Hari ini, perhatian para pelabur akan tertumpu pada Buruh AS memasarkan data bagi bulan Jun, yang akan dikeluarkan pada 14:30 (GMT + 2).

Adalah dijangkakan bahawa jumlah pekerjaan baru yang diwujudkan di luar sektor pertanian US Jun akan berkembang oleh 175.000 pekerjaan dan kadar pengangguran akan kekal di bawah paras sebanyak 5.0% (4.8% pada bulan Jun berbanding 4.7% pada bulan Mei).

Jika ramalan ini membuktikan untuk menjadi betul atau data termasuk upah sejam, akan lebih baik daripada apa yang dijangka, USD akan mengukuhkan kerana berita ini akan memulihkan jangkaan peserta pasaran kepada kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat.

Ia adalah juga diperhatikan bahawa hari harga minyak secara mendadak mengalami penurunan selepas jam 17:00 apabila Jabatan Tenaga Amerika Syarikat menerbitkan laporan mingguan di stok minyak dan produk minyak di kedai-kedai di Amerika Syarikat.

Harga minyak jatuh ke paras terendah dua bulan, kerana data menunjukkan bahawa pengurangan stok minyak dan produk minyak, termasuk petrol, adalah rendah daripada jangkaan.

Pada sesi penutup harga minyak NYMEX jatuh 4.8%. Harga minyak mentah spot Brent secara purata jatuh ke tahap 47.10. Dolar Kanada, sebagai Mata Wang komoditi, yang sangat terdedah kepada perubahan dalam pasaran minyak, jatuh semalam, berikutan trend harga minyak.

Kanada merupakan pengeksport minyak. Sektor minyak dan gas adalah bahagian yang terpenting dalam ekonomi Kanada. Minyak adalah merupakan sumber hasil eksport bagi Kanada dan harga minyak amat signifikan dengan harga dolar Kanada.

Harga minyak semakin berkurangan di tengah-tengah ketidaktentuan keadaan ekonomi dunia dan kebimbangan para pelabur tentang kelembapan ekonomi di zon Euro dan pengurangan penggunaan minyak di Eropah selepas Brexit.

Jumlah pengeluaran minyak global kekal pada bekalan overpaces tahap dan permintaan tinggi.

Jika data hari ini Amerika Syarikat buruh pasaran akan menjadi lebih buruk daripada yang jangkaan jualan USD, termasuk pasangan USD/CAD akan meningkat. Kemudian hari (pada 15:30 GMT + 2) Kanada data dalam pasaran buruh akan menjadi terkenal. Adalah dijangkakan bahawa bilangan pekerjaan pada bulan Jun akan meningkat sebanyak 5,000 sahaja, manakala kadar pengangguran akan meningkat sehingga 7.0% daripada 6.9%. Ia adalah mungkin, bahawa dolar Kanada akan mengabaikan Kanada data di pasaran buruh. Walau bagaimanapun, data AS NFPR mungkin mempunyai impak yang kuat pada pasangan USD/CAD.

USD/CAD: dalam jangkaan data di NFPR. Analisa Fundamental, 08.07.16
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas