan Persekutuan AS adalah sangat hati-hati dalam membuat ramalan nombor kadar kenaikan faedah di Amerika Syarikat yang dirancang pada tahun ini. Dalam hal kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat, emas akan berada di bawah tekanan, kerana pelaburan dalam logam berharga ini membawa pendapatan faedah, manakala kos untuk pembelian dan pinjaman dan simpanan akan berkembang. Dalam situasi ini, daya tarikan bon USD dan Perbendaharaan akan meningkat semasa, harga emas jatuh.

Keluarnya UK dari EU meningkatkan ketidaktentuan pasaran kewangan, yang akan mengekang Kerajaan Persekutuan AS dari menaikkan kadar faedah, dan pelabur-pelabur daripada jualan emas.

Nampaknya, kenaikan harga emas akan terus. Beberapa peserta pasaran menjangkakan bahawa harga emas boleh mencapai $1.400 seaun menjelang akhir tahun ini.

Hanya selepas pasaran bertenang dan sesetengah data makro-ekonomi AS yang positif akan dikeluarkan, Fed US boleh sambung untuk mempertimbangkan kemungkinan peningkatan kadar faedah di Amerika Syarikat. Selepas itu kedudukan pendek mungkin boleh.

XAU/USD: harga emas terus meningkat. Analisis fundamental 27/06/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas