Perkiraan indeks alam sekitar Perniagaan Australia meningkat sebanyak 2 mata, sehingga +12 pada bulan Jun, yang jauh melebihi nilai purata jangka sederhana + 1. Pada keyakinan perniagaan masa sama Indeks meningkat sebanyak 3 mata, sehingga +-6 pada bulan Jun berbanding penurunan dalam bulan Mei.

Sebelum ini penurunan kadar faedah Australia hingga 1.75% mempunyai kesan positif ke atas perasaan optimis perniagaan di negara.

Walaupun AUD yang mendadak jatuh selepas UK referendum dan juga kerana penarafan agensi Standard dan Poor's menurunkan penarafan kredit Australia AAA daripada stabil kepada negatif, AUD/USD pasangan telah beransur-ansur berkembang.

Kadar faedah di Australia masih menjadi salah satu yang tertinggi dalam ekonomi dunia, dan Australia adalah salah satu yang paling stabil di dunia, walaupun kelembapan inflasi dan KDNK di negara ini. Ekonomi Australia tidak telah menghadapi kemelesetan selama 24 tahun yang lalu, yang merupakan rekod ekonomi maju.

Hari ini, dolar Australia berkembang menjangkakan langkah-langkah baru untuk merangsang ekonomi Jepun. Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe berjanji untuk mengambil langkah-langkah tegas rangsangan untuk menyokong ekonomi Jepun. Dan kita tahu bahawa Jepun merupakan rakan dagang terbesar Australia.

Kini, memandangkan peningkatan indeks persekitaran perniagaan di negara ini, RBA akan melewatkan keputusan untuk pengurangan dalam kadar faedah utama di Mesyuarat pada bulan Ogos.

Memandangkan Kerajaan Persekutuan AS cenderung untuk melembutkan dasar monetari, pasangan AUD/USD boleh terus meningkat pada pada terma singkat dan median.

AUD/USD: Keadaan perniagaan telah meningkat di Australia  Analisa Fundamental, 12.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas