Di penghujung hari Isnin sesi pasangan USD/JPY meningkat sebanyak 218 mata atau sebanyak 2.1% disebabkan oleh data pasaran buruh AS yang positif yang dikeluarkan pada Jumaat lepas.

Pada akhir sesi dagangan semalam indeks saham Jepun saham Nikei purata meningkat sebanyak 4%, yang merupakan rekod terbaik satu hari perdagangan sejak Mac. Secara umum, pasaran saham Asia dan Eropah meningkat pada hari Isnin selepas Perdana Menteri Shinzo Abe memenangi pilihanraya bagi kerusi tambahan di dewan Parlimen. Sekarang ia akan menjadi lebih mudah untuk Encik. Abe untuk mendapatkan kelulusan berkembang pakej rangsangan langkah ini musim luruh ini.

Pada hari Selasa Shinzo Abe berkata bahawa Tokyo akan mempercepatkan pelaksanaan kaedah-kaedah yang akan membantu ekonomi untuk keluar daripada Deflasi yang berterusan lebih daripada satu dekad. Beliau berjanji untuk mempercepatkan kejatuhan harga dengan bantuan mereda dasar monetari dengan cara memperkenalkan polisi fiskal yang fleksibel dan Pembaharuan struktur.

Dengan pembukaan hari perdagangan hari ini pasangan USD/JPY telah meningkat; pada pembukaan sesi Eropah pasangan meningkat hampir 60 mata.

Pada akhir sesi perdagangan Asia, Nikei purata saham indeks saham meningkat hari 2.5%, sebagai pelabur ditutup kedudukan pendek pada matawang yen pada jangkaan kenaikan "langkah rangsangan tegas" oleh Bank Jepun.

Pada hari Rabu, Kerajaan Jepun yang dipimpin oleh Perdana Menteri Shinzo Abe merancang untuk mengumumkan turun taraf ramalan bagi pertumbuhan KDNK daripada 1.7% kepada 0.9% bagi tahun kewangan semasa yang berakhir pada Mac tahun 2017. Manakala, menurut kaji selidik oleh Bank Jepun, inflasi jangkaan pengguna Jepun di adalah yang paling lemah sejak Disember 2012.

Jika Encik Abe berjanji untuk mengambil langkah-langkah tegas akan dilaksanakan, Yen menolak mungkin ketara dalam pasaran mata wang dan pasangan USD/JPY akan berkembang dalam jangka pendek.

USD/JPY: Perdana Menteri Jepun Encik Abe berjanji untuk memperkenalkan langkah-langkah rangsangan yang tegas.  Analisa Fundamental, 12.07.2016




Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.



Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas