Kebimbangan mengenai kedudukan ekonomi global selepas Brexit secara beransur-ansur pudar jauhnya. Selera risiko pelabur semakin bertambah dan mereka mula untuk membeli aset-aset berisiko.

Kerajaan Jepun telah mengumumkan pengenalan langkah-langkah tegas untuk membendung Deflasi di negara dan mencegah kenaikan Yen, yang akan termasuk dasar fiskal yang fleksibel dan Pembaharuan struktur yang berlebihan.

Ianya juga berkemungkinan bahawa pengembangan kuantitatif dan kualitatif meredakan program di Jepun (QQE) boleh disertakan dengan pembelian tambahan sebanyak bon-bon kerajaan oleh Bank Jepun.

Pada masa yang sama, data makro-ekonomi AS yang positif untuk menaikkan kadar faedah tahun ini.

Ia menjadi terkenal bahawa jualan runcit pada bulan Jun meningkat sebanyak 0.6% (vs di ramalan + 0.1% dan + 0.2% pada bulan Mei). Menurut niaga hadapan bagi kadar kebarangkalian kerajaan persekutuan kenaikan kadar September adalah 18%, walaupun Jumaat lepas, ia adalah 12%. Kebarangkalian untuk kenaikan kadar meningkat kepada 40% daripada 34% pada bulan Disember. Hasil ke atas bon Perbendaharaan 2 tahun juga meningkat, ini akan menyebabkan jualan.

Semua fakta-fakta ini membantu peningkatan dalam USD berbanding Yen dan emas.

Peningkatan dalam USD menyebabkan penurunan permintaan terhadap emas, kerana emas menjadi mahal bagi pemegang Mata Wang lain. Dalam tempoh kadar faedah tinggi emas tidak boleh bersaing dengan aset-aset lain, kerana emas tidak membawa pendapatan faedah dan kos pinjaman untuk simpanan Syarikat dan pembelian semakin meningkat.

Kedudukan yang lebih kukuh daripada USD di pasaran akan meningkat jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat, yang akan meningkatkan tekanan ke atas harga emas.

Pada masa yang sama, harga emas yang disokong oleh ketidaktentuan dan ketidakstabilan dalam pasaran kewangan. Sesetengah ekonomi mempercayai bahawa kenaikan harga melebihi paras 1323.00 dan 1300.00 memberi peluang itu pada penghujung tahun ini pasangan akan XAU/USD naik ke aras 1400.00.

Kalendar ekonomi yang kurang aktiviti hari ini. Turun naik dalam harga emas mungkin meningkat esok, terutamanya pada 10:30 (GMT + 2), maka Indeks inflasi British akan dikeluarkan.

XAU/USD: harga adalah melebihi tahap 1323.00.    Analisa Fundamental, 18.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas