Berikutan campur tangan yang dilakukan oleh Bank Negara Swiss lurus selepas pengumuman keputusan pungutan suara di UK, pasangan USD/CHF telah meningkat empat minggu berturut-turut.

Walaupun ekonomi Swiss adalah dalam keadaan yang agak baik, (kadar pengangguran di negara ini adalah salah satu Eropah dalam terendah dan di dunia (kira-kira 3%)), beberapa ekonomi mempercayai bahawa pertumbuhan KDNK di Switzerland tidak akan melebihi aras sebanyak 1% - 1.5% dalam tempoh tiga hingga lima tahun.

Data yang dikeluarkan pada awal bulan ini menunjukkan penurunan dalam kadar inflasi dan keyakinan pengguna. Jumlah sebenar jualan runcit jatuh pada bulan Jun (-1.6% pada bulan Jun pada setiap tahun vs-1.9% pada bulan Mei).

Satu lagi petanda yang penting tentang keadaan ekonomi Swiss, PMI SVME, menilai keadaan perniagaan dalam sektor pembuatan Switzerland, juga jatuh pada bulan Jun (51.6 pada bulan Jun berbanding unjuran sebanyak 55.4 dan 55.8 bulan Mei).

Secara tradisinya, Bank Negara Switzerland mengulangi bahawa Mata Wang Negara yang “overvalued”, menurut SNB pertumbuhan ekonomi dalam negara. Kadar faedah semasa Deposit di Switzerland sedang negatif pada tahap-0.75%.

Namun, walaupun penurunan taraf Franc itu sebagai aset Mata Wang selamat, (akibat tindakan oleh SNB di pasaran Mata Wang), Franc masih diminati kalangan pelabur.

Dengan penurunan sebanyak kebimbangan berkaitan dengan Brexit, selera risiko pelabur semakin meningkat, yang dapat ditunjukkan oleh peningkatan dalam indeks saham dunia. Permintaan untuk USD yang juga semakin meningkat. Ambil perhatian bahawa walaupun pergolakan dalam pasaran kewangan global, Fed terus mengetatkan dasar monetari.

Komen dari wakil Fed tentang hal itu akan sangat terpelihara.

Penambahbaikan sentimen pasaran global boleh mengubah jangkaan kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat, memandangkan kebimbangan mengenai kesan-kesan Brexit akan berkurangan, dan bilangan pekerjaan baru di Amerika Syarikat telah berkembang pada bulan Jun. Fakta ini akan menyokong permintaan untuk USD dan USD/CHF pasangan.

USD/CHF: Pasangan telah meningkat untuk empat minggu berturut-turut.  Analisa Fundamental, 13.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas