Sebaik sahaja kebimbangan mengenai kestabilan pasaran kewangan, disebabkan oleh Bretix, telah berkurangan, pasangan USD/JPY naik, manakala Yen sedikit jatuh berbanding dengan Mata Wang yang lain. Apabila keputusan UK untuk meninggalkan EU telah diumumkan Yen meningkat mendadak dalam pasaran kewangan, sebagai pelabur yang meragui tentang kestabilan pasaran kewangan dan perdagangan negara. Pada masa yang sama, USD jatuh 99.00 terhadap Yen, iaitu yang terendah sejak November 2013. Kemudian pasangan naik dan sekarang didagangkan pada tahap 103.00.

Permintaan tinggi terhadap matawang Yen sebagai matawang Peti Deposit Keselamatan adalah disebabkan oleh ketidaktentuan ekonomi di dunia.

Kini, apabila kebimbangan tentang Brexit semakin berkurangan, faktor-faktor asas, seperti dasar-dasar monetari Bank Japan and USA lagi mula mempunyai pengaruh utama pergerakan pasangan matawang USD/JPY.

Jepun menghadapi masalah inflasi. Ini dibuktikan oleh semua petunjuk, inflasi di Jepun adalah di bawah 2%, manakala kadar inflasi jangkaan Syarikat dan isi rumah terus menolak.

Ada kemungkinan bahawa Bank Jepun akan memperkenalkan langkah-langkah tambahan untuk melembutkan dasar monetari di Mesyuarat pada 28-29 Julai. Ekonomi ramai percaya bahawa jika ia tidak berlaku, pasangan USD/JPY mungkin jatuh di bawah 100 dan Indeks Nikei boleh jatuh di bawah 15000, yang akan menjadi masalah yang serius untuk pasaran kewangan dan pengeksport Jepun, seperti matawang Yen akan naik.

Menurut sesetengah unjuran, Bank Jepun akan meningkatkan pembelian aset sehingga до 1 trillion yens (9.7 bilion USD) setiap tahun dan meningkat pembelian bon-bon kerajaan dan Amanah Pelaburan hartanah sebanyak 67%.

Hal ini juga mungkin bahawa Bank Jepun akan menurunkan kadar faedah untuk-0.3% daripada tahap-0.1%.

Pematuhan kerajaan persekutuan terhadap dasar monetari yang lebih lembut tidak bermakna bahawa persekutuan akan benar-benar menolak daripada mengetatkan dasar monetari pada masa akan datang. Dalam kadar faedah jangka panjang di Amerika Syarikat akan sama ada dibangkitkan, atau dibiarkan untuk tidak berubah. Sebaliknya, Bank Jepun yang dijangka melembutkan dasar monetarinya.

Pada jangka sederhana pasangan ini mungkin berkembang.

USD/JPY: Pasangan akan naik.  Analisa Fundamental 04.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas