Swiss data adalah bercampur-campur minggu lepas. UBS penggunaan Indeks bagi Mei, yang dikeluarkan pada hari Rabu, meningkat sebanyak 1.35 terhadap 1.24 bulan April, walaupun Indeks ini telah merosot sejak Jun lepas. Satu lagi penunjuk inflasi dan keyakinan pengguna - jumlah jualan runcit, yang dikeluarkan semalam, menunjukkan penurunan sebanyak - 1.6% pada bulan Jun berbanding-1.9% pada bulan Mei.

Satu lagi petanda yang penting tentang keadaan ekonomi Swiss, yang menilai keadaan perniagaan dalam sektor pembuatan Switzerland, adalah Indeks aktiviti perniagaan SVME. Indeks ini dikeluarkan hari ini, jatuh ke 51.6 pada bulan Jun berbanding unjuran sebanyak 55.4 dan nilai 55.8 bulan Mei).

Secara amnya, ekonomi Swiss berada dalam keadaan baik: pengangguran dalam negara adalah di tahap terendah di Eropah dan di dunia (kira-kira 3%). Franc dianggap sebagai satu Mata Wang yang stabil, walaupun ia telah hilang status Mata Wang Peti Deposit Keselamatan-syurga kerana tindakan SNB di pasaran Mata Wang. SNB hampir tidak pernah mengumumkan mengenai campur tangan dalam pasaran Mata Wang, sama ada sebelum atau selepas campur tangan tersebut. Hakikat ini deters peserta pasaran daripada membeli franc.

Selepas pengumuman keputusan referendum UK Jumaat lepas, SNB menjalankan campur tangan dalam pasaran Mata Wang, oleh itu, menghalang kenaikan Franc terhadap USD dan Euro.

Menurut SNB, matawang franc mempunyai nilai yang lebih, serta ekonomi banyak mempercayai bahawa pertumbuhan KDNK di Switzerland tidak akan melebihi 1% atau 1.5% dalam tempoh tiga hingga lima tahun.

Untuk menstabilkan franc dan untuk mengelakkan berlebihan kenaikan matawang negara, sebagai tambahan kepada campur tangan, SNB mungkin perlu menurunkan kadar faedah Deposit daripada tahap semasa (-0.75 peratus).

IMF meramalkan kemerosotan dalam prospek ekonomi global. Menurut beberapa merendahkan kebarangkalian kemelesetan ekonomi dunia tahun depan telah meningkat daripada 30% kepada 40%.

Walaupun IMF menggalakkan Kerajaan dan Bank Pusat terbesar di dunia untuk menghentikan tidak semestinya penurunan dalam kadar faedah dan kadar pertukaran, Bank-Bank yang terus mengambil langkah-langkah untuk melembutkan dasar-dasar kewangan di negara-negara. Fed US berkali-kali berkata mengenai pematuhan terhadap dasar monetari yang lebih lembut. Mesyuarat SNB yang berikutnya akan diadakan pada September 15.

USD/CHF: Franc adalah stabil.  Analisa Fundamental, 01.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas