Hari ini pada 13:00 (GMT + 2), perhatian para pelabur akan tertumpu pada keputusan kadar faedah Bank England yang dijangkakan bahawa kebanyakan daripada Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) akan mengundi untuk pengurangan kadar faedah sebanyak 0.25 mata kepada yang terendah rekod baru sebanyak 0.25%. Keputusan bank ini boleh diterima pakai dalam jangkaan cabaran masa depan ekonomi UK kerana Brexit. Selepas referendum, di UK, Ketua Mark Carney Gabenor Bank England berkata bahawa meredakan dasar monetari yang lebih diperlukan di England pada musim panas ini. Beliau juga berkata bahawa langkah ini dapat diperkenalkan pada mesyuarat yang akan datang daripada pihak bank.

Laporan Bank England yang lepas ada menyebut bahawa prospek kestabilan sistem kewangan telah menjadi "diragui" selepas referendum. Kemerosotan ekonomi boleh juga disebabkan oleh pemisahan negara dari Kesatuan Eropah, kerana negara-negara Eropah adalah rakan-rakan yang terpenting bagi di UK. Ambil perhatian juga bahawa Brexit boleh mencetuskan kelembapan pertumbuhan KDNK di UK dan di zon Euro, kepentingan UK sebagai pasaran eksport kedua terbesar negara itu selepas Amerika Syarikat. Banyak ekonomi meramalkan bahawa selain daripada penurunan dalam kadar faedah, Bank England mungkin menyambung program pembelian aset, yang telah dibekukan pada 2012.

Kini paun didagangkan pada tahap terendah sejak 30 tahun yang lalu. Pengurangan dalam kadar faedah akan membawa kepada satu aliran keluar dana dari UK dan jualan pound. Walaupun ancaman kemelesetan ekonomi dalam negara, keputusan untuk mengurangkan kadar harus meningkatkan eksport dan ekonomi negara. Tetapi ia akan mengambil masa.

Satu faktor yang boleh menghalang penurunan kadar yang dalam keadaan semasa, boleh menjadi kenaikan harga hartanah di UK.

Menurut indeks yang dikeluarkan semalam oleh estet Diraja institusi Chartered Juruukur Tanah, harga rumah di UK meningkat sebanyak 16% pada bulan Jun (terhadap ramalan + 8% dan pertumbuhan sebanyak 19% pada bulan Mei). Paun lebih murah boleh menyebabkan kepanasan pasaran hartanah di negara ini.

Jika Bank England mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah pada tahap 0.5%, paun akan meningkat secara mendadak di pasaran Mata Wang. Pasangan GBP / USD boleh berkembang dengan lebih 200 mata.

GBP/USD: Hari ini ada Mensyuarat Utama.  Analisa Fundamental, 14.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas