Menurut minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS yang dikeluarkan semalam, pada mesyuarat itu, yang telah diadakan sebelum UK referendum, Eksekutif Bank memberi amaran bahawa jalan keluar di UK dari EU boleh mempunyai kesan-kesan negatif yang ketara bagi pertumbuhan ekonomi di zon Euro.

Data pengeluaran industri Jerman semalam untuk Mei adalah juga negatif (-1.3% berbanding jangkaan pertumbuhan sifar), dan data Amerika Syarikat, menunjukkan bahawa jumlah peluang pekerjaan di sektor swasta AS (ADP) meningkat sebanyak 172 000 pada bulan Jun, manakala jumlah tuntutan awal untuk faedah-faedah pengangguran menurun kepada 254 000 minggu lepas, telah mencetuskan peningkatan dalam USD sebanyak 40 mata.

Hari ini data Jerman perdagangan asing bagi Mei, menunjukkan pengurangan lebihan imbangan perdagangan yang cukup disebabkan oleh tajam pengurangan dalam eksport (-1.8% berbanding dengan pertumbuhan pada bulan sebelumnya (+0.1%). Ekonomi terbesar di Eropah seolah-olah kehilangan momentum dalam Q2 selepas satu permulaan yang baik pada awal tahun ini.

Rundingan akan datang antara Kesatuan Eropah dan UK tentang jalan keluar dari Great Britain dari Kesatuan serta semakin merosot terhadap prospek ekonomi global dan Eropah akan terus memberi tekanan ke atas saham-saham Eropah dan Euro.

Aktiviti dalam pasaran kewangan perdagangan akan menolak lebih dekat hingga 14:30 (GMT + 2), apabila data terpenting Amerika Syarikat akan menjadi terkenal, yang akan mempengaruhi keseluruhan pasaran wang dan menentukan arah pergerakan USD bagi bulan berikutnya.

Adalah dijangkakan bahawa jumlah pekerjaan baru yang diwujudkan di luar sektor pertanian Amerika Syarikat (bukan-Farm PayRolls) pada bulan Jun akan meningkat sebanyak 175.000, manakala kadar pengangguran akan berjumlah 4.8% (berbanding 4.7% pada bulan Mei).

Jika data ini membuktikan untuk menjadi betul atau melebihi ramalan, akan mengukuhkan lagi dalam pasaran Mata Wang USD, kerana kenaikan jangkaan peserta pasaran kadar faedah akan meningkat.

Bagaimanapun, beberapa ekonomi percaya, bahawa walaupun dalam kes data positif, kesannya terhadap USD akan hanya jangka pendek, kerana ia tidak mungkin bahawa sikap kami Fed's untuk prospek kenaikan kadar faedah akan berubah, sekurang-kurangnya sehingga Mesyuarat pada bulan November.

Data yang positif pada Buruh Amerika Syarikat dalam pasaran, termasuk upah sejam, boleh menggalakkan kerajaan persekutuan AS membuat keputusan untuk menaikkan kadar faedah. Fakta ini akan mencetuskan peningkatan dalam USD dalam jangka sederhana.

EUR/USD: Ekonomi negara Jerman kehilangan momentum. Analisa Fundamental, 08.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas