Berikutan kejatuhan pasaran saham global Jumaat lepas, disebabkan oleh UK referendum, pelabur tidak percaya dalam proses pemulihan serta-merta pasaran dan akan masih khuatir tentang masa depan di UK.

Pada hari Isnin, pasaran saham terus menolak, paun mencapai paras terendah 30 tahun.

Semasa kedua-dua tarikh dagangan-Jumaat dan Isnin ini, utama AS Indeks hilang posisi mencapai beberapa minggu yang lalu.

Plus kebimbangan mengenai keadaan ekonomi global dan kemampuan kerajaan persekutuan AS untuk merangsang pertumbuhan ekonomi dengan inflasi dalam negara, para pelabur mula bimbang tentang akibat daripada UK keluar dari Kesatuan Eropah.

Pada akhir dagangan sesi pada hari Isnin indeks saham Dow Jones Industrial Average jatuh sebanyak 1.5%, S & P50 jatuh sebanyak 1.8%, komposit Nasdaq - sebanyak 2.4%.

Pelabur membeli bon kerajaan dan lain-lain Peti Deposit Keselamatan aset seperti emas, matawang yen. Hasil ke atas bon Perbendaharaan AS 10-tahun, yang berada dalam nisbah yang songsang kepada nilai jatuh kepada 1.461%, iaitu kira-kira sepadan dengan terendah rekod dalam bon Amerika Syarikat pada Julai 2012 pada tahap 1404 tarikh %.

USD juga meningkat secara mendadak pada hari Isnin. Indeks WSJ, yang mengesan kadar tukaran USD berbanding bakul 16 matawang lain yang utama, meningkat sebanyak 1.1% kepada 87.50.

Walau bagaimanapun, pada sesi Asia pada hari Selasa pasaran saham menunjukkan pemulihan yang kecil berdasarkan pendapat bahawa yang paling teruk adalah ke atas dan juga disebabkan oleh kepercayaan bahawa kerajaan persekutuan AS juga dijangka menaikkan kadar faedah tahun ini. Harga niaga hadapan adalah berdasarkan penurunan jangkaan kenaikan kadar faedah sebanyak 17%. Tiada siapa percaya bahawa kerajaan persekutuan AS boleh meningkatkan kadar pada Mesyuarat pada bulan November. Pada hari Selasa, indeks WSJ menurun sebanyak 0.4% kepada 96.167 terhadap pertumbuhan kukuh baru selepas referendum di UK.

Semasa Asia trading sesi pada hari Selasa indeks saham Amerika Syarikat juga menunjukkan pemulihan yang sederhana selepas kejatuhan besar dua sesi sebelumnya. Indeks Komposit Nasdaq telah berkembang sebanyak 1.0% sehingga 4235.0.

Berita hari ini akan merangkumi: Ucapan oleh Mario Draghi ECB Presiden (10:00 GMT + 2) dan US makro-ekonomi data penting (Tahunan KDNK pada Q1, indeks bagi perbelanjaan penggunaan peribadi, jualan runcit, harga perumahan, indeks keyakinan pengguna bagi bulan Jun) dari jam 14:30 hingga 16:00. 22:30 Amerika Petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan dalam rizab minyak AS untuk minggu lepas.

Komposit Nasdaq: Pelabur terus khuatir.  Analisa Fundamental, 28/06/2016




Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.



Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas