Selepas keluar dari UK dari Kesatuan Eropah, pasaran terus menjadi bimbang akibat kesan negatif terhadap perkara ini, dan harga emas terus meningkat.

Jumaat lepas, harga emas melonjak sehingga ketinggian dua tahun, dan pada sesi penutup SOMEKH, Ogos hadapan emas meningkat sebanyak 4.7%, sehingga ke peringkat 1322.00 USD per auns, menunjukkan peningkatan sehari sejak September 2013. Permintaan pelabur emas terus meningkat.

Dana lindung nilai dan pelabur-pelabur lain spekulatif kekalkan kedudukan panjang bersih emas pada ketinggian berbilang tahun; sejak pembukaan sesi dagangan hari ini, harga spot emas telah di peringkat 1315.00 USD per auns.

Ekonomi sesetengah percaya bahawa harga emas boleh pergi sehingga $1375 dari $1300 per auns. Hasil UK referendum ditambah ketidakpastian tentang prospek ekonomi dunia, dan ia seolah-olah bahawa Fed US tidak akan tergesa-gesa untuk menaikkan kadar faedah AS. Gabenor kerajaan persekutuan AS, Encik Jerome Powell berkata pada Rabu bahawa keputusan UK untuk meninggalkan EU telah meningkat risiko kepada ekonomi global yang rapuh, beliau juga menunjukkan bahawa kerajaan persekutuan AS akan mematuhi dasar monetari yang lembut.

Hari ini pada 19:30 (GMT + 2), Presiden Fed St. Louis, Encik James Bullard, akan memberikan ucapan. Adalah dijangkakan bahawa dia juga akan menunjukkan kecenderungan Bank untuk meneruskan dasar lembut

Hakikat ini harus mempunyai impak positif pasaran saham Amerika Syarikat dan pada harga emas, seperti biasanya dalam tempoh kadar faedah yang rendah dan pasaran permintaan pergolakan kenaikan emas. Adalah sukar bagi emas untuk bersaing dengan aset yang lumayan dalam masa yang apabila kadar faedah yang tinggi, kerana emas tidak membawa faedah.

Semalam, sesi penutup pada Ogos Comex pasaran niaga hadapan emas meningkat sebanyak 0.7% kepada USD 1326.90 setiap Troy auns.

Harga emas adalah masih di atas paras 1300.00 dan permintaan bagi emas akan terus dalam jangka pendek. Beberapa peserta pasaran menjangkakan bahawa harga emas boleh pergi sehingga $1400 seaun menjelang akhir tahun ini.

Kedudukan pendek emas akan dinasihatkan apabila pasaran menenangkan selepas peristiwa-peristiwa Eropah dan kerajaan persekutuan AS akan bersedia untuk mengetatkan polisi kewangan mereka.

XAU/USD: Kenaikan harga emas boleh menyambung.  Analisa Fundamental 30/06/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas